• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

У 2022 році в Польщі зібрали більше €16 мрлд для України, але ми не отримали нічого, — прем’єр Шмигаль

В 2022 році Польща спільно з Єврокомісією організувала два збори коштів для України. Однак, на сьогоднішній день, Україна так і не отримала ту частину грошей, яка призначалася їй.

Про це сказав прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час конференції 4 березня. 

За словами Дениса Шмигаля, 9 квітня у Варшаві 2022 року була проведена конференція Stand up for Ukraine, у це день поляки зібрали 10,1 мільярдів євро, з яких частина була призначена для України. Ще 6 мільярдів євро європейці зібрали на аналогічній конференції 5 травня 2022.

— Ці кошти були зібрані та не передані Україні. Ми не знаємо долю цих коштів. Куди вони пішли, на підтримку чого, Україна не отримала нічого, — сказав Денис Шмигаль.

Денис Шмигаль перелічив суми, які Польща отримала від західних партнерів впродовж 2022-2023 років для підтримки українських біженців. Також він навів статистику вкладень українських біженців у державний бюджет Польщі.

— Загалом українці та Україна вплинули на ВВП Польщі від 1% до 3% щорічного зростання. Важливий момент: польський уряд має цю статистику, і я впевнений, що польське суспільство має також її чути. Ми сусіди та партнери, маємо один одного шанувати та підтримувати, тому що ми спільно боремося проти російського агресора, — підкреслив український прем’єр-міністр.

Нагадаємо, що раніше Денис Шмигаль заявив, що український уряд готує «чіткі кроки та конкретні пропозиції» задля вирішення ситуації з блокадою кордону у Польщі.

Читайте також: