• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 12.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 12.6° Ясне небо

«Допомагати не маленькими кроками, а масштабно»: Як працює асоціація «Нарбона - Миколаїв»

12 червня Миколаїв підписав меморандум про співпрацю з французькою асоціацією «Нарбона-Миколаїв», мета якої  допомагати Україні в умовах повномасштабної війни.  Заснувала її українка Іоанна Башкіна, яка вже 13 років живе у Франції. За словами жінки, вона не змогла сидіти склавши руки та почала думати, чим може допомогти. Так, маленька ініціатива, яка починалась з мітингів, переросла в асоціацію, яка з початку війни надсилає фури гуманітарної та медичної допомоги, різноманітне обладнання, техніку та транспортні засоби Миколаєву.

Чому для співпраці обрали саме Миколаїв, що вже зроблено та які амбітні плани має асоціація, дізналися «НикВести».

Як з’явилася асоціація і чому саме Миколаїв

Зі слів засновниці та, за сумісництвом, президента асоціації Іоанни Башкіної, все почалося з того, що жінка надягнула на себе український прапор і пішла гуляти вулицями Нарбони, потім сталися перші мітинги, знайомство з потрібними людьми й створення організації, до якої сьогодні долучився навіть колишній мер французького містечка.

— Сама я з Кривого Рогу і вже 13 років живу у Франції. У перші дні війни я не розуміла, що я маю робити та думала про те, як я можу допомогти Україні. Я натягнула на себе прапор і пішла гуляти вулицями Нарбони (це маленьке місто, там 50 тисяч населення). Я проходила повз префектури, зайшла туди та попросила дозволу зробити мітинг, мені його дали лише через тиждень. Тоді на мітингу зібралося десь 100 чоловік, також там було 16 людей - представників різних міст. І я почала з усіма знайомитися, після чого робила ще декілька мітингів. Але у якийсь прекрасний момент мені сказали, що я тут ніхто, треба щось робити та декларувати діяльність, щоб ми були організацією і нам могли допомагати. І я за два дні на своє ім’я відкрила асоціацію. Тоді я почала запрошувати до себе людей, які були на мітингу, а вони своїх знайомих. І так усе закрутилося, що люди, які мають гроші в Нарбоні, вони теж зі мною стали зв’язуватися, і зараз в моїй асоціації є семеро людей, у тому числі колишній мер, - розповідає історію створення Іоанна Башкіна.

Жінка каже, що вибір пав на місто корабелів не просто так, причиною тому став міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич. Так, під час першого благодійного заходу асоціації в Нарбоні, засновниця звернулася до мерів українських міст, які були присутні, з проханням сказати декілька слів, щоб заохотити французів допомагати.

— Коли був балет Вірського, я просила українських мерів сказати декілька слів, щоб заохотити французів щось робити. Я зверталася до багатьох мерів, і Олександр Сєнкевич — це єдина людина, яка погодилася. І зараз, спілкуючись з тими, хто стоїть за містом, для мене це люди дуже сильні, які реально працюють. Тому Миколаїв.  А також в Нарбону вже триста сімей приїхало з України, є і з Миколаєва, ми спілкуємося і вже стали друзями, - розповіла жінка.

Благодійні вечори: ансамбль Вірського та українська вечеря

Перший благодійний захід, на якому асоціація і визначилася з майбутнім містом-партнером відбувся восени 2022 року. Тоді команда Іоанни Башкіної запросила до Нарбони національний заслужений академічний ансамбль танцю України імені Павла Вірського.

— На перший захід ми запросили український національний балет Вірського в Нарбону, і ми за два дні зібрали 5 тисяч людей. Після концерту ми накривали столи, було 700 партнерів, і це нам допомогло зібрати гроші на допомогу, яку ми відправили в листопаді. Це було 6 фур забитих медикаментами та усім чим завгодно, - каже засновниця асоціації.

10 травня цього року в Нарбоні відбувся другий благодійний захід, який відвідала делегація з Миколаєва. Команда Іоанни Башкіної влаштувала для французів справжню «українську вечерю», а запрошеною зіркою благодійного вечора став український співак SHUMEI.

— 10 травня ми зробили другий благодійний захід, щоб зібрати кошти на допомогу. Ми запросили 1050 людей на українську традиційну вечерю. У нас виступав наш український співак  SHUMEI та ми запрошували нашу делегацію миколаївську. Їм дуже сподобалося у нас, ми їх познайомили з мером, також зайшли до фірми Veolia, яка займається водою по всій Франції. Директор цього закладу також наш партнер. Ми запитали, що вони можуть зробити для Миколаєва, нам сказали відправити деякі папери, після чого, вони разом з Данією будуть працювати над питанням водопостачання. Це було зроблено, щоб допомагати масштабно, а не маленькими кроками, - розповіла Іоанна Башкіна.

Амбітні плани: реабілітація для військових та оздоровлення дітей-сиріт

Раніше повідомлялося, що Нарбона готується прийняти на оздоровлення 20 дітей-сиріт з Миколаївщини. Сьогодні асоціація визначається з датами такого візиту, з місцем проведення заходу та програмою для діток, які вирушать до Франції.

— Буде вибір дат на серпень або на вересень. В серпні у мене є можливість забрати дітей і поселити їх в гуртожитку ліцею в центрі міста Нарбона. Будуть автобуси, які возитимуть нас на спортивні ігри та інші заняття.  Але у вересні було б краще, я вважаю, адже це буде прямо на березі, туди ми вже запрошували 44 багатодітні родини з Києва минулого року. Але у мене є така думка, що треба робити і в серпні,  і у вересні. Зараз я б хотіла взяти перших діток сиріт з будинків сімейного типу, що були всиновлені, а потім дітей військових обов’язково, - розповідає засновниця асоціації.

Разом з тим, «Нарбона-Миколаїв» має у планах відкрити в місті реабілітаційний центр для військовослужбовців. Сьогодні асоціація шукає фінансування для цього проекту, а поки він залишається амбітною мрією.

— Для мене це поки що мрія, тому що я ще не маю людини у Франції, яка б сказала «Я це зроблю», не маю фінансування. Але кроки ми вже робимо серйозні, тому що ми готуємо проект, як це можу виглядати, де саме це може бути, знайомимося з людьми, які вже займаються реабілітацією наших військових. Тому вірю, що ця мрія скоро втілить у реальність, - сподівається засновниця.

Соціальні пекарні

Після прильоту по Миколаєву 13 травня, коли ворожа ракета влучила у хлібзавод, асоціації вдалося роздобути для міста пекарське обладнання.  Та за словами засновниці, не уся техніка буде відправлена на хлібзавод. Асоціація має амбітні ідеї для реалізації частини обладнання.

— Ми думаємо, що те що треба ми дамо хлібзаводу, але можна тут відкрити таку соціальну пекарню, де люди зможуть працювати та декілька днів робити гуманітарних, коли усю виручку з нього віддавати військовим, - поділилася Іоанна Башкіна з журналістами.

За її словами, техніки, яку Нарбона відправить до Миколаєва може вистачити навіть не на одну таку пекарню.

— Одна фура вже повністю в Холмі, ми будемо забирати її за два тижні максимум. І ще буде не мало,  буде ще дві чи три фури з пекарським обладнанням, тож може буде і не одна пекарня, там три пічки. У нас навіть є можливість взяти дівчат на стажування туди (у Нарбону, - ред.), щоб зрозуміти, як працює це обладнання,  - розповіла президент асоціації.

Як асоціація залучає французів до співпраці

Іоанна Башкіна розповіла, що усіма силами намагається не дати жителям Нарбони забути про те, що в Україні досі йде війна. Вона влаштовує для жителів містечка живе спілкування з миколаївськими біженцями, розповідає тяжкі історії та намагається відкрити французам очі на правду.

— До сьогоднішнього дня я робила живе спілкування, я запрошувала у коледжі, ліцеї мам, що приїхали з України з дітьми. І ці жінки розповідали, чому вони приїхали, розповідали про своїх чоловіків, які захищають Україну, - каже вона.

Також жінка поділилася планами про відкриття 3D виставки про Бучу та інші міста, які пережили окупацію.

— Сьогодні хочеться дуже зробити фотогалерею, більш масштабну, не просто свої фотографії показувати. У мене є варіант показати Бучу в 3D, або  Ізюм, щоб людина могла надіти окуляри й побачити наче він там знаходиться, можливо показати фільм, - поділилася засновниця.

Нагадаємо, Миколаїв співпрацює з багатьма іноземними партнерами. Так у травні Миколаїв підписав меморандум про партнерство з данським містом Ольборг.

Раніше, під час Міжнародного Саміту міст та регіонів, Миколаївська область підписала договір про двосторонню співпрацю з польським Західнопоморським Воєводством, що  передбачає взаємодопомогу в ряді сфер.

У березні цього року місто стало партнером із  Сент-Гелієр (Бейлівік Джерсі, Британські острови).

А у серпні минулого року був підписаний меморандум про співпрацю з Данією, що передбачає спільну роботу над формуванням проєктів реконструкції та залученням інвесторів із різних країн до відновлення Миколаєва.

Читайте також: