• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 24.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 24.1° Похмуро

Втрати зернового сектору України через війну можуть цьогоріч перевищити $3,2 млрд, — Reuters

Український сектор зернових та олійних культур може втратити понад 3,2 мільярда доларів у 2023 році через високі витрати на логістику, а також зростання цін на паливо та добрива, що загрожує скороченням посівних площ у найближчі роки.

Про це 19 жовтня повідомила організація «Всеукраїнська Аграрна Рада» 

Зазначається, що велика частина підприємств збанкрутують. Основні причини — блокада Чорного моря і дорога логістика. Погіршує ситуацію здорожчання пального, агрохімікатів і запчастин, що призвело до підвищення собівартості на тлі зниження закупівельних цін.

За умови покращення роботи морських портів показник може знизитися до 1,2 мільярда доларів, «але все одно галузь, навіть за оптимістичним сценарієм, зазнаватиме збитків».

Нагадаємо, Україна, Польща та Литва домовилися про «зелений коридор» для транзиту українського зерна через Польщу в литовський порт Клайпеди — це один із найбільших на Балтійському морі.

Раніше Польща закликала Європейський Союз збільшити пропускну спроможність портів, щоб дозволити більше постачати українського зерна через Балтійське море.

Хорватія зазначила, що не імпортуватиме українське зерно та не виключає ембарго за прикладом Польщі, Угорщини та Словаччини.

Читайте також: