• середа

    9 жовтня, 2024

  • 20.2°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 20.2° Мінлива хмарність

The Kyiv Independent: На Херсонському напрямку у російській обороні більше всього дірок, тому є шанс відбити Херсон

Правильно спланований контрудар на Херсон має великий шанс на успіх, бо у росіян мало резервів на Півдні і якщо їм переріжуть переправи через Дніпро, то вони фактично опиняться без нормального постачання боєкомплекту, їжі та медикаментів.

На цю тему написала газета The Kyiv Independent, попередньо опитавши низку військових експертів.

Навколо Херсона та далі, ближче до Миколаївської області у ворога не дуже щільна лінія укріплень, на яких не вистачає людей, бо усі найкращі сили кинути на битву за Донбас. При тому, навіть по останній інформації, фронт на Півдні утримують виснажені та обескровлені підрозділи, для яких досить давно не проводилася ротація.

— На даний момент 200-кілометровий херсонський фронт, що межує з Миколаївською областю, утримують значно виснажені частини 49-ї загальновійськової армії Росії, включаючи елітні повітряно-десантні частини, 22-й армійський корпус та частини Росгвардії. За оцінками, Росія могла розгорнути у цьому районі щонайменше 10 батальйонних тактичних груп (БТГ). Ймовірно, це найменш насичений передовий сектор Росії, оскільки Росія приділяє першочергову увагу бойовим діям на Донбасі, де вона розгорнула близько 50 БТГ у найважливішій зоні між Ізюмом та Бахмутом, — акцентує військовий репортер Илля Пономаренко.

З іншої сторони, в останні тиждні Росія намагається стягнути наявні резерви на цей напрямки, відчуваючи неминучий контрнаступ. Техніка з Мелітополя, яка їхала на Херсон, потрапила у поле зору багатьох ЗМІ. Але браку живої сили ніяки радянські танки та бронетранспортери не покриють.

— Російські не в змозі повністю забезпечити безпеку на всьому протязі гігантської лінії фронту в Херсоні. У них не може бути здорової лінії траншів. Найкраще, що вони можуть, це опорні пункти у певних населених пунктах чи дорожніх розв'язках. У багатьох випадках вони не зможуть координувати свої дії. І Україна матиме змогу відстрілювати їх одного за іншим. Росія також не здатна відправити в цей район швидке підкріплення, оскільки їй доведеться різко скоротити або навіть відмовитися від наступу на Донбасі, — прокоментував для матеріалу аналітик Кирило Михайлов із Conflict Intelligence Team (CIT).

Але для проведення успішної операції українська армія має виконати три завдання:

  • Взяти під вогневий контроль трасу М14/Р47 від Херсону до Нової Каховки.
  • Зруйнувати Антонівський міст
  • Вивести зі строю міст, яким служить гребля Новокаховскої ГЕС.

Тоді в росіян складеться погане становище і великі проблеми з постачанням.

— Цей сценарій має шанс завдати Херсону найменших збитків, на відміну від того, що зробили російські війська при облозі Маріуполя, — підсумовують в The Kyiv Independent.

Як повідомлялося, полковник СБУ «кіборг» і нардеп Роман Костенко, який з перших днів повномасштабного вторгнення Росії, став до лав Збройних Сил та обороняє південь України, впевнений, що Херсонщина буде звільнена, але це питання часу.

Читайте також: