• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

Україна отримала дев’ятий транш допомоги від ЄС у розмірі €1,5 млрд

Україна отримала від Європейського Союзу дев'ятий транш макрофінансової допомоги в розмірі 1,5 мільярда євро.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Відомо, що цей транш Україна отримала в межах масштабної макрофінансової допомоги від ЄС на 2023 рік. За поточною програмою на цей рік передбачено до 18 мільярдів євро фінансування.

Зокрема, до держбюджету України вже надійшло 15 мільярдів євро, ще два транші за цією програмою очікуються до кінця року з урахуванням рівня виконання Україною погоджених умов.

Крім того, допомога надається на «безпрецедентно пільгових умовах», гроші дають на фінансування пріоритетних видатків держбюджету України. Термін погашення кредиту складає 35 років, а відсотки та інші платежі за обслуговування кредиту замість України компенсуватиме сторона ЄС.

Загалом від початку повномасштабної війни Україна отримала 22,2 мільярда євро прямої бюджетної підтримки від ЄС.

«Зараз спільно з Єврокомісією ми працюємо над новою довгостроковою програмою Ukraine Facility загальним об'ємом 50 мільярдів євро. Розраховуємо наступного року отримати з них 18 мільярдів євро. Вдячний європейським партнерам за непохитну солідарність з Україною», — зазначив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Раніше повідомлялося, що у п'ятницю, 22 вересня, стало відомо, що Україна отримала від Європейського Союзу восьмий транш макрофінансової допомоги на суму 1,5 мільярда євро.

Читайте також: