• понеділок

    30 вересня, 2024

  • 24.5°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 30 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 24.5° Мінлива хмарність

Фахівці перевірили стан ґрунтів на Миколаївщині після підриву Каховської дамби: показники у нормі

Після сходження води з підтоплених територій населених пунктів Миколаївської області через руйнацію греблі Каховської ГЕС експерти провели аналіз ґрунтів.

Про це повідомили в Миколаївському обласному центрі контролю та профілактики хвороб МОЗ України.

Фахівці центру відібрали 16 зразків. За результатами проведених 288 досліджень, всі зразки відповідають нормативним вимогам та не перевищують  гранично допустимих концентрацій на вміст солей важких металів, нафтопродуктів та пестицидів.

«Водночас, нагадуємо: в населених пунктах, що постраждали під час підтоплення, для приготування страв та задоволення питних потреб необхідно використовувати фасовану воду промислового виробництва та з пунктів розливу після кип’ятіння», — додали у центрі.

Нагадаємо, внаслідок підриву Каховської ГЕС на Миколаївщині затопило понад тисячу гектарів сільгоспземель. Попередня сума збитків від втрати врожаю у Миколаївській області через підрив дамби становить 20 мільйонів гривень.

Також повідомлялося, що на Миколаївщини у результаті підриву Каховської ГЕС без джерела води залишилося 350 тисяч гектарів зрошувальних земель.

Читайте також: