• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Миколаївська облрада вирішила віддати «з молотка» будівлю дитячої інфекційки, яку раніше обіцяла Могилянці

Миколаївська обласна рада включила у перелік об’єктів приватизації будівлю колишньої дитячої інфекційної лікарні.

Відповідне рішення ухвалили на сесії 14 вересня, пишуть «НикВести».

Зазначимо, що у червні 2020 року обласна рада погодила передачу цієї будівлі у державну власність до сфери Міністерства освіти та науки МОН з подальшим закріпленням оперативного управління за Чорноморським національним університетом імені Петра Могили.

Як повідомив очільник обласного управління охорони здоров’я Максим Безносенко, дане рішення не було виконане. Він також нагадав, що згідно з технічним обстеженням від 2019 року, будівля віднесена до четвертої категорії аварійності.

Максим Безносенко запропонував облраді спочатку скасувати свої попередні рішення щодо погодження передачі будівлі у держвласність, а потім включити до переліку об’єктів що підлягають приватизації.

— Це може забезпечити надходження коштів до обласного бюджету від приватизації, — сказав він.

Депутатка Алла Ряжських поцікавилася, чому рішення облради 2020 року так і не було виконане.

— Я не можу сказати, чому це рішення не відбулося. Тому що до обласного управління охорони здоров’я не надходило ніяких звернень з університету імені Петра Могили щодо заключення якихось актів чи передачі цієї будівлі, — сказав Максим Безносенко.

Депутатка Ольга Григор’єва зазначила, що наразі документи щодо передачі будівлі знаходяться в Кабміні та поцікавилася, чи знають МОН і Могилянка про намір скасувати попереднє рішення.

— А чи повідомляли ви Міністерство освіти і науки, університет Петра Могили про таке підготовче рішення? Наскільки мені відомо, зараз в Кабінеті міністрів розглядається підписання цього попереднього рішення про передачу, але про це щось нічого ніхто не говорить. Якщо там на підписі усі документи, як ми можемо скасувати таке рішення і забирати це приміщення? Щось тут не дуже законодавчо врегульовано, бо ми заднім числом робимо щось незрозуміле, — сказала Ольга Григор’єва.

На це Максим Безносенко відповів, що не володіє інформацією щодо розгляду процесу передачі в МОН та запропонував університетові викупити будівлю на загальних засадах на аукціоні.

— Стосовно того, що робиться в Міністерстві освіти мені не відомо стосовно підписання документів на передачу. До управління охорони здоров’я Миколаївської обласної військової адміністрації інститут Петра могили не звертався, щоб надати якісь документи чи пропозиції і забрати це приміщення. До того ж, вони можуть також взяти участь у процесі приватизації і на законних умовах зайняти це приміщення, — сказав Максим Безносенко.

Зазначимо, що ЧНУ є державною установою, а тому не може приватизувати будь-який об’єкт.

В результаті голосування депутати більшістю голосів підтримали скасування своїх попередніх рішень про передачу інфекційної лікарні ЧНУ.

Далі облрада перейшла до розгляду питання про включення будівлі до списку об’єктів приватизації.

Директор департаменту економічного розвитку та регіональної політики Миколаївської облдержадміністрації Олександр Корольов повідомив, що наразі балансова вартість будівлі складає 2,9 мільйона гривень. Стартова ціна на аукціоні буде визначена аукціонною комісією, враховуючи  балансову вартість. Він також підкреслив, що земельна ділянка не буде предметом купівлі-продажу і залишиться у комунальній власності Миколаєва.

Депутатка Вікторія Москаленко нагадала, що рішення про передачу дитячої інфекційки Могилянці було ухвалене попередньою каденцією у 2020 році. Тоді облрада та університет домовилися про обмін — будівля лікарні на спортивні об’єкти в Соляних.

— Обмін не відбувся. Університет не передав у комунальну власність об’єкти на проспекті Героїв України. Тому й інфекційна лікарня опинилася у завислому стані, — сказала вона.

Вікторія Москаленко виступила проти продажу будівлі на аукціоні «за копійки». Вона запропонувала Миколаївській ОВА дослідити можливість відбудови, залучення інвесторів та облаштування там гуртожитку для ВПО чи інших людей, які потребують житла.

Її пропозицію підтримав і Володимир Фроленко зазначивши, що сьогодні «не час займатися дешевою приватизацією». Також проти продажу будівлі виступила й Ольга Григор’єва.

Однак більшість депутатів підтримали включення будівлі до списку на приватизацію, тож облрада 33-ма голосами «за» ухвалила відповідне рішення.

Нагадаємо, що у квітні 2019 року у Миколаєві закрили дитячу інфекційну лікарню через аварійність будівлі. Медиків, які працювали у дитячій інфекційці, обіцяли перевести до інших медзакладів міста.

Раніше повідомлялося, що у Миколаєві готують документацію для майбутнього будівництва кластерної лікарні на 3-й Слобідській. Наразі завершують відпрацювання медичного завдання. Мова йде про недобудову на 3-й Слобідській. 

Нагадаємо, що до війни недобудову хотів отримати ЧНУ імені Петра Могили, аби побудувати там університетську клініку.

У грудні 2020 року планово-бюджетна комісія міськради Миколаєва погодила проєкт рішення сесії про передачу недобудови на 3 Слобідській у власність Чорноморського національного університету імені Петра Могили. 

Однак влітку 2021 року міськрада Миколаєва провалила голосування щодо передачі Могилянці недобудови на 3-й Слобідській. 

Пізніше недобудову хотіли продати на аукціоні. Однак члени постійної депутатської комісії з питань ЖКГ міськради Миколаєва відмовилися погоджувати проект рішення сесії про включення недобудови на 3-й Слобідській до списку малої приватизації для продажу на аукціоні. Також депутати не підтримали і повторний проєкт рішення про безкоштовну передачу об'єкту Чорноморському національному університету імені Петра Могили для розміщення у ньому медичного центру та лікарні. 

Читайте також: