• субота

    5 жовтня, 2024

  • 21.7°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 21.7° Мінлива хмарність

Сенкевич вважає, що раніше Миколаєвом «блукав привид комунізму», але сьогодні багато хто змінив думку

Мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що містяни ніколи не любили Росію, проте симпатизували Радянському Союзу, в епоху якого функціонували суднобудівні заводи, завдяки чому миколаївці були забезпечені робочими місцями. 

Таку думку він висловив в інтерв’ю «У ліжку з Марічкою Довбенко».

Олександр Сєнкевич наголосив, що вина в занепаді діяльності суднобудівних заводів в Миколаєві лежить саме на російських олігархах, які стали їх власниками після розпаду СРСР. Це і призвело до масового скорочення та втрат робочих місць. 

— В Миколаєві з моменту розпаду Радянського Союзу привид комунізму ходив по місту. Це не пов'язано з сентиментальністю чи совковістю Миколаєва. Це пов'язане з минулим міста Миколаєва. В місті Миколаєві побудовані всі авіаносці Радянського Союзу, це був топ кораблебудування. Той самий корабель «Москва», який потопили українці, він також побудований в місті Миколаєві. Близько 100 тисяч людей в місті були зайняті в суднобудуванні. І після розпаду союзу російські олігархи через підконтрольних юридичних осіб придбали ці заводи та зруйнували їх. А через російську пропаганду казали: «Бачите, це все зроблено через вашу незалежність». Людям промивали мізки, і вони казали: «Під час Радянського Союзу все було добре, а зараз немає роботи, перспектив», і Миколаїв потім почав падати вниз в економічному напрямку, – наголосив мер.

При цьому, мер вважає, що до повномасштабного вторгнення Росії деякі миколаївці відчували ностальгію за радянським минулим, але після пережитих у війні подій більшість змінили свою думку. 

 В Миколаєві ніколи не любили Росію, як «Росію». Росія просто приватизувала собі права на Радянський Союз, і використовувала цей образ. Тому в миколаївців була така собі ностальгія і бажання повернутися в минуле. Думаю, що сьогодні багато хто змінив свою думку, тому що багато людей було поранено і загинуло, постраждало їх майно. Я не знаю кількості осіб, думаю, що можна перерахувати зовсім «упоротих», які досі люблять Росію і вважають, що «нам не все рассказывают, тут не так все ясно, а кто 8 лет дамбил бамбас» і такі всі речі, тому що є такі люди в місті, але їх дуже мала кількість. Сподіваюсь, що всі порозумнішають, – резюмував Олександр Сєнкевич.

Нагадаємо, що з початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну Миколаїв не сходив з інформаційних хронік. До звільнення Херсона 11 листопада минулого року Миколаїв не обстрілювали всього 46 днів. Через обстріли Росії в місті пошкоджень зазнали десятки житлових будинків, школи, лікарні, дитячі садки, промислові підприємства. Значних руйнувань завдано об’єктам критичної інфраструктури, серед яких – магістральний водогін «Дніпро-Миколаїв». За підрахунками місцевої влади, збитки завдані місту становлять близько 900 мільйонів євро.

Читайте також: