• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 19.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 19.5° Переважно ясно

174-й день війни: ЗСУ відбили ворожий штурм на півдні та знищили російський пункт постачання боєприпасів

Українські бійці неподалік від лінії фронту в Миколаївській області, 14 серпня 2022 року

16 серпня триває 174-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», окупанти продовжують ведення бойових дій по займаному рубежу оборони. Суттєвих змін у складі та положенні російських військ не відбулося.

Протягом дня за підтримки артилерії та авіації росіяни намагалися провести штурм для покращення свого тактичного положення в напрямку Новогригорівки та Білогірки.

Так, окупанти не мали успіху на суходолі, тож застосували авіацію по позиціях підрозділів українських військ, але ці 14 атак виявились безрезультатними.

Також російсько-окупаційні війська вдарили «Ураганом» по Великій Костромці та Миколаєву, а з важкої артилерії типу «Піон» обстріляли Марганець. Без втрат.

Там додали, що українська авіація уразила два опорні пункти та два райони зосередження озброєння і техніки ворогів в районах Новопетрівки та Максимівки, що на Миколаївщині.

У командуванні підтвердили, що протягом 15 серпня на південному фронті окупаційні війська втратили:

  • 23 солдати;
  • гармату-гаубицю калібру 152 мм;
  • 7 одиниць броньованої та автомобільної техніки;
  • пункт постачання боєприпасів у Сухому Ставку.

Остаточні втрати російських військ ще «дорозвідуються». У Чорному морі на бойовому чергуванні чатують два ракетних носії, які оснащені 16 ракетами типу «Калібр». 

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:05 Відеозвернення президента України Володимира Зеленського:

— Щодня й щоночі ми бачимо нові повідомлення про вибухи на території, яку тимчасово зайняли окупанти. І я прошу зараз усіх наших людей у Криму, в інших регіонах на півдні України, в окупованих районах Донбасу та Харківщини бути дуже уважними. Будь ласка, не наближайтеся до військових об’єктів російської армії та всіх тих місць, де вони зберігають боєприпаси й техніку, де тримають свої штаби. 

Що менше в окупантів буде можливостей творити зло і вбивати українців, то швидше ми зможемо закінчити цю війну звільненням нашої землі. 

І черга цими днями на виїзд із Криму в Росію через міст доводить, що абсолютна більшість громадян держави-терориста вже розуміє або принаймні відчуває, що Крим – не місце для них, - сказав президент.

22:04 Ось так нейромережа Midjourney бачить Миколаїв. Найкращі заходи сонця у світі

22:00 Російський президент Володимир Путін планував захопити більшу частину України, а президента Володимира Зеленського мали усунути від влади і вбити, «якщо знадобиться», пише The WP з посиланням на джерела серед високопосадовців США, України, Європи й НАТО.

Про це повідомляє Новое время.

Видання пише, що у жовтні 2021 року керівники вищих розвідувальних служб США, військові і дипломати зібралися в Білому домі для термінової зустрічі з президентом Джо Байденом. Вони прибули з високосекретними даними розвідки, складеними на основі отриманих супутникових зображень, перехоплених розмов і людських джерел, які демонстрували плани Путіна щодо повномасштабного вторгнення в Україну.

Ще наприкінці літа 2021 року радник з національної безпеки Джейк Салліван зосередився на зростанні обсягу розвідданих, пов’язаних з Росією та Україною.

За словами офіційних осіб США, американська розвідка проникла в численні точки політичного керівництва Росії, шпигунського апарату та військових: від вищого керівництва до передової.

Видання пише, що набагато радикальніші, ніж у 2014 році військові плани Путіна передбачали захоплення більшої частини України.

За інформацією The Washington Post, у диктатора був надзвичайно зухвалий план, який міг створити пряму загрозу для східного флангу НАТО або навіть зруйнувати архітектуру безпеки Європи після Другої світової війни.

— Ми оцінюємо, що вони (РФ — прим.) планують здійснити значну стратегічну атаку на Україну з кількох напрямків одночасно, — сказав Байдену голова комітету начальників штабів США Марк Міллі у жовтні 2021 року.

За даними розвідки США, війська РФ мали наступати з півночі — по обидва боки від Києва. Одні сили планували рухатися на схід від столиці через Чернігів, тоді як інші — оточувати Київ із заходу, просуваючись на південь від Білорусі через природний проміжок між ЧАЕС і навколишніми болотами.

Росіяни вирішили наступати взимку, щоб тверда земля зробила місцевість легкопрохідною для танків. Окупанти планували захопити Київ за три-чотири дні. Зокрема, російський спецназ мав зайти до столиці та усунути президента Володимира Зеленського, вбивши його, «якщо потрібно». Після цього агресор планував встановити маріонетковий уряд, прихильний до Кремля.

Видання пише, що окремо російські війська мали йти зі сходу та пройти через центр України до річки Дніпро, тоді як війська з Криму захоплять південно-східне узбережжя. На думку окупантів, все це мало зайняти кілька тижнів.

Після цього війська РФ мали перегрупуватись, переозброїтись і просунутися на захід, до лінії північ-південь, що простягалася від Молдови до західної Білорусі, залишивши на заході залишки української держави — територію, яка, за розрахунками Путіна, була населена«невиправними неонацистськими русофобами».

Низці чиновників у Білому домі було важко уявити масштаб амбіцій диктатора.

— Здавалося, що це не те, на що зважилася б розумна країна, — пізніше сказав один учасник зустрічі в Білому домі.

The Washington Post пише, що наприкінці літа, збираючи дані розвідки з кордону та з Москви, аналітики, які присвятили свою кар'єру дослідженню Путіна, дедалі більше переконувалися, що диктатор бачить, що «вікно можливостей закривається».

«Українці вже двічі повставали, вимагаючи демократичного майбутнього, вільного від корупції та втручання Москви, під час Помаранчевої революції 2004−2005 років і протестів на Майдані 2013−2014 років, які передували анексії Криму Росією», — йдеться у статті.

За їхніми словами, Путін вважав, що адміністрація Байдена була покарана принизливим виведенням військ США з Афганістану та хотіла уникнути нових війн. Путін вважав, що США та Європа все ще борються з пандемією, канцлер Німеччини Ангела Меркель залишала свій пост і передавала владу неперевіреному наступнику, президент Франції Еммануель Макрон зіткнувся з новими виборами, а Велика Британія страждала від економічного спаду після Brexit.

«Великі частини континенту залежали від російської нафти та природного газу, які, як вважав Путін, він міг би використати як клин, щоб розколоти західний альянс. Він створив резерви готівки на сотні мільярдів доларів і був упевнений, що російська економіка зможе витримати неминучі санкції, як це було в минулому», — йдеться у матеріалі.

21:35 Десяток машин швидкої допомоги в робочому стані відправилися з Люксембургу до України. Частина з них буде працювати у Миколаєві.

Про це повідомила асоціація співробітництва Люксембургу з Україною.

У європейській країни наголосили, що таким чином вони компенсують дефіцит транспорту для екстренної допомоги.

— Окрім відремонтованих автомобілів швидкої допомоги, гуманітарна допомога у вигляді перев’язувальних матеріалів, медичних аптечок, антисептиків та засобів для лікування опіків була зібрана та відправлена разом із автомобілями до лікарень, які страждають від серйозної нестачі цих матеріалів, — додали в асоціації.

21:00 Співробітники університету Стерлінга у Шотландії Арран Рідер та Анна Бобак побачили наслідки російських ракетних ударів по миколаївським університетам і закликали своїх колег долучатися до допомоги українцям.

Колонку про це вони опублікували в академічному журналі, який спеціалізується на питаннях освіти.

 

Викладачі наголосили, що не могли проігнорувати скоєнне російської армією по відношенню до Миколаєва.

— Коли ми готувалися до останнього дня конференції в університеті Стерлінга 15 липня, російська армія обстріляла два університети в Миколаєві. Слухаючи доповіді наших колег і попиваючи каву під час перерви, ми не могли не думати про це. Українські науковці та студенти, як на батьківщині, так і в еміграції, потребують нашої допомоги. І вони потребують цього зараз, — пригадали вчені.

І Арран Рідер, і Анна Бобак також запропонували спростити процес отримання візи для українських науковців.

— Процес подання заявки на отримання візи був більш складним, ніж у багатьох інших країнах, і можливості фінансування для дослідників і студентів часто вимагають права залишатися у Великобританії до подачі заявки, — пояснили суть проблеми у публікації.

20:35 Голова Миколаївської районної державної адміністрації Ігор Мухарський усунутий з посади за власним бажанням. Заяву схвалив Володимир Зеленський.

Президентський указ щодо цього питання опублікований під номером №146/2022-рп.

— Звільнити Мухарського Ігоря Георгійовича з посади голови Миколаївської районної державної адміністрації Миколаївської області згідно з поданою ним заявою, — йдеться в указі голови держави від 16 серпня.

20:00 Завдяки Сполученим Штатам Україна отримала таку зброю, яку ще до початку російського вторгнення в країну не могла навіть закупити.

Про це в інтерв’ю The Washington Post сказав Президент України Володимир Зеленський.

— Сьогодні я можу тільки бути вдячним США за те, що ми маємо. Але треба чітко розуміти, що у нас завжди була зброя радянських часів. У нас ніколи не було зброї НАТО. Мінімум, який ми мали з 2014 року, на мій погляд, недостатній. Серйозні сили, які нам потрібні, як HIMARS, який ми всі зараз бачимо, чи 155-міліметрова артилерія — я вже не кажу про танки й авіацію — у нас цього не було, і не було можливості купити. Єдине, про що ми (раніше – ред.) домовилися, це військові безпілотники, «Байрактари» тощо. Проте, при всій повазі, з безпілотниками не можна вести війну, — сказав Володимир Зеленський.

Глава держави додав, що з початку повномасштабного вторгнення рф він просив лише закрити небо над Україною, тому що якби небо було закрите, в країні би не було всіх цих смертей.

— І ми пропонували альтернативу закритому небу: передачу кількох літаків. І, я думаю, з цим не було жодних проблем, тому що ми надали адреси, де були всі ці літаки. Але ми ніколи не мали такої можливості закрити небо. Навіть зараз ми говоримо про те, що було до війни, що було в 2014 році, але який сенс, якщо навіть сьогодні, коли йде ця війна, ми не маємо можливості закрити і захистити небо, — зазначив Володимир Зеленський.

19:35 Україна отримала від Італії 200 мільйонів євро пільгового кредиту. Ці кошти спрямують на зарплати вчителям.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства фінансів.

Згідно з умовами кредитного договору, кошти надаються за нульовою процентною ставкою на 15 років (з урахуванням пільгового періоду відстрочення погашення кредиту — 7,5 року).

Отримані кошти підуть на забезпечення видатків на заробітну плату педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти.

19:05 На південному фронті у ніч проти 16 серпня російські диверсанти спробували проникнути в тил підрозділів ЗСУ. Між окупантами та українськими військовими стався стрілецький бій.

Про це повідомило оперативне командування «Південь».

— Під покровом ночі диверсійно-розвідувальна група противника здійснила спробу проходу в тил наших військ поблизу Осокорівки (село на півночі Херсонської області, перебуває під контролем ЗСУ, – прим.), — йдеться в повідомленні.

У командуванні зазначили, що в результаті стрілецького бою російські диверсанти відступили. Втрати ворога уточнюють.

В ОК відзначили, що ситуація на південному фронті «стабільно напружена, але контролюється силами оборони». Ворог продовжує вести бойові дії по займаному рубежу оборони, змін складу чи положення не фіксується.

У тактиці дій ворог продовжує застосовувати авіаційні та ракетно-артилерійські удари. Так, уночі гелікоптером росіяни атакували українські позиції вздовж лінії зіткнення. Втрат немає.

18:45 Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) заявили про розкол у проросійських силах, які воюють в Україні.

Про це йдеться у звіті ISW.

За наявною інформацією, ополченці так званої «ЛНР» відмовилися продовжувати бойові дії в Донецькій області та скаржилися на виснажливі темпи наступу за межами Луганської області.

Ключові висновки аналітиків інституту за минулу добу:

Відео, на якому військовослужбовці так званої «ЛНР» відмовляються воювати в Донецькій області, свідчить про розкол між проросійськими силами.

Російські сили здійснили кілька обмежених наземних штурмів на північний захід від Слов’янська.

Окупанти провели численні наступальні операції на схід і південний схід від Сіверська та на північний схід і південний схід від Бахмута.

Загарбники продовжували вести наступальні дії на північний захід, захід і південний захід від Донецька.

Російські війська здійснили обмежений наземний штурм на північ від Харкова.

Російські та українські війська продовжували обмінюватися звинуваченнями в обстрілі Запорізької АЕС.

Влада Санкт-Петербурга офіційно спростувала виклик місцевих чоловіків до військкоматів для обговорення контрактної служби.

18:15 РФ сконцентрувала навколо території України близько 430 літаків і понад 360 вертольотів, повідомив речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

— Станом на початок повномасштабної війни довкола України авіаційні угруповання РФ складали 700 літальних апаратів — 450 літаків та 250 вертольотів. Повітряні сили та інші сили оборони вже знищили чимало авіаційної техніки ворога, втім противник має можливість поповнювати цей склад, підтягуючи зсередини країни авіаційну техніку. Літаків на сьогоднішній день дещо менше — 430 знаходиться зараз довкола українських кордонів на різних аеродромах Білорусі, Росії в Криму. Але угрупування вертольотів значно виросло і зараз складає понад 360 вертольотів, які противник має у своєму розпорядженні близько до кордонів України, — сказав він під час брифінгу.

17:53 Після серії вибухів в окупованому Криму на Керченському мосту зафіксували рекордний трафік, повідомляє «Радіо Свобода».

Минулої доби мостом в обидва боки проїхали близько 38,3 тисячі автомобілів. Попередній рекорд був у серпні 2020 року — 37,4 тисячі машин.

16:55 У разі виникнення аварії на Запорізькій атомній електростанції обов'язковій евакуації підлягатимуть понад 400 тисяч людей із Запорізької та Дніпропетровської областей.

Про це заявив голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

— Якщо взяти 50 км зону обов'язкового відселення, що може виникнути внаслідок аварії на АЕС в Енергодарі, то це понад 200 тисяч у нашій області та під 200 тисяч у сусідній Дніпропетровській області, — сказав Олександр Старух.

16:40 Угрупування вертольотів, що використовує рф проти України значно зросла — зараз їх чисельність становить понад 360.

Про це заявив під час брифінгу речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат, передає Укрінформ.

— Станом на початок повномасштабної війни довкола України авіаційні угруповання рф складали 700 літальних апаратів - 450 літаків та 250 вертольотів. Повітряні сили та інші сили оборони вже знищили чимало авіаційної техніки ворога, втім противник має можливість поповнювати цей склад, підтягуючи з середини країни авіаційну техніку. Літаків на сьогоднішній день дещо менше — 430 знаходиться зараз довкола українських кордонів на різних аеродромах Білорусі, Росії в Криму. Але угрупування вертольотів значно виросло і зараз складає понад 360 вертольотів, які противник має у своєму розпорядженні близько до кордонів України, — сказав Юрій Ігнат.

16:29 США провели випробування міжконтинентальної балістичної ракети Minuteman III, щоб продемонструвати готовність своїх ядерних сил до можливих загроз.

Про це повідомили в Командуванні глобальних ударів Повітряних сил США.

У квітні запуск цієї ракети скасували через ядерну напругу з РФ.

16:25 Петро Порошенко, який перебуває у робочій поїздці країнами Європи, повідомив про довгостроковий контракт на безпілотники оперативного рівня для Збройних Сил України.

Про це повідомили у пресслужбі політика.

—Те, що ми почали у Вінницькій області, коли презентували абсолютно новий, сучасний, захищений, далекозорий безпілотний літальний апарат оперативного рівня – ми зараз продовжуємо цю надзвичайно амбітну і важливу програму, — сказав Петро Порошенко.

16:10 За вибухами на складі боєприпасів поблизу Джанкоя в окупованому Криму стоїть український військовий підрозділ.

Про це на умовах анонімності заявив високопоставлений український чиновник у коментарі газеті і The New York Times.

За його словами, відповідальності за вибухи на складі боєприпасів, який був розташований на закинутій фермі поблизу села Майське, несе елітний український військовий підрозділ, який діє в тилу ворога.

15:55 Україна повернула тіла 19 загблих захисників. Процес повернення відбувся відповідно до норм Женевської конвенції.

Про це повідомили в телеграм Мінреінтеграціх.

— Відбулася чергова операція з передачі тіл загиблих військових. Україна повернула тіла ще 19 своїх захисників. Операція проводилась за співпраці Уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти, Олега Котенка та низки силових структур України, — йдеться у повідомленні.

15:40 Сьогодні вночі, 16 серпня, російські війська «Смерчем», а згодом і «Ураганом» обстріляли селище Березнегувате Миколаївської області. Внаслідок ворожої атаки зруйновано два приватних будинки, загинула місцева жителька. Про це повідомляє оперативне командування «Південь».

Там також зазначили, що на світанку ще одним реактивним снарядом «Смерчу» ворог влучив в промислову інфраструктуру Миколаєва. Обійшлося без втрат.

15:25 Скасування обмежень на виїзд з України для чоловіків 18-60 років без військового досвіду і частково придатних до військової служби відбудеться після закінчення воєнного стану.

Про це в відповідь на електронну петицію повідомив президент Володимир Зеленський.

Глава держави  зазначив, що за Конституцією захист суверенітету і територіальної цілісності держави – це справа і обов'язок всього народу, і всі громадяни України мають рівні конституційні права і свободи.

15:11 Залишки 64-ї мотострілецької бригади ЗС РФ, яка вчиняла різанину в Бучі, можуть відправити у Херсон для забезпечення «порядку» на псевдореферендумі.

Про це російському виданню «Важливі історії» розповів контрактник з 64-ї окремої мотострілецької бригади Данило Фролкін.

— Нас зараз вивели. Ми думали, що нас вивели назовсім, а нам одразу кажуть: «Все, давайте, починаємо навантаження на рампу та зміна напрямку — на Херсон. Щоб благополучно провели референдум у Херсоні». Наша піхота, дізнавшись про це, сказали: «Та йдіть ви нах*р, ми пишемо рапорти про відмову». З нашої бригади зараз абсолютно всі масово тікають. Власним коштом вилітають до Хабаровська, пишуть рапорти або за психічним станом, або за здоров'ям, - сказав він.

14:56 У Міністерстві оборони Росії заявили, що причиною вибухів на складі під Джанкоєм у Криму була диверсія.

Про це повідомляє Українська правда з посиланням на  російські ЗМІ.

— Вранці 16 серпня внаслідок диверсії постраждав склад військового призначення у районі населеного пункту Джанкой. Збитки завдано низці цивільних об'єктів, серед яких ЛЕП, електростанція, залізничне полотно, а також низка житлових будинків, — заявили в Міністерстві оборони Росії.

14:41 В Офісі президента України прокоментували детонацію на складі боєприпасів у Джанкойському районі тимчасово окупованого Криму, припустивши, що у зв'язку з недотриманням окупантами техніки безпеки подібні випадки можуть повторюватися в майбутньому. Про це в ефірі телемарафону заявив радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк.

14:25 На час війни в Миколаєві законсервують вцілілу частину будівлі школи №48 в Корабельному районі, яка постраждала внаслідок ракетного удару російських військ. Фахівці управління з надзвичайних ситуацій планують обрушити одну стіну школи, яка є аварійною і небезпечною. Про це повідомив міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

14:12 Верховна Рада змінила процедуру запобіжного заходу для корегувальників. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Зрадники тепер не зможуть вийти під заставу до суду. Народний депутат повідомив, що відповідна правка була в законопроекті 7431. «За» проголосувало в цілому 282 народних обранців.

13:54 Верховна Рада змінила процедуру запобіжного заходу для корегувальників вогню

Як повідомив народний депутат Ярослав Железняк, тепер такі підозрювані не зможуть вийти до суду під заставу.

13:36 Під Джанкоєм росіяни зберігали близько 50 одиниць техніки, повідомляє Центр стратегічних комунікацій ЗСУ.

У районі аеродрому поблизу Джанкою було розгорнуто, за попередніми даним:

  • щонайменше 8 ЗРС С-400;
  • 3 ЗРК С-300;
  • 5 ЗРПК «Панцир-С1».

До того ж у районі залізничної станції «Азовська» проводилося розвантаження:

  • 17 ББМ;
  • 10 САУ «Гвоздика»;
  • 7 САУ «Мста-С»;
  • 2 САУ «Піон»;
  • 3 РСЗВ БМ-21 «Град», а також боєприпасів.

«Крім того, на аеродромі було зосереджено 440 ТПК (транспортно-пускові контейнери, — прим.)», — йдеться в повідомленні.

Ці ТПК там були сконцентровані в такій кількості не так для захисту повітряного простору, як для відправлення до Херсонської та Запорізької областей для обстрілів Миколаєва та Запоріжжя.

12:59 З фасаду «жовтого» корпусу КНУ імені Тараса Шевченка зняли меморіальну дошку на честь письменника Михайла Булгакова, повідомила  представниця громадської організації «Експертний корпус» Тетяна Швидченко.

Ось, до речі, кілька цитат із творів письменника, які показують його ставлення до українців та української мови:

  • Перед ним лежала тоненькая, отпечатанная на дешевой серой бумаге книжонка: «Игнатий Перпилло – Украинская грамматика».
  • Хай живе вильна Украина вид Киева до Берлина! Полгода он издевался над русскими офицерами, издевался над всеми нами. Кто запретил формирование русской армии? Гетман. Кто терроризировал русское население этим гнусным языком, которого и на свете не существует? Гетман. Кто развел всю эту мразь с хвостами на головах? Гетман.
  • Так вот спрашиваю: как по-украински «кот»? Он отвечает «кит». Спрашиваю: «А как кит?» А он остановился, вытаращил глаза и молчит. И теперь не кланяется. Слова «кит» у них не может быть, потому что на Украине не водятся киты, а в России всего много.

12:10 З'явилося фото пошкодженого полотна залізниці у Джанкойському районі. Окупанти пишуть, що ремонтна бригада вже виїхала.

11:30 Війська РФ протягом доби тричі нещадно обстріляли смт Березнегувате Баштанського району Миколаївщини. Гатили касетними боєприпасами, реактивними системами залпового вогню та ракетами.

Пошкоджень зазнало щонайменше 4 житлових будинки. Під ранок в результаті прямого попадання боєприпаса в один з будинків виникла пожежа. Рятувальники загасили вогонь, а під завалами знайшли тіло загиблої жінки, 1955 р.н.

10:55 В Херсонську область звозять все більше «кадирівців», повідомив пресофіцер Миколаївської ОВА Дмитро Плетенчук.

Їх використовують як силовий блок для контролю за іншими військовими.

— Все більше кадирівців прибуває на Херсонщину в якості силового поліцейського блоку. Саме на ці підрозділи покладаються окупаційні функції та паралельно контроль за дизертирами з військових формувань, які не мають приналежності до чеченського етносу, — написав він.

10:21 У Мелітополі вранці пролунали два вибухи. Після цього зупинилось мовлення ефірного телебачення, захопленого російськими військовими, повідомляє міський голова Мелітополя Іван Федоров.

Мер розповів, що за попередньою інформацією пошкоджено транзитний кабель.

—Як не намагається російська пропаганда «промити мізки» нашим мешканцям — у них нічого не виходить. Мелітопольці тримають оборону, а сили спротиву — знешкоджують все рашистське, — написав він.

10:11 Мер Олександр Сєнкевич повідомив, що сьогодні ніч в Миколаєві минула відносно спокійно. Жителі окремих районів могли чути вибухи близько 5:30 ранку. Але на щастя, прильотів по місту не було, кілька ракет розірвалось у полях, 

09:23 У Криму відбулися дві різні «надзвичайні події», стверджує  місцеве видання «Кримінформ» з посиланням на свої джерела.

 Йдеться про пожежу на трансформаторній підстанції в Джанкої та детонацію на складі боєприпасів у селищі Майське.

09:15 ЗСУ знищили за добу ще 150 окупантів та  гелікоптер.

08:40 У серпні «Укрпошта» планує випустити дві нові марки, присвячені Дню незалежності та псу Патрону. 

Крім того, компанія готує ескізи на архітектурні споруди, які «тимчасово виконують невдалу роль у цій війні». Йдеться зокрема про Кримський міст.

08:29 В тимчасово окупованому Криму прогриміли вибухи у Джанкойському районі. Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров повідомив, що горить російська військова частина та вибухає склад боєприпасів.

07:30 Окупанти тікають із Херсонщини до Мелітополя після удару ЗСУ по мостах, каже міський голова Іван Федоров.

Він зазначив, що це найближча точка до Криму і з неї росіяни хочуть вести командування.

— Вони передислокуються до Мелітополя. Тому наші сили опору, партизанський рух готові радо їх зустрічати, — зазначив Іван Федоров.

За словами мера, російський наступ, імовірно, спрямований на захоплення траси М04 — головного підходу до Донецька із заходу.

Читайте також: