• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 18.8°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.8° Слабкий дощ

Reuters розповіли, як сьогодні живуть миколаївські прифронтові села Лимани та Лупареве

Британське агентство новин «Reuters» опублікувало матеріал про те, як на сьогодні живуть прифронтові села Миколаївської області — Лупареве та Лимани, які знаходиться на херсонському напрямку.

Публікація вийшла у середу, 19 жовтня, пишуть «НикВести».

У матеріалі зазначається, що Лимани та Лупареве не оминули бої, які сколихнули незліченні інші українські села, містечка та міста. Села розташовані поблизу російських рубежів, які українські війська відкинули на початку серпня під час контрнаступу на Херсон.

У Лупаревому є перебої з електропостачанням, але староста села Наталія Панашій впевнена, що населений пункт «охороняють янголи».

— Електроенергія то вмикається, то вимикається. Але нам вистачає. І у нас є електрик, який постійно ремонтує, — каже будівельник 25-річний Олександр Ковасенко.

Ситуація у населених пунктах контрастує з частинами України, де десятки тисяч людей втратили світло, тепло та воду, оскільки Росія перед зимою посилює ракетні обстріли та обстріли безпілотників проти електростанцій та іншої інфраструктури.

Час від часу російські снаряди б’ють по селах. У вівторок у Лиманах було чути гуркіт від далекого артилерійського вогню, коли волонтери з Миколаєва передавали продовольство та іншу гуманітарну допомогу до будівлі, де розміщені робочий кабінет Наталі Панашій та сільська бібліотека.

Одну сторону будівлі та частину даху розбило цього літа російським снарядом.

— Цій будівлі 260 років. Вона пережила останню війну, – розповідала Панашій про Другу світову війну, оглядаючи завали, — У цій будівлі німці мали командний пункт, і будівля вціліла.

Волонтери також доставили буржуйки до церкви та будинків, що стоять вздовж ґрунтових дороги, що йде через Лимани та Лупареве. Печі, профінансовані коштом іноземних пожертвувань, втілюють побоювання селян щодо того, що з приходом зими вони залишаться без електроенергії та газу.

— Газ у нас ще є. Поки газ є, шанс є. Але якщо газ перекриють, то буде цілий ланцюжок проблем, - сказала Наталя Панашій.

Попередні бої залишили села без світла та води, що призвело до від’їзду більшої частини жителів. З 4 тисяч жителів Лиманів залишились 216, а у Лупаревому 36 від 1200 мешканців. Три тижні тому українські війська відновили електроенергію в селах через кабель, який вони проклали до віддаленої фабрики, кажуть селяни. Це означало, що вони могли ввімкнути насоси для колодязів.

— Багато людей виїхало, але багато хто почав повертатися, – розповіла 61-річна Тетяна Гук, медсестра на пенсії, яка живе в Лупарево та допомагала лікувати поранених та українських військових.

Але для Наталі Панашій наявність електропостачання — це «палка з двома кінцями».

Три непрацюючі вітряки стоять за межами села, їхні лопаті простоюють під осіннім вітром, що здіймається з лиману. Панашій не хоче, щоб вони знову працювали, принаймні до кінця війни.

Під час нічних боїв цього літа селяни погасили світло перед тим, як сховатися у своїх домівках або громадських бункерах. Але на вежах безперервно блимали червоні сигнальні вогні, показуючи російським стрільцям точки прицілювання, розповіла Наталя Панашій. Саме тому, впевнена вона, села потрапили під обстріл.

Нагадаємо, у Миколаєві від завтра, 20 жовтня, на 60% буде зменшено кількість електротранспорту на маршрутах. Також будуть вимкнуті світлофори. 

Читайте також: