• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 17.4°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 17.4° Переважно ясно

Російські війська готують на ЗАЕС провокації під українським прапором, — ГУР

Російські війська обстрілюють Запорізьку атомну електростанцію для пропаганди.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони 13 серпня.

— До стели «Енергодар» на в’їзді в місто рашисти підігнали самохідну артилерійську установку «Піон» із нанесеною білою фарбою літерою «Z». На САУ піднято синьо-жовтий український прапор. Вочевидь, вона використовуватиметься для чергових провокацій з метою звинувачення ЗСУ, – йдеться в повідомленні.

Розвідка зазначає, що обстріли російських військ пошкодили перший блок насосної станції, а також частково зруйнували пожежну частину, яка відповідає за безпеку ЗАЕС. Це ускладнює гасіння пожеж, зокрема, лісу та трави на прилеглій території, також спричинені обстрілами.

— Одночасно окупанти активно створюють «картинку» для власної пропаганди. З цією метою на станцію нещодавно завезли два автобуси «масовки», яка має виконувати роль начебто «місцевих жителів та персоналу». Справжні місцеві мешканці та персонал відмовляються брати участь у подібних постановках, – додає розвідка.

Наразі немає можливості незалежно перевірити дані ГУР.

Нагадаємо, на території ЗАЕС 11 серпня було виявлено димову хмару — в «Енергоатомі» повідомили, що окупанти тричі за сьогодні обстріляли Запорізьку АЕС і прилеглу територію.

Раніше йшлося, що на порядку денному Ради Безпеки ООН має стояти лише одне питання — про негайне виведення окупантів із ЗАЕС та їхню відповідальність за скоєні злочини.

Як повідомлялося, президент України Володимир Зеленський заявив, що російська армія умисно запускає крилаті ракети над українськими АЕС, таким чином продовжуючи ядерний тероризм. Обстрілючи Запорізьку АЕС, Росія може спровокувати найбільшу в історії радіаційну аварію. Її наслідки можуть бути аналогічними до застосування ядерної зброї.

Читайте також: