• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 16.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 16.6° Ясне небо

168-й день війни: вночі окупанти обстріляли Миколаїв, ЗСУ вдарили по росіянам у Баштанському районі

10 серпня триває 168-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Як повідомляє Генштаб, на Південнобузькому напрямку противник здійснював обстріли із танків, та артилерії різних калібрів вздовж лінії бойового зіткнення та завдав авіаційних ударів поблизу Новогригорівки, Андріївки та Ольгиного. Вів повітряну розвідку БпЛА .

Росіяни силами десантно-штурмового взводу провести розвідку боєм в напрямку нещодавно визволеного Лозового на Херсонщині. Успіху не мали та відступили, повідомили в ОК «Південь».

Важкою ствольною артилерією 152-го калібру обстріляно Криворізький район, поблизу Великої Костромки. Влучання по сільськогосподарських площах обійшлося без людських втрат.

Протягом дня ворогом нанесено 2 ракетних і 3 авіаційних удари по наших підрозділах. 5 крилатих ракет типу «повітря – повітря» випущено по літаках Повітряних сил, які наносили удари по ворогу. Втрат нашої авіації не допущено.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:05 Український художник Олексій Ревіка зображує повномасштабну війну, розпочату Росією, за допомогою паперу та кулькової ручки. Останньою роботою митця, якою він поділився у своєму Instagram, стала картина «Миколаїв-Обстріл».

22:55 Удари Росії по Миколаєву доводять необхідність збільшення військової допомоги Україні. Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні до українського народу.

— Збройні Сили України, наша розвідка та наші правоохоронні органи не залишать без відповіді сьогоднішні російські обстріли Дніпропетровщини. Цей черговий прояв російського терору, як і удари по Миколаєву та Харкову, укотре доводить, що потрібно збільшувати військову допомогу Україні. Що потужнішою буде наша зброя і що більшою буде дальність її застосування, то швидше закінчиться ця жорстока війна. 

Що більше буде втрат в окупантів, то швидше ми зможемо звільнити нашу землю й гарантувати безпеку України. Якщо майже 43 тисячі загиблих російських солдатів не переконують російське керівництво, що їм треба шукати, як вийти з війни, значить, потрібно більше  боротися, потрібно більше результатів. Щоб переконати, - сказав президент України.

21:45 Удар по російській авіаційній базі поблизу міста Саки — точка відліку для українського наступу на південному напрямку.

Цю інформацію виданню Politico підтвердили два представника української влади.

Офіційні особи заявили, що зараз контрнаступ на півдні «серйозно почнеться». Одне з джерел видання розповіло, що вибух можна розглядати як початок цього процесу.

Інший український чиновник на умовах анонімності розповів, що вересень і серпень стануть «дуже важливими», а бої у період цих місяців виглядатимуть «як у лютому»

— Вибухи на аеродромі були сигналом Росії, що вони ніде не в безпеці, — пояснив він.

21:25 Італійський військовий репортер Кріштіано Тінацці протягом літа був у Миколаєві і не згоден зі звинуваченнями українських військових з боку Amnesty International.

Журналіст підтвердив це виданню Tagesspiegel.

Організація Amnesty International у своїй доповіді, посилаючись на анонімні свідчення, вказувала, що українські військові у Миколаєві розташовувалися поблизу жилих кварталів, внаслідок чого начебто гинули цивільні.

Кріштіано Тінацці, опираючись на побачене у Миколаєві на власні очі, відкидає ці заяви з боку доповідачів. Він підкреслив, що українські військові не вели артилерійський вогонь з густонаселених районів. Натомість, у місті налогоджений процес евакуації.

— Приклад Тінацці виявляє ще одну велику слабкість аналізу Amnesty: чотири окремі випадки використовуються для загального приписування того, що українська війна ставить під загрозу цивільне населення. У той час, коли російські війська перетворюють українські міста на зони бойових дій, — пояснили у Tagesspiegel.

21:05 Близько 30% єврейської громади Миколаєва виїхало з міста у період з лютого по серпень.

Про це пише Jerusalem Post з посиланням на головного рабина Миколаєва Шолома Ґотліба.

За словами священнослужителя, Миколаїв принаймні полишила третина громади з приблизно 2 тисяч людей.

Але ті, хто залишилися у місті під обстрілами, займаються волонтерською допомогою.

— Існує солідарність і готовність до жертв, але після 160 днів війни ви можете просити лише так багато, — підкреслив Шолом Ґотліб.

20:45 Міністр молоді та спорту України Вадим Гутцайт нагадав, що росіяни та білоруси не мають права брати участь у змаганнях, доки у Миколаєві та по всій Україні гинуть українські спортсмени.

Щодо цього він написав лист до Міжнародної федерації фехтування (FIE), передає Francs Jeux.

Олімпійський чемпіон назвав імена Миколи Хомрового, батька шаблістки Олени Хомрової, олімпійської чемпіонки на Іграх у Пекіні 2008 року, та легкоатлета-інваліда Володимира Мотильчука, які загинули у Миколаєві під час російських обстрілів.

— Понад 3 тисячі спортсменів пішли на війну, захищаючи свою країну. Понад 100 із них уже загинули. Неможливо продовжувати спортивні тренування під ударами з повітря та артилерією. Крім того, наразі росіянами зруйновано 111 спортивних об’єктів, у тому числі один із найбільших центрів фехтування – клуб «Уніфехт» у Харкові. Тисячі молодих спортсменів змушені покинути свої домівки, рятуючись від війни, — сказано у листі.

20:27 Нардеп Роман Костенко, обороняючий південні землі України, гарантував, що ЗСУ прискорять контрнаступ, якщо США нададуть ракети ATACMS з радіусом враження до 300 км.

Про це полковник розповів виданню Newsweek.

Оборонець Миколаївщини пообіцяв нарощування атак з боку ЗСУ, коли західні союзники розширять діапазон боєприпасів для систем HIMARS.

— Ми просимо про продовження поставок боєприпасів — 155-мм снарядів, самохідних зенітно-ракетних систем середньої дальності, німецьких «Панцирів», французьких CAESAR, подібних систем із США, включаючи більше HIMARS <...> Якщо ми хочемо по-справжньому розбурхати росіян і вибити їх з окупованих територій, нам, перш за все, потрібна артилерія більшої дальності. Це включає в себе ATACMS, які мають радіус дії до 300 км і дозволили б нам вразити їхні аеродроми, звідки веде вогонь їхня артилерія, а також їхні склади зброї та залізничні вузли. Це дало б нам можливість справді нарощувати контрнаступ, — пояснив Роман Костенко.

20:10 Каховський міст на Херсонщині, який зруйнували ЗСУ, був останньою транспортною артерією для окупантів. Тепер росіяни не можуть перевозити зброю та техніку через Дніпро у достатній кількості.

Про це повідомив депутат Херсонської облради Сергій Хлань в етері 24 каналу.

— Це була остання транспортна артерія. Її було пошкоджено і раніше, але тоді окупанти змогли налагодити там дорожнє полотно, — прокоментував він удари ЗСУ.

Сергій Хлань уточнив, що українські сили також зруйнували залізничну дорогу в районі Каховської ГЕС, а окупанти не змогли її відновити.

— Фактично на сьогодні окупанти не зможуть постачати собі зброю автомобільними дорогами. Єдине, що в них залишається — це паромчики біля Антонівського мосту, — зазначив депутат, додавши, що вони не забезпечують постачання техніки та зброї у необхідній для окупантів кількості.

Сергій Хлань наголосив, що Антонівський та Каховський мости все ще придатні для пішохідного сполучення. Він припустив, що тепер окупанти евакуюватимуться з правобережних районів Херсонської області пішки.

19:45 У Миколаєві зросла кількість жертв обстрілу зупинки у Корабельному районі, що відбувся 29 липня. Після операцій помер чоловік 1964 року народження — загалом загинуло 8 людей.

Інформацію підтвердив мер Олександр Сєнкевич.

19:10 На тимчасово захоплених територіях Херсонської області російсько-окупаційні війська анонсували запровадження «пропускної системи» для перевезення сільськогосподарської продукції.

Про це повідомив перший заступник голови обласної ради Юрій Соболевський.

За його словами, ця міра чинитиме максимальний тиск на фермерів і змусить їх реєструвати бізнес у російській юрисдикції, а також створить ще один інструмент корупційного впливу на фермерів регіону.

— Блокуючи в такий спосіб логістику для фермерів, вони змушують їх або співпрацювати, або закривати свою діяльність, — наголосив Юрій Соболевський.

18:50 Індійські компанії все частіше використовубть азійські валюти для оплати імпорту російського вугілля, уникаючи долара США та знижуючи ризик порушення західних санкцій проти РФ.

Про це пише Reuters із посиланням на митні документи та джерела на ринку.

Reuters раніше повідомляв про велику індійську вугільну угоду за участю китайських юанів, але митні дані підкреслюють, що недоларові розрахунки стають звичним явищем.

— Індія агресивно збільшила закупівлі російської нафти та вугілля з початку війни в Україні, отримуючи сировину зі знижками порівняно з поставками з інших країн. У липні Росія стала третім найбільшим постачальником вугілля в Індію, імпорт зріс до рекордних 2,06 млн тонн, — пише агентство.

У червні індійські покупці заплатили щонайменше за 742 000 тонн російського вугілля в інших валютах, ніж долар США, відповідно митних документів, наданих Reuters джерелом.

18:29 На тимчасово захоплених територіях Херсонської області російсько-окупаційні війська анонсували запровадження «пропускної системи» для перевезення сільськогосподарської продукції.

— Блокуючи в такий спосіб логістику для фермерів, вони змушують їх або співпрацювати, або закривати свою діяльність, — каже заступник голови облради Юрій Соболевський.

17:52 В МАГАТЕ заявили, що наразі безпосередньої загрози ядерній безпеці на Запорізької АЕС немає, але потрібне якнайшвидше прибуття на неї експертної місії агентства.

Експерти організації дійшли такого висновку «на основі наданої Україною інформації».

17:12 Окупанти на тимчасово захоплених територіях України проводить пропагандистську кампанію, спрямовану на зневіру мешканців в українській владі та можливості звільнення. 

— Україну вже поділили. На території західних областей ввели в обіг польські злоті, в більшості магазинів подвійні цінники. Від Росії немає куди тікати. Україна не та, якою була, — наводить фейкові тези окупантів українська розвідка.

16:52 У МАГАТЕ заявляють, що наразі безпосередньої загрози ядерній безпеці на Запорізької АЕС немає, але потрібне якнайшвидше прибуття на неї експертної місії агентства.

Відповідна заява опублікована на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії. 

— Як заявив гендиректор Гроссі (Рафаель Маріано, — прим.), на основі наданої Україною інформації, експерти МАГАТЕ дійшло до висновку про відсутність безпосередньої загрози ядерній безпеці внаслідок суботнього інциденту, — йдеться у повідомленні.

16:39 Завдяки «податку на Google» до державного бюджету вдалось залучити близько 76 мільйонів доларів.

Про це повідомив народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової і митної політики Данило Гетманцев у Telegram.

Термін подання декларацій з «податку на Google» завершився 9 серпня. Це ПДВ, яке мають сплачувати великі міжнародні корпорації з електронних сервісів, що надаються в Україні.

16:22 Генерал-майор Дмитро Марченко вважає, що Україна має всі шанси на перемогу вже навесні 2023 року за умови, що захід надасть обіцяне озброєння.

Про це він розповів в інтерв'ю «РБК-Україна».

— Я би не хотів братися за прогнози. Але якщо в нас буде та кількість озброєння, яка нам була обіцяна, яка нам необхідна, то, думаю, навесні наступного року ми будемо святкувати перемогу, – каже Дмитро Марченко.

16:10 Соціальна мережа Instagram розблокувала сторінку Асоціації родин захисників «Азовсталі», яку було заблоковано напередодні. Про це у коментарі «24 каналу» розповіла представниця Асоціації Ганна Науменко.

15:53 Миколаївські школи, які з вересня планують розпочати навчальний процес в дистанційному режимі, будуть також навчати дітей з окупованих територій. Наразі до шкіл Миколаєва вже зараховано 151 дитину з тимчасово захоплених населених пунктів.

Про це в ефірі Громадського радіо сказав міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

— Ми готові навчати дітей з окупованих територій онлайн. Десь 2 місяці тому я повідомив, що ми готові навчати дітей з Херсонщини, інших територій. До наших закладів вже зараховано 151 дитину з окупованих територій, з них 112 — це ті, які змінили місце проживання, а 39 — без зміни місця проживання. Фактично вони перебувають в окупації, просто будуть навчатися з дому в миколаївських школах — онлайн і українською мовою, — сказав Олександр Сєнкевич.

15:40 В Україні минулого тижня було зареєстровано 3 тисячі 893 нові випадки захворювання на коронавірус COVID-19, що на 40% більше, ніж тижнем раніше.

Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

— За минулий тиждень виявили 3893 нові випадки хвороби, що на 40% більше, ніж тижнем раніше, — розповів голова МОЗ Віктор Ляшко.

15:21 Після того, як Запорізька АЕС була замінована приватною військовою компанією «Вагнер» світ має визнати Росію державою-терористом №1.

Таку думку висловив політолог Кирило Сазонов, який зараз перебуває на фронті.

Зокрема, він назвав основні причини, чому РФ мають визнати країною-терористом.

— Поява вагнерівців на ЗАЕС та заяви про мінування атомки говорять про головне — Москва підвищує ставки і переходить до ядерного шантажу. Тепер Росія — країна-терорист №1 у світі. «Аль-Каїда», «Талібан» та ІДІЛ — це дворові хлопці, порівняно з нею. Сьогодні в неї в заручниках — не лише Україна, а й уся Європа. Бо Путін — не просто мавпа з гранатою. Ця мавпа взяла до рук ядерну дубинку, — написав Кирило Сазонов.

15:07 За останній тиждень українські захисники знищили 10 російських складів з боєприпасами та командних пунктів окупантів на південному фронті.  Про це розповів генерал-майор Дмитро Марченко в інтерв'ю «РБК-Україна».

Він пояснив, що декілька останніх тижнів окупанти стягують сили на південь через контрнаступ ЗСУ. 

— Це, напевно, щоби нам було зручніше їх знищувати в купі. Насправді, є інформація, що вони підсилюють ті війська, які в них уже там знаходилися. Вони розуміють, що Україна готується до контрнаступальної операції і у зв'язку з цим вони посилюють там свої угрупування, перекидають батальйонні тактичні групи. Але це їм особливо не допоможе, – розповідає Дмитро Марченко.

14:52 Україна повернула понад 500 тіл загиблих захисників, які були в списках безвісти зниклих.

Про це повідомив на брифінгу в Медіацентрі Україна Олег Котенко, уповноважений з питань осіб, що зникли безвісти за особливих обставин, пише LB.

— Наразі ми вже повернули понад 500 тіл наших загиблих героїв. Буквально вчора ми забрали ще 17 тіл... Це ті, хто був зниклим безвісти, — сказав Олег Котенко.

14:33 Глави МЗС країн Групи семи (G7) звернулися до росії з вимогою негайно повернути українській владі повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією.

Спільна заява опублікована на сайті Міністерства закордонних справ Німеччини.

— Ми вимагаємо, щоб росія негайно повернула повний контроль над Запорізькою атомною електростанцією її законному суверенному власнику, Україні, а також над усіма ядерними об’єктами в межах міжнародно визнаних кордонів України для гарантування їхньої безпечної та надійної роботи. Український персонал, який обслуговує ЗАЕС повинен мати змогу виконувати свої обов'язки без погроз і тиску. Саме постійний контроль росії над ЗАЕС ставить під загрозу весь регіон, — йдеться у заяві.

14:19 Генерал-майор Дмитро Марченко заявив, що Україна буде відвойовувати Крим військовим шляхом.

В інтерв’ю «РБК-Україна» він додав, що наразі не може бути мови про будь-які переговори з Росією щодо Криму та Донбасу.

— Точку неповернення ми вже пройшли після Ірпеня і Бучі. Казати про будь-які переговори шляхом здачі якоїсь своєї території – усі військові, усе населення розуміє, що цього категорично не можна робити. Якщо ми це зробимо, то ми цю війну просто перекладемо на плечі наших дітей. Якщо ми залишимо ворогу хоча би шматок землі, він повернеться додому, зробить певні висновки і через шість чи вісім років нападе знову. Тому нам потрібно відстояти всю територію, нам потрібно брати під контроль усі кордони України і не залишати їм жодного клаптика нашої землі, — сказав Дмитро Марченко.

14:05 У Маріуполі зафіксували рух ворожих систем та засобів протиповітряної оборони. Ймовірно, їх стягують на Донецький напрямок.

Про це повідомляє радник мера Маріуполя Петро Андрющенко в Telegram.

За його даними, вчора зранку на проспекті Металургів та Нікопольському у Маріуполі помітили рух російської військової техніки. Тягачі були навантажені пусковими установками С-300 з позначками «V».

13:44 ЗСУ також вдарили по будівлі управління Каховського магістрального каналу, де розмістилися окупанти, повідомив депутат обласної ради Сергій Хлань.

— Рашисти селяться і розміщують свою техніку біля стратегічної інфраструктури. Як на Каховській ГЕС та Каховському магістральному каналі. Але наші ЗСУ працювали й будуть працювати ювелірно. Задача наших військових вигнати орків і не пошкодити важливих об’єктів і тим більше — зберегти людей, – повідомив Сергій Хлань.

13:27 ЗСУ вдарили по мосту в районі Каховської ГЕС на території тимчасово окупованої Херсонщини. Тепер він непридатний для використання, повідомляє Оперативне командування Південь». Там влучення назвали «акуратиним, але дієвим».

13:11 В Україні минулого тижня було зареєстровано 3 тисячі 893 нові випадки захворювання на коронавірус COVID-19, що на 40% більше, ніж тижнем раніше. Про це повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Внаслідок ускладнень за минулий тиждень померли 16 людей, тижнем раніше – 14. При цьому за останній тиждень до лікарень із COVID-19 госпіталізували 1763 пацієнтів, одужали 1682 особи.

12:57 РФ обстріляла Миколаїв: понівечено приватні будинки та авто, троє людей поранено.

12:55 У командуванні Повітряних сил ЗСУ припускають, що внаслідок вибухів поблизу Новофедорівки в окупованому Криму знищено склад авіаційного озброєння та близько десяти літаків окупантів. Зазначається, що Саки – це військовий аеродром, де окупанти зберігали літаки Су-30 СМ, Су-24, Іл-76 та інші.

 З цього аеродрому постійно, щодоби злітали літаки окупантів. Вони перебувають в небі довкола України фактично цілодобово. Не долітаючи до острова Зміїний, вони патрулюють в Чорному морі постійно, змінюють лише літаки та екіпажі. Виведення з ладу аеродрому - це добре, а якщо там було знищено ще з десяток літаків — це взагалі маленька перемога, — повідомив речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат в ефірі телемарафону.

12:25 Генерал-майор Дмитро Марченко, який наразі відповідальний за роботу з партизанами на окупованих територіях Миколаївщини та Херсонщини, розповів, чому росіян так важко вибити зі Снігурівки.

В інтерв'ю «РБК-Україна» він відзначив, що це місто — стратегічно важлива розв'язка.

— Так, там є стратегічно важлива розв'язка. Тому вони й тримають цю Снігурівку. Але, на жаль, там є цивільні люди, тому ми не можемо провести таку спецоперацію з визволення цього міста, оскільки не хочемо, щоби постраждало мирне населення, — сказав Дмитро Марченко.

Проте, додав він, місто можна звільнити, взявши його в оточення.

— Я думаю, що ми їх візьмемо в кільце і вони самі побіжать звідти, — сказав бойовий генерал.

11:44 Наслідки нічного обстрілу Миколаєва: понівечені приватні будинки та авто, троє людей поранено — фоторепортаж.

 

11:10 Генерал-майор Дмитро Марченко вважає, що у Херсоні окупанти зробили поромну переправу для того, щоби відводити очі від ремонту Антонівського мосту. Про це він розповів у інтерв’ю РБК-Україна.

За словами Дмитра Марченка, що наразі переправа паромом займає дуже багато часу.

— Його теж було пошкоджено (Антонівський залізничний міст, - прим.). Антонівський автомобільний вони пробували відновити, проводили там ремонтні роботи. Але позавчора був знову нанесений удар, тому нічого в них не вийшло. Вони зробили поромну переправу для того, щоби відводити очі від ремонту Антонівського моста і потрохи ганяли цю мобільну поромну переправу. Вони зазвичай ставлять туди і військову техніку, і цивільне населення, щоби ми не наносили ураження. Але, щоби ви розуміли, переправа одної машини займає орієнтовно три години,   розповів він.

10:54 «Зерновим коридором» за дев’ять днів роботи вже експортували понад 370 тисяч тонн агропродукції, повідомили  в Одеській ОВА.

10:14 Росіяни можуть відновити наступ на Миколаїв і спробувати його оточити, але їм це не вдасться, розповів генерал-майор Дмитро Марченко.

«Як я бачу, вони будуть пробувати наступати в двох напрямках — це миколаївський напрямок і криворізький. Якщо в них вдасться хоча би на одному з напрямків прорватися, то вони будуть перекидати туди решту сил», — відзначив Дмитро Марченко.

На його думку, росіяни можуть спробувати захопити Кривий Ріг, щоби створити собі плацдарм для наступу на Вознесенськ та Южноукраїнськ, а далі — оточити Миколаїв.

«Вони хочуть захопити Кривий Ріг, щоби створити собі плацдарм для наступу на Вознесенськ та Южноукраїнськ. Тоді вони зможуть спробувати взяти Миколаїв у кільце. Вони вже намагалися взяти Миколаїв, їм це не вдалося, тому вони зараз хочуть обійти його, взяти в кільце і потім це кільце зменшувати. В принципі так, як вони це робили з Маріуполем. Але я думаю, що всі ці їхні плани почнуть руйнуватися, як тільки-но вони почнуть якісь наступальні дії», — сказав він.

09:50 Наслідки прильотів касетних снарядів по приватному сектору у Миколаєві.

09:28 9 серпня вчергове під російський обстріл потрапило Галицинівське лісове урочище. Про пожежу хвойного настилу та лісових насаджень рятувальників сповістили о 14:40.

О 22:30 її ліквідували на площі 5 га (верхова) та 10 га (низова). Гасіння ускладнював поривчастий вітер та повторні обстріли з боку окупанта.

09:14 Минулої доби захисники України знищили 9 ворожих літаків та 5 танків.

08:37 Не хоче визнавати неефективність своєї ППО, — експерти американського Інституту дослідження війни (ISW) пояснили, чому Кремль не звинувачує Україну в вибухах у Криму

«Одночасність вибухів на двох різних об'єктах, ймовірно, виключає офіційну російську версію випадкової пожежі, але не виключає ні диверсії, ні далекобійного ракетного удару», — йдеться в повідомленні.

ISW також пише, що Україна могла модифікувати свої ракети «Нептун» для використання в наземних цілях (як це зробили росіяни з протикорабельними та зенітними ракетами), але нині немає жодних доказів, які б підтверджували цю гіпотезу.

07:50 Авіація ЗСУ нанесла 7 наших ударів, влучивши в 5 осередків живої сили, озброєння та техніки росіян в Баштанському, Бериславському та Херсонському районах та по 2 опорних пунктах в понад 40 км від Херсону.

Як повідомляє Оперативне командування «Південь», в Бериславському районі Херсонщини ворог також намагався проводити повітряну розвідку за допомогою БпЛА. Черговий «Орлан-10» був влучно заземлений зенітно-ракетним підрозділом вщент.

За результатами роботи протягом бойового дня, в тому числі і ракетно-артилерійських підрозділів, підтверджено втрати ворога в кількості 35 окупантів, 6 одиниць броньованої та автомобільної техніки, серед яких 1 танк Т-72 і 1 командно-штабна машина.

Знищено ще один склад боєприпасів в Новоалексіївці та командно-спостережний пункт батальйонної тактичної групи 217-го парашутно-десантного полку ворога в районі села Максима Горького.

07:11 Україна отримає $4,5 мільярда від Світового банку. Про підписання угоди про отримання гранту повідомляє Міністерство фінансів України.

Ці кошти витратять на виплату пенсій та окремі програми соцдопомоги, зокрема на оплату житлово-комунальних послуг, підтримку малозабезпечених сімей, дітей з інвалідністю, ВПО, а також на оплату медпослуг за програмою медичних гарантій.

Читайте також: