• вівторок

    1 жовтня, 2024

  • 22.3°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 1 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 22.3° Мінлива хмарність

Санлікар: загрози малярії на Миколаївщині немає, але можливі випадки гепатиту А

Головний державний санітарний лікар в Миколаївській області Володимир Клочко заявив, що в регіоні зараз немає загрози прояву малярії, проте очікуються випадки захворювання на вірусний гепатит A та холеру.

Про це йшла мова під час брифінгу Володимира Клочка 19 червня, повідомляють «НикВести».

— Про малярію. Є анафелогенні площі. У нас до цієї трагедії визначено було 5 тисяч 378 км2 було анафелогенної площі. Певний час Коблево-Рибаківська зона, Очаківська зона оброблялися. Але обробляти треба авіатранспортом, який на сьогодні не вилітає. По-друге, малярійний плазмодій має певний час, коли він має виводитись. Це необхідно було робити якщо не на початку травня, то хоча б наприкінці квітня. Але у нас є фахівці. Виїжджали і дивилися. Якщо вода відійде, а вона відходить дуже швидко, і заболоченості не буде _ ми відслідковуємо ці питання. Якщо буде нагальна потреба, то на рівні уряду або на рівні регіональної комісії ТБНС будемо опрацьовувати питання. Навіть я хочу сказати, що заступник міністра сказав навіть: Якщо треба буде десь щось, то навіть дронами будемо обробляти. На сьогоднішній день питань по малярії чи лихоманці (Геморагічна гарячка Західного Нілу – це небезпечна вірусна хвороба, що передається через укуси комарів. , - прим.) зовсім немає, - сказав Володимир Клочко.

Що стосується Гепатиту A, то зазначив Володимир Клочко, це досить «підступна» інфекція з довгим інкубаційним періодом — від двох до шести тижнів. За його словами, щоб уникнути захворювання, треба виключити контакт з річковою водою. 

— Гепатит А — це така підступна інфекція, у якої дуже довгий інкубаційний період, і ми знаємо, як воно могло б бути. Але якщо виключити контакт з річковою водою, вживати воду гарантованої якості та дотримуватись особистої гігієни — то які можуть бути речі, це профілактика. Є питання холери, настороженість особлива, а також вірусного гепатиту, інших вірусних хвороб. Є таке очікування на можливі прояви. Тому саме ми і займаємось моніторингом, контролем лабораторним зовнішнього середовища, яке нам дісталося в результаті цієї трагедії, - розказав Володимир Клочко.

Він повідомив, що Миколаївська область має в достатній кількості вакцину від гепатиту А, проте вакцинувати все населення неможливо. За словами Володимира Клочка, вакцину від Гепатиту А отримають певні категорії громадян, зокрема, медики. 

— Вся вакцинопрофілактика переходить до центру профілактики хвороб, до мене як до генерального директора. Уже не управління буде займатися цими питаннями. Нам запропоновано проти гепатиту А щеплювати певні контингенти, це медики в першу чергу, які можуть надавати допомогу. Все інше, що у нас є в запасі — всього достатньо, Але це стосується вакцинопрофілактики керованих інфекцій: дифтерія, правець, коклюш… На сьогодні це не буде мати відношення до ситуації, яка склалася. Це не вакцинокеровані хвороби, які ми очікуємо. Вони не керуються засобами масової імунізації. Ми замовили певну кількість гепатитної вакцини та будемо її застосовувати серед тих груп ризику, які можуть бути схильні до цього захворювання. Населення поки що не може охоплено в такій кількості. Тому ми пропонуємо своєчасне обстеження, запобігання. Хочу звернутися до всіх, хто мене чує: не займайтеся самолікуванням. Якщо в цій ситуації ви вживаєте десь щось не гарантоване, ви відчуваєте це, у вас є зміни у стані здоров’я — знайте, що вам треба звертатися до свого сімейного лікаря. А далі буде визначено, є певний порядок дій з метою недопущення розповсюдження хвороби серед близьких, у колективах. Все населення сьогодні не може бути щеплено проти гепатиту А, - сказав Володимир Клочко.

Як відомо, що через руйнування Каховської ГЕС зруйновано точку забору з Дніпра, яка забезпечувала водопостачання Миколаєва.

На брифінгу 6 червня голова Миколаївської ОВА говорив, що за 10 днів у Миколаєві має покращитися якість води. На його думку, підняття рівня річок, з яких здійснюється водозабір для Миколаєва мало позитивно вплинути на якість води.

Після чого Кабмін виділив 120 мільйонів гривень для  забезпечення жителів Миколаєва питною водою. З приводу цього заступник Миколаївського міського голови Віталій Луков повідомив, що наразі розглядаються три можливі варіанти подачі води місту. Водночас він додав, що до закінчення бойових дій на півдні в Миколаєві не зможуть відновити повноцінне водопостачання питної води.

Читайте також: