• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 20.2°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 20.2° Мінлива хмарність

У Туреччині вважають, що «зернова угода» наблизить Україну та Росію до миру

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу висловив сподівання, що угода про розблокування експорту українського зерна морським шляхом може сприяти мирним переговорам України та Росії.

Про це він сказав на пресконференції 28 липня, повідомляє Anadolu.

За його словами, слідом за «зерновою угодою» необхідно сконцентрувати зусилля на перемир'ї в Україні.

— Досягти цього можна зусиллями не лише МЗС, а й на інших рівнях. Якщо сторони будуть готові до переговорів… Рано чи пізно будь-яка війна закінчується за столом дипломатії. Тому Анкара докладає зусиль до відновлення переговорного процесу. Кожен справедливий мир відповідає інтересам усіх сторін, – сказав він.

Глава МЗС Туреччини зазначив, що стамбульські домовленості зняли перепони на шляху торгівлі продовольством не лише України, а й Росії.

— Туреччина виступає за безперешкодну реалізацію цих домовленостей. У разі успіху ініціативи сформуються передумови для зміцнення атмосфери довіри між РФ та Україною. Домовленості щодо зерна можуть наблизити сторони до миру, – вважає міністр.

Як повідомлялося, минулої п’ятниці в Стамбулі між Туреччиною, Росією, Україною та ООН було підписано ініціативу з розблокування експорту українського продовольства морським шляхом.

Нагадаємо, що Україна з Туреччиною та ООН 22 липня підписала угоду про безпечне вивезення зерна через Чорне море.

Читайте також: