• середа

    9 жовтня, 2024

  • 14.7°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14.7° Ясне небо

Хроніка війни, 159-й день: росіяни зруйнували лікарню в Миколаєві та знищили склад ліків

Миколаїв після обстрілу в ніч на 31 липня, фото: Костянтин Ліберов

1 серпня триває 159-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

В ночі Миколаїв знову був обстріляний російськими військами. Відомо про руйнування приватних будинків та одного з корпусів медзакладу. Детальна інформація уточнюється.

На Південнобузькому напрямку окупанти обстрілювали із ствольної, реактивної артилерії та танків райони Миролюбівки, Нововознесенського, Високопілля, Миколаєва та ще понад 25 населених пунктів, повідомляє Генштаб ЗСУ.

Завдав авіаційного удару неподалік Ольгиного. Продовжує ведення повітряної розвідки БпЛА.

Відзначається посилення противником угруповання військ на Криворізькому напрямку.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

21:33 Слідство у справі про загибель генерального директора агрокомпанії «Нібулон» Героя України Олексія Вадатурського розглядає версію його цілеспрямованого вбивства, повідомив генеральний прокурор Андрій Костін.

— Було негайно розпочате досудове розслідування. Наразі одна з версій – цілеспрямоване вбивство пана Вадатурського і його родини. Цю версію опрацьовують, призначена низка експертиз, опитано понад 50 свідків, – сказав він в ефірі українського телемарафону 1 серпня.

21:00 Австралія отримала запит від Києва на допомогу у відбудові поруйнованих війною Миколаївщини та Херсонщини.

Інформацію підтверджує видання The Australian.

Кабмін офіційно звернувся до австралійського уряду по допомогу з відновленням південних регіонів після закінчення війни.

— Підтримати зусилля з відновлення двох найбільш постраждалих міст країни, Херсона та Миколаєва, — цитують журналісти український запит.

20:40 Місцева команда партії «Слуга Народу» щоденно надає Збройним силам України необхідну допомогу, зокрема продукти харчування, медикаменти, амуніцію, автівки. Цього разу закупили для захисників 500 комплектів зручної форми та 300 пар тактичного взуття. Таку підтримку надали голова обласної організації політичної партії «Слуга Народу» Ганна Замазєєва та депутат Миколаївської облради Євгеній Ігнатенко спільно з місцевим бізнесом. 

Про це повідомляє пресслужба обласної організації політичної партії «Слуга Народу».

Допомогу вже передали одному з  підрозділів, який зараз боронить південь України. 

20:20 Видатки загального фонду державного бюджету України за липень 2022 року склали 175 млрд гривень. Це значно менше, ніжу у червні (232 млрд гривень), а також в травні (250 млрд гривень).

Про це повідомляє народний депутат Ярослав Железняк в Telegram.

За його даними, 86,9 млрд гривень дали податкова та митниця, — 22,5 млрд гривень військові облігації, 27,5 млрд гривень «надрукував» НБУ.

— Залишається 38,1 млрд закрити зовнішньою допомогою, — додав Ярослав Железняк.

19:40 Адміністрація міста Турку, що на південному заході Фінляндії, забрала у генерального консульства Росії церкву, яку передали йому в безоплатне користування ще за часів Радянського Союзу, через вторгнення в Україну.

Про це повідомляє «Європейська правда» з посиланням на фінські ЗМІ.

Як пояснив глава адміністрації Турку з міжнародних справ Міка Акканен, церква, яка перебуває на орендованій землі, була надана російському генеральному консульству внаслідок міждержавної угоди ще з Радянським Союзом.

— Між Фінляндією і СРСР була угода про відкриття консульств у Турку і Ленінграді (Санкт-Петербурзі), і в обох місцях мала бути можливість відпочити, — пояснює Міка Акканен.

У Турку російські дипломати зокрема отримали в користування будинок в історичному районі міста, який вони переобладнали в церкву. При цьому весь час орендну плату за землю сплачувала адміністрація міста.

Після повномасштабного вторгнення Росії в Україну Турку відмовилося продовжувати надавати будівлю генконсульству на тій підставі, що співпраця між Гельсінкі та Москвою змінилася — а ще передача конкретно цієї будівлі перебуває в компетенції адміністрації міста.

— Крім того, в міста нема причин дозволяти користуватися будівлями безоплатно або без компенсації. Тому припинити право користування — виправданий крок, – додає Міка Акканен.

19:20 Росія використовує мобільні ігрові застосунки для збору даних в Україні.

Про це повідомляє Кіберполіція

Як йдеться у повідомленні, через російські застосунки ворог у формі гри отримує від користувачів інформацію про розташування військових об’єктів, критичної інфраструктури або схиляє громадян несвідомо допомагати окупантам, тому Міністерство внутрішніх справ України попереджає про небезпеку використання мобільних застосунків, розроблених спецслужбами РФ.

Користувача має насторожити, якщо у додатку пропонується здійснювати фотофіксацію місцевості, ділитися геолокацією чи нанести «малюнок» на асфальті.

Для безпечного користування онлайн-застосунками кіберполіція рекомендує завантажувати їх лише з офіційних джерел – AppApp Store, Google Play, Galaxy Store, AppGallery та ін. А також перевірити усі доступні дані, такі як інформація про розробників, доступи, які додаток вимагає при встановленні, відгуки користувачів тощо.

18:55 Місія НАТО в Косово продовжує уважно стежити за загостренням конфлікту між Приштиною і Белградом. Військові Альянсу готові до прийняття необхідних заходів у разі подальшої ескалації.

Про це йдеться у заяві Міжнародних сил безпеки Косово (KFOR) в Twitter.

— KFOR уважно стежить за ситуацією на півночі Косово разом з місцевими та міжнародними організаціями безпеки, — підкреслюється в заяві.

У KFOR також зазначили, що вони готові вживати необхідних заходів для збереження безпеки Косово відповідно до мандату ООН.

18:39 В районі виконання завдань за призначенням трагічно загинув командир батальйону миколаївської 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського майор Чорноконь Євген Миколайович.

Про це повідомляється на сторінці бригади. 

Від початку війни у 2014-ому році Євген ще курсантом військового вишу мужньо боронив рідну землю від російських загарбників в АТО. Після випуску, проходив службу в танковому батальйоні бригади. Будучи командиром танкової роти виконував бойові завдання в АТО/ООС на Маріупольському напрямку.

З початку повномаштабного вторгнення російських військ майор Чорноконь очолив батальйонно-тактичну групу бригади, яка успішно виконувала завдання з оборони Миколаєва та згодом знищення окупантів на Херсонщині.

«Справжній офіцер, який свідомо йшов шляхом захисника України. У найважчі моменти, вважав за честь брати на себе відповідальність за підлеглих і за успіх у виконанні бойових завдань. Євген Миколайович був хоробрим воїном, мужнім командиром, щирим другом та вірним патріотом України», — відзначили його побратими.

Указом Президента України Володимира Зеленського від 14.04.2022 №240/2022, за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі мужній офіцер нагороджений медаллю «За військову службу Україні».

Редакція НикВести висловлює щирі співчуття рідним, друзям і побратимам Євгена Чорноконя.

18:07 Голова обласної військової адміністрації Віталій Кім вважає, що ситуація в Миколаєві не схожа на ту, що була у Маріуполі навесні.

Він зауважив, що місто не заблоковано, а попри обстріли, працюють магазини та навіть заклади громадського харчування.

«Так, сумненько. Дуже сильно страждає наша інфраструктура, руйнують місто. Але щастя у тому, що в нас, Слава Богу, мало вбитих, мало поранених. Святий Миколай нас береже. Тому ми — не Маріуполь. У нас відкрито всюди, магазини працюють. Ось зараз йду повечеряти у ресторан. Так, страшно, так, жахливо, але не так сумно», — сказав він.

16:52 У Європейському Союзі з 1 серпня набуває чинності заборона на імпорт вугілля з російської федерації. Вона була передбачена в п’ятому пакеті санкцій, ухваленому у квітня 2022 року.

Про це повідомляється на сайті Верховної Ради.

— З серпня 2022 року передбачається заборона на купівлю, імпорт та транспортування вугілля та інших видів викопного палива в ЄС, якщо воно походить або експортується з російської федерації, — йдеться в повідомленні.

16:39 Через сьогоднішній ворожий обстріл Миколаївська Лікарня швидкої медичної допомоги деякий час не зможе приймати пацієнтів.

Там необхідно розібрати завали зруйнованого травмпункту і прибрати з уцілілої частини небезпечні конструкції, демонтувати рами пошкоджених вікон та вивезти все сміття, повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— У лікарні зруйнована також частина основного корпусу. Там теж необхідно все привести до ладу. У тих відділеннях, які уціліли, приберемо всі уламки, заб’ємо вікна і перевіримо обладнання. Зробимо усе можливе, щоб якомога швидше лікарня відновила свою роботу і продовжила рятувати життя миколаївців! — зазначив Олександр Сєнкевич.

16:25 Сьогодні, 1 серпня, Україна отримала нову партію американських реактивних систем залпового вогню HIMARS. 

Про це повідомив міністр оборони України Олексій Резніков.

— 4 додаткові HIMARS прибули в Україну. Я вдячний президенту США Джо Байдену, міністру оборони Ллойду Остіну та американцям за посилення української армії. Ми довели, що ми розумні оператори цієї зброї. Звук залпу HIMARS став головним хітом цього літа на передовій! — написав Олексій Резніков.

16:09 У Миколаєві на вулиці Озерній демонтували незаконно встановлений кіоск, який перекрив доступ рятувальним службам до дев’ятиповерхівки.

Про це повідомляє департамент протидії корупції.

— Пам’ятайте, що те, що раніше було просто незаконно та псувало зовнішній вигляд вулиць, тепер може принести значно більше бід. Не ризикуйте своїм та чужими життями! Триває і буденна робота департаменту, — йдеться у дописі.

15:55 ЗСУ продовжують просування на Миколаївському напрямку і, можливо, найближчим часом українським силам вдасться відсунути окупантів настільки, що це дозволить припинити регулярні обстріли міста.

Про це під час брифінгу повідомила керівник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони України «Південь» Наталія Гуменюк.

— Ми рекомендуємо місцевому населенню евакуюватись, якщо є така можливість, звичайно, тому що це збереження життя. Якщо є така можливість, — додала Наталя Гуменюк.

15:44 До України прибула третя реактивна система залпового вогню MARS II, які передало Міністерство оборони Німеччини.

Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Наприкінці липня Німеччина анонсувала передавання трьох РСЗВ Mars II, усі вони вже в Україні. Тоді ж у Німеччині розповіли, що передають три гаубиці Panzerhaubitze 2000, а крім того, вже передали п'ять артилерійських зенітних установок Gepard. 

15:23 В результаті обстрілів Миколаєва росіянами 31 липня було пошкоджено 58 приватних та 13 багатоквартирних будинків, а також гаражі, навчальні заклади, приватні офіси, приміщення готелю, комунальні та приватні підприємства, адмінбудівлі. Про це повідомляє Поліція Миколаївської області.

Також 31 липня ударів зазнали території Баштанського та Миколаївського районів. Обстріли здійснювались поза межами населених пунктів. Внаслідок чого відбулись займання полів та знеструмлення у селах Лепетиського старостинського округу.

15:02 Морські піхотинці Військово-морських сил ЗСУ 31 липня під час бою захопили в полон 11 російських окупантів. Про це повідомляють Військово-морські сили ЗСУ.

У результаті успішних контрнаступальних дій на Херсонському напрямку українські військові захопили в полон одного російського офіцера, одного прапорщика та ще 9 «мобілізованих» із самопроголошеної «ДНР».

14:50 Кремль може повернути свою армію на територію Білорусі за два-три тижні, якщо в них буде така потреба.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв'ю заступника начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадима Скибіцького.

— Російські війська відступили з північних регіонів України в березні і знову з'явилися на Донбасі за два тижні. Ми знаємо, що вони можуть повернутися до Білорусі за два-три тижні, якщо їм знадобиться, — заявив він.

14:48 «Не довіряйте терораші», — У Відні протестували через теракт в Оленівці

14:42 Зенітно-ракетні системи С-300, якими росіяни обстрілюють Миколаїв, є особливо небезпечними, оскільки вони призначена для знищення цілі в повітрі. Її використання для ураження наземних цілей є нетиповим.

Про це під час брифінгу повідомила керівник об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони України «Південь» Наталя Гуменюк.

— Зараз ми фіксуємо нетипове використання зенітно-ракетних систем С-300, одну з батарей яких ми вже знищили. І вони продовжують їх переміщувати по окупованій території Херсонської області і з різних шляхів обстрілу завдають удару, — зазначила Наталя Гуменюк.

14:32 Влада Нової Зеландії розширила санкції проти Росії – вони впроваджуються проти низки підприємств військово-промислового комплексу, компаній «СОГАЗ» та «РЖД».

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна.

— Санкції впроваджуються проти страхової компанії «СОГАЗ», компанії «РЖД» та проти оборонних підприємств, які займаються розробкою, виробництвом та випробуваннями військової техніки для ЗС Росії, — наголошується в заяві МЗС Нової Зеландії.

14:15 Європейський Союз направив Україні перший транш нового пакету макрофінансової допомоги - обсягом один мільярд євро, з яких 500 мільйонів уже на рахунку Нацбанку. Про це повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

— Європейський Союз спрямував Україні один млрд євро виняткової макрофінансової допомоги. Перший транш у 500 млн євро вже зарахований на рахунок НБУ. Надходження другого траншу очікуємо завтра,  зазначив Денис Шмигаль.

Очільник уряду наголосив, що один мільярд євро — це частина великого пакету підтримки України в подоланні фінансових наслідків війни на загальну суму 9 мільярдів євро. Кошти допоможуть у фінансуванні першочергови

13:53 «Наші люди точно могутніші за будь-які російські ракети та снаряди», — президент Зеленський прокоментував обстріли Миколаєва

«Наш Миколаїв. Щоденні обстріли житлових будинків, шкіл, іншої соціальної інфраструктури. Але окупанти не врахували одного. Україна і наші люди точно могутніші за будь-які російські ракети та снаряди. Хоч би як росіяни намагалися зламати наш дух, ми будемо триматися. І боротися за наше вільне майбутнє на рідній землі», — написав він.

13:23 Командир 36-ї бригади ЗСУ «Волина» розповів про жахіття у Оленівці, де загинули українські захисники. Він чув, як кричали бійці.Про це він розповів російським ЗМІ.

«Волина» впевнений, що ця жахлива подія матиме психологічний вплив на інших полонених, які так чекають свободи, а також на всіх захисників України та їх родичів.

— Всі в шоці. Пояснень ніхто не знаходить. Всі в траурі, — зазначив він.

12:44 Росіяни обстріляли приватні будинки в центрі Миколаєва: деякі зруйновані вщент

 Більше фото — за посиланням.

12:21 СБУ встановила особи та місцеперебування організаторів «референдуму» на Херсонщині, повідомляє  пресцентр СБУ.

Кремль намагається «приєднати» південні регіони України до складу Росії та легітимізувати цей процес. Окупанти вже розробили концепцію з прив'язкою до дат.

Основну роль у проведенні «референдуму» віддали прокремлівському руху «Волонтери zа Росію». Учасники повинні зімітувати в регіоні підтримку окупантів місцевими жителями, а також створити постановочні сюжети для російських телеканалів.

СБУ зазначає, що жителі Херсонської області не підтримують плани Росії. Водночас колаборанти «доповідають» своїм російським кураторам, що українці проти «приєднання», чинять активний спротив та очікують звільнення.

Спецслужба встановила особи та місцеперебування зрадників та їх координаторів.

11:57 Наслідки удару по лікарні в Миколаєві: зруйнований травмпункт та знищене обладнання.

Більше фото в репортажі.

11:25 Вночі у Миколаєві на території диспансеру рятувальники загасили пожежу на площі 150 кв. м.

11:04 Актуальні втрати росіян. Ліквідовано вже понад 41 тисячу окупантів.

10:13 Російські війська продовжують обстрілювати населені пункти Миколаївщини. Минулої добі від ворожих обстрілів знову горіли поля з урожаєм. Про це повідомили у Миколаївській ОВА.

Вчора, 31 липня, росіяни обстріляли околиці села Новомиколаївка Первомайської громади. У результаті чого горіли поля полів зернових та лісосмуги. Інформація про пошкодження та жертв не надходила.

09:55 Росіяни обстріляли приватні та багатоквартирні будинки в Миколаєві. Як повідомлялося, поранення дістали 3 людини.

09:25 З Одеського порту 1 серпня «зерновим коридором» вийшло перше судно, повідомив міністр інфраструктури України Олександр Кубраков.

Судно RAZONI, на борту якого 26 тисяч тонн кукурудзи, вийшло з Одеського порту під прапором Сьєрра-Леоне та прямує до порту Тріполі у Лівані.

— Україна є 4-им найбільшим експортером кукурудзи в світі, тому можливість його вивезення через порти — це колосальної ваги успіх для забезпечення глобальної продовольчої безпеки. Розблокування портів дасть щонайменше 1 мільярд доларів валютної виручки для економіки та можливість для аграрного сектору спланувати посівну наступного року, — зазначив Олександр Кубраков.

Також за його словами, у найближчі тижні Україна планує вийти на повну потужність перевалки сільськогосподарської продукції.

09:12 Близько 1 години ночі 1 серпня російські війська обстріляли Миколаїв. Влучили у два медичних заклади.

Зокрема російські терористи вдарили по новому травмпункту однієї з лікарень. На щастя, персонал та пацієнти лікарні не постраждали, повідомив міський голова Олександр Сєнкевич.

Будівля частково зруйнована. Від ударної хвилі та уламків вікна вилетіли і в сусідніх лікувальних відділеннях.

«Цей травмпункт ми відкрити наприкінці 2019 року. Його зводили з нуля. Фактично, це була перша будівля лікувального закладу, побудована за останні 20 років у Миколаєві. І це був один із найсучасніших травмпунктів України. Відбудуємо! Все відновимо! Але спочатку знищимо кожного російського терориста, який посмів прийти на нашу землю», — написав мер.

Також внаслідок обстрілу виникла пожежа на території іншого закладу — медичного диспансеру. Там згорів гуманітраний склад з медичними препаратами та продовольством. Без жертв, повідомили в Миколаївській обласній військовій адміністрації.

08:36 Зараз, згідно з інформацією Міноборони Туреччини, з порту Одеси має виходити перше судно з зерном.

07:40 На миколаївсько-херсонському напрямку ЗСУ знищили склади росіян і ешелон військової техніки, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Українські авіатори нанесли два удари по ворожих опорних пунктах у районах Олександрівки та Благодатного, а ракетно-артилерійські підрозділи — по ворожим станціям радіоелектронної боротьби в районі Біляєвки.

Також отримано підтвердження влучання по ешелону з військовою технікою, боєприпасами й живою силою в районе залізничної станції Брилевка. Втрати дорозвідуються.

А підтверджені втрати складають:

  • 52 окупанти
  • 4 танки
  • 2 самохідні артилерійсько-мінометні установки «Нона-С»
  • самохідну артуствновку
  • 8 одиниць броньованої та автомобільної техніки.

Також знищено ще 4 склади з боєприпасами в Бериславському районі Херсонщини та Баштанському Миколаївщини.

07:19 В Чорному морі корабельне угруповання сил РФ складає наразі 18 бойових кораблів та катерів, які маневрують вздовж кримського узбережжя в напрямку Новоросійська.

Як повідомляють в ОК «Південь», 5 кораблів та 1 підводний човен, споряджені 44 ракетами типу «Калібр», перебувають в готовності до нанесення ракетних ударів. Додатково на чергуванні ще 5десантних кораблів.

 

Читайте також: