• субота

    5 жовтня, 2024

  • 21.7°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 21.7° Мінлива хмарність

Сєнкевич: Ця війна показала, що правильний шлях — це передача місцевій владі максимальної кількості повноважень

Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич вважає, що муніципальна влада зіграла одну з ключових ролей в організації ефективного спротиву під час повномасштабної війни.

Про це йшла мова в інтерв’ю міського голови на проекті «У ліжку з Марічкою Довбенко».

Саме мери міст займались облаштуванням блокпостів, організували харчування військових, комунальні служби ремонтували у тому числі і військову техніку та ліквідовували наслідки обстрілів. 

Мер Миколаєва розповів, що міська влада розпочала процес облаштування у місті пунктів обігріву, які пізніше за ініціативою Офісу Президента отримали назву «Пункти Незламності» та були створені у всіх регіонах.

Олександр Сєнкевич, архівне фото

— У нас є пункти незламності, ми почали їх облаштовувати до того, як це стало мейнстрімом в Україні. Ми обрали деякі об’єкти соціальної сфери. Розуміючи, що можуть бути проблеми з опаленням… Ми готувались до цієї зими, як до найгіршої. І тому почали облаштовувати ці пункти з ліжками. Де є можливість, ми обирали саме об’єкти, де є свої котельні, які обслуговують окремий заклад, обладнували їх дизель-генераторами. На той випадок, якщо буде виключно хоча б газ, то таким чином зможе працювати цей пункт обігріву. Потім це вже стали пункти незламності. Не хотілося б їх використовувати, але вони готуються, і ми збільшуємо їх кількість, - сказав Олександр Сєнкевич.

Міський голова Миколаєва вважає, що передача місцевій владі максимальної кількості повноважень — є це правильним шляхом у розвитку місцевого самоврядування, а повномасштабна війна це довела.

— Хотілося б бути достатньо толерантним, виваженим у відповіді на це питання. Дуже часто міські голови, міська влада вимагають для себе окремих повноважень чи можливості приймати якісь рішення на місцях, це так званий принцип субсидіарності. Якщо ти маєш можливість вирішувати щось, то потрібно передати фінансування і права для розв'язання цих питань на місці. І мені здається, що саме ця війна показала, що ми йшли по дуже правильному шляху децентралізації і надання місцевим органам влади максимальної кількості повноважень. Ці повноваження по облаштуванню цих пунктів незламності, з одного боку, звичайно, що ми б хотіли якоїсь допомоги від центральної влади, з іншого боку, мені здається, що і повноважень, і ресурсів сьогодні на місцях вистачає, щоб організувати самостійно ці пункти. Ну а Офіс президента сьогодні просто поставив задачу, і я кажу, що ми не чекали цієї задачі, ми вже почали облаштовувати ці пункти незламності. Від Офісу це просто набуло більш такого піарного забарвлення. Тому що ми назвали, що це не пункти обігріву, а це пункти незламності, і в них можна зарядити телефон, погрітися, поспати, інколи помитись, сходити в душ. І ми робили це на місцевому рівні. Тому я не бачу тут ніякої можливості для сварок між центральною та місцевою владою. А те, що було, конфлікти, які тліли до війни, вони продовжують тліти зараз і під час війни, не розгорятися, - сказав Олександр Сєнкевич.

Раніше повідомлялось, що Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич зізнався, що збирається балотуватися на ще один термін.

Читайте також: