• понеділок

    30 вересня, 2024

  • 16.3°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 30 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.3° Переважно ясно

Вчені розкрили таємницю звучання скрипок Страдіварі

Вчені з Американського хімічного товариства заявили про те, що їм вдалося розкрити таємницю звучання скрипок Антоніо Страдіварі, які вважаються одними з найкращих подібних інструментів. Провівши нанометрове дослідження двох скрипок, вчені виявили між шаром лаку та деревиною тонкий прошарок білка.

Про це повідомляє Science Daily.

На думку багатьох музикантів, скрипки Страдіварі відтворюють звук із частотою, недоступною сучасним інструментам. І, мабуть, саме цей маленький штрих робить ці музичні інструменти особливими.

Попередні дослідження показали, що деякі скрипки, створені Страдіварі, мають приховане покриття під блискучим лаком. Призначення цього покриття полягало в тому, щоб згладити деревину, що впливало на її резонанс і звук, що відтворюється. Розуміння того, з чого складається цей прошарок, могло б допомогти у відтворенні звучання легендарних скрипок у сучасних інструментах.

У ході дослідження вчені вирішили вивчити дві скрипки Страдіварі - Сан-Лоренцо 1718 та Тоскано 1690 року.

Використовуючи метод, який раніше використовувався на історичних скрипках, синхротронну інфрачервону спектроскопію з перетворенням Фур'є, команда виявила, що обидва зразки мали проміжний шар. Але це метод не дозволив визначити склад шару. Після цього вчені звернулися до мікроскопії ближнього поля, що сканує, з інфрачервоним розсіюванням (IR s-SNOM). Апарат IR s-SNOM включає мікроскоп, який збирає зображення шириною в десятки нанометрів і вимірює інфрачервоне світло, яке розсіюється від шару покриття і деревини, для збору інформації про їхній хімічний склад.

Нагадаємо, група дослідників звернулася до урядів і неурядових організацій, закликаючи їх наділити океан тими самими правами, які мають тварини та люди. На думку вчених, це стане першим кроком для захисту морських екосистем планети.

Читайте також: