• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 21.8°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 21.8° Мінлива хмарність

У «Нібулоні» заявили, що з розумінням ставляться до банку, який тисне на них через борги

Потужності ТОВ СП "Нібулон", фото з сайту компанії

У сільськогосподарському підприємстві «Нібулон» прокоментували інформацію, що до суду з «МТБ Банком» через кредит у 150 мільйонів гривень. У компанії заявили, що з розумінням ставляться до банку, який вирішив «обирати позицію здійснення тиску замість співпраці».

Про це йдеться у заяві заступника начальника фінансового відділу ТОВ СП «Нібулон» Олексія Дудіна, яка розміщена на офіційному сайті компанії, пишуть «НикВести».

Як повідомлялось, «МТБ Банк» звернувся з позовом до Господарського суду Миколаївської області через заборгованість підприємства «Нібулон» за кредитом на суму майже 150 мільйонів гривень.  Суд наклав арешт на рахунки «Нібулону» в 15 банках на 150 мільйонів гривень.

— Ми в «Нібулоні» поважаємо позицію банку в його праві вимагати повернення боргу. Ми розуміємо, що бізнес, так само як і банки, опинилися в складній фінансовій ситуації, тому деякі банки вимушені йти навіть до суду, - сказав Олексій Дудін.

Він зазначив, що внаслідок військової агресії флот «Нібулону» та порт Миколаєва повністю заблоковані, значну частину полів заміновано, зруйновані або недоступні елеватори та техніка компанії на окупованій території, тому сьогодні підприємство не може працювати так, як працювало до початку війни.

— Через це «Нібулон» звернувся відкрито до банків, щоб переглянути умови фінансування. Від початку військових дій і на регулярній основі ми інформуємо банки про фінансовий стан і зміни, які відбуваються в компанії, - каже Олексій Дудін.

Заступник начальника фінансового відділу «Нібулону» повідомив, що підприємство визнає свої зобов’язання перед усіма кредиторами. За його словами, у 2022 році було сплачено банкам понад 34 мільйонів доларів.

Крім того, зазначається у заяві, «Нібулон» робить усе можливе для забезпечення фінансової стабільності компанії та обслуговування боргів. 

— В умовах війни ми продовжуємо виплачувати відсотки по кредитам усім українським банкам, зокрема «МТБ Банку». Усім на однакових умовах. Ми повернули борги агровиробникам, які завезли продукцію до початку війни, та взяли на себе збитки внаслідок збільшення вартості логістики, - сказав Олексій Дудін.

Також компанія вчасно виплачує заробітну плату своїм працівникам, у тому числі 515 співробітникам, які перебувають у лавах ЗСУ, та підтримує 785 родин працівників, які тимчасово не можуть виконувати свої робочі обов’язки внаслідок військових дій.

— Ми також розуміємо складну фінансову ситуацію «МТБ Банку» і навіть те, що банк вимушений на відміну від інших наших кредиторів обирати позицію здійснення тиску замість співпраці. Проте запевняємо, що вимоги «МТБ Банку» забезпечено майном у достатньому обсязі, яке ми готові показати представникам банку, як це відбулося 14 лютого 2023 року. Якщо треба, навіть можемо ще раз зняти з виробничих завдань наші вантажні автомобілі, які возять збіжжя з Миколаєва до портів Одеси, і привезти їх до офісу банку. Однак виглядає дивною вимога привезти сільськогосподарську техніку в центр міста. Тим часом ми продовжуємо доводити нашу позицію в судах, але готові до співпраці, якщо/коли банк приєднається до інших кредиторів, - сказав Олексій Дудін.

Як відомо, СП «Нібулон» заборгувало загалом 570 мільйонів доларів західним й українським кредиторам. Минулої осені компанія припинила виплати міжнародним кредиторам.

Гендиректор компанії «Нібулон» Андрій Вадатурський хоче домовитися про замороження боргу із відтермінуванням виплат за кредитами, через складності, що виникли у компанії через повномасштабну війну. Однак спроби переконати міжнародних кредиторів погодитися на зміну графіку виплат за боргами завмерли на місці.

Читайте також: