• середа

    9 жовтня, 2024

  • 14.3°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14.3° Ясне небо

Журналіст про життя під обстрілами в Миколаєві: Рулетка, пощастить чи не пощастить

Головний редактор видання НикВести Олег Деренюга в інтерв’ю Радіо НВ розказав про життя миколаївців під постійними масованими обстрілами з боку армії РФ.

Як відомо, в ніч на 31 липня російський агресор вчергове обстріляв Миколаїв. Це стало найсильнішим обстрілом міста з початку повномасштабного вторгнення. Голова облради Ганна Замазєєва заявила, що минулої ночі росіяни випустили по обласному центру близько 40 снарядів. В результаті загинув миколаївський бізнесмен, власник сільськогосподарського підприємства «Нібулон» Олексій Вадатурський разом з дружиною.

— 140 днів війни Миколаїв зазнає обстрілів. Існування цього міста перетворилось просто на якусь рулетку: пощастить чи не пощастить. Про мотив певних обстрілів неможливо дізнатись, оскільки немає можливості поговорити з тими, хто їх здійснює безпосередньо. Чи є мотив у когось особисто вбити сім’ю Вадатурських та нанести декілька ракетних пострілів по їхньому будинку? Це аграрна компанія, і логістична, і перевезення по річці. Це суттєвий бізнесмен, це благодійник, людина, яка все життя щось будувала, і навіть зараз він продовжував будувати зерновий термінал в Ізмаїлі, щоб продовжувати експорт зерна з території України. Зрозуміло, що є певний загальний мотив, російський - знищити все українське, окупувати Україну, на її руїнах побудувати новую якусь імперію, яку вони там собі бажають. Мотив локальний, є інформація, уже три місяці постійно йде мова про контрнаступ, який  або ми плануємо, або він якимось чином починає реалізовуватись на півдні України. І є у нас певні локальні успіхи, про які ми можемо дізнатись з повідомлень Генштабу ЗСУ. А саме, вчора була інформація про розширення плацдарму через ріку Інгулець, на тому березі окупованого Дніпра додався ще один населений пункт до цього невеликго плацдарму. Але чи це є мотивом, чи є це спробою помсти - ну тут гадання, я не можу сказати. Але це точно дуже сильно б’є по моральному стану, по психологічному стану людей, - сказав Олег Деренюга.

Він розповів про те, як миколаївці призвичаїлися до життя в таких умовах.

— Призвичаївся, це коли твоє життя, коли ти ходиш, плануючи собі в голові маршрут, щоб не було десь будівлі адміністративної, школи, або якогось промислового об'єкта. Призвичаївся, це коли ти в принципі, всі твої друзі покинули місто, живуть або в Одесі, або в Києві, або намагаються покинути найближчим часом. Призвичаївся, це коли в місті три - чотири кафе працює, ти вже напам’ять знаєш їх меню, а дружин і дітей, як правило, чоловіки повивозили у Львів та Київ, і тому ніхто тобі не готує. Ти призвичаївся, це коли ти в принципі не можеш поспати, тому що всю ніч бомблять, а вдень не можеш спати — тому, що в принципі це неможливо, і ти повинен щось робити… Нормальне життя стає неможливим. Але якщо ти довго так знаходишся — є певна ілюзія безпечності. І навіть я розумію, коли сьогодні ночував у квартирі, що це була дуже хибна річ, і я не повинен так робити. Всім раджу знайти можливість ночувати в укриттях, організувати якось таким чином. На шостий місяць війни вже можна зробити такі більш менш комфортні умови і ночувати там. Поки не буде сухопутного наступу з боку Херсону, я думаю, а його не буде, судячи за все, люди будуть жити і на дачах, в мене батьки також на дачі залишились тут, будуть жити тут. Якщо буде загроза, що вони йдуть на Миколаїв, тоді дійсно справа буде інша. А поки це обстріли ракетні - буде оманливе відчуття безпеки, і люди будуть залишатися тут, - сказав Олег Деренюга.

Раніше повідомлялось, що російські кремлівські пропагандисти фактично підтвердили, що збройні сили РФ ліквідували Олексія Вадатурського в Миколаєві.

Читайте також: