• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

Війна, 198-й день: ЗСУ вдарили по складах і переправах росіян на Херсонщині

Фото: Оперативне командування «Південь»

9 вересня триває 198-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Як повідомляє Генштаб, протягом минулої доби на Південнобузькому напрямку росіяни вели обстріли цивільної та військової інфраструктури в районах населених пунктів Архангельське, Нововознесенське, Миролюбівка, Нововоскресенське, Білогірка, Новогригорівка, Шевченкове, Любомирівка, Тернові Поди, Степова Долина, Мирне, Ольгине, Олександрівка і Таврійське.

В свою чергу, вчора на Херсонщині ЗСУ вдарили по складах, скупченнях і переправах окупантів, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Нашою авіацією нанесено 6, а ракетно-артилерійськими підрозділами 265 влучних уражень, зокрема по реактивних системах залпового вогню, районам зосередження озброєння та техніки, понтонним переправам в районі Нової Каховки.

Мости продовжують перебувати під щільним вогневим контролем без можливості ремонту та використання.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:20 Арестович: У нас величезна проблема — немає куди дівати полонених 

Радник Офісу Президента України Олексій Арестович каже, що Збройні Сили України під час контрнаступу в Харківській області взяли в полон надзвичайно велику кількість полонених. Про це він розповів у розмові з російським правозахисником Марком Фейгіним. 

— У нас величезна грандіозна проблема: нам немає куди дівати полонених. Ми стільки їх набрали, що війська просто не справляються. Чому це відбувається? Бо тепер уже можна визнати, що 30 населених пунктів звільнили в Харківській області. Це все в результаті ня Балаклію і далі на Куп'янськ, коли ми 50 кілометрів фронту пробили, майже 100 пройшли протягом трьох діб, - сказав Олексій Арестович.

Він також озвучив інформацію про початок наступу ЗСУ на Ізюм, яка шириться у російських військових чатах. Як відомо, місто Ізюм знаходиться під російською окупацією з початку квітня.  

— Там ще з півдня Ізюма, кажуть російські чати, йде наступ. Штурм Ізюма розпочався, кажуть вони. Ми в це не віримо, але, кажуть, розпочався. Там купа даних. Взято безліч озброєної техніки, взято полонених, майже ізольоване ізюмське угруповання, там один прохід зі сходу залишився нижчим за водосховище, але «на жаль і ах», кажуть, цей міст перебили, принаймні, відповідні фотографії з'явилися в чатах. Це єдиний міст, через який йшло постачання. Вони ізольовані, вважайте, оточені. І ось ця неприємність у вигляді штурму Ізюма, про який почали говорити, обходу Ізюма чи ще чогось там. Я нагадую, ми обговорюємо інформацію лише з російських чатів, - сказав Олексій Арестович.

22:30 Президент Володимир Зеленський повідомив, що українські сили звільнили на Харківщині понад 30 населених пунктів.

Під час вечірнього відеозвернення Зеленський повідомив, що ЗСУ, розвідка та СБУ успішно продовжують активні дії на кількох оперативних напрямках.

— Наразі ЗСУ звільнили та взяли під контроль понад 30 населених пунктів у Харківській області, — сказав він.

Зеленський додав, що у частині сіл регіону триває перевірка територій.

— Поступово беремо під контроль нові населені пункти - всюди повертаємо український прапор та захист для наших людей, - додав президент.

Він закликав українців на звільнених територіях повідомляти правоохоронним органам будь-яку інформацію про злочини окупантів. Президент також звернувся до блогерів та попросив їх не розголошувати деталі українських операцій до офіційних повідомлень влади.

21:50 Данія поставила Росію в категорію з такими державами, як Сирія та Сомалі, ускладнивши отримання візи для її громадян.

Про це повідомляє TV2.

Уряд скандинавської країни зупинив ію угоди про спрощення візового режиму з Росією.

— Це провокаційно, що росіяни подорожують до європейських країн — серед іншого, щоб взяти відпустку — тоді як їхня країна вторглася у вільну та демократичну європейську країну, — акцентував міністр імміграції та інтеграції Кааре Дибвад Бек.

21:25 Член ради Північного Сіднея Джеймс Спенслі відвідав південні регіони України включно з Миколаєвом, аби передати 10 машин швидкої допомоги та 2 евакуаційні автобуси.

Про нього пише The Saturday Paper.

Політик вважає себе зобов'язаним допомогти, оскільки батьки його дружини залишилися під російською окупацією.

У Австралії він залишив жінку із дітьми, після чого поєднуючи дистанційну роботу із волонтерством, вирушив на Миколаївщину.

— Вони справді не знають, що я задумав. Це просто занадто далеко від усього, що вони пережили в своєму житті. Можливо, колись я їм розповім, — зізнався чоловік.

Свою місію він почав від травня і вже неодноразово потрапляв під обстріли, але вчасно встигав ховатися.

— Прекрасний ранок у Миколаєві. Що залишається зі мною, так це емоції людей, з якими я спілкуюся. Це справжня причина, чому я займаюся цим волонтерством, — пояснив він ЗМІ.

20:50 Благодійна організація World Central Kitchen продовжить передавати продовольство до переміщенних осіб у Миколаєві і в осінньо-зимовий період.

Про це розповіла представниця  WCK Аліса Ліптуга.

У міжнародній гуманітарній ініціативі підкреслили, що з доставкою продовольства зараз немає проблем.

— Ми не боїмося їхати до Миколаєва. І це наші водії, наші волонтери, харчові бійці, ми їх так називаємо, — сказала працівниця World Central Kitchen.

Голова організації додав, що вони подбають про людей у зиму.

— Ми будемо із тими людьми, які через брак електрики та тепла потребуватимуть допомоги таких організацій, як World Central Kitchen, — пообіцяв Хосе Андрес.

20:30 Перші результаті доказують, що наступальні дії України на Херсонщині і Харківщині були вкрай успішними, але Москва готова покласти життя багатьох солдатів, аби зупинити просування ЗСУ.

Про це попередив держсекретар США Ентоні Блінкен, передає AP.

Блінкен у штаб-квартирі НАТО у Брюселі підкреслив, що шестимісячна війна в Україні вступає в критичний період, коли Київ потрібно буде підтримувати протягом зими.

— Початкові ознаки наступу є позитивними, і ми бачимо, що Україна досягає реального, помітного прогресу у свідомий спосіб, — сказав він, маючи на увазі Харківщину і Херсонщину.

Але, за його словами, потрібно брати до уваги, що російське командування не буде рахуватися з втратами і кине багато людей, що спробувати відкатити українські досягнення.

— Але це, ймовірно, триватиме протягом значного періоду часу. В Україні знаходиться величезна кількість російських військ, і, на жаль, трагічно, жахливо, президент Путін продемонстрував, що він кине багато людей у це за величезну ціну для Росії, — підсумував Ентоні Блінкен.

20:10 Приїзд місії МАГАТЕ на окуповану Запорізьку АЕС нічого не виправив, російська армія продовжує творити безчинства.

Про це законний мер Енергодара Дмитро Орлов розповів норвезьким журналістам.

Міський голова підтвердив, що Енергодар продовжують обстрілювати саме росіяни, також загарбники не зупиняються у знущанні над місцевим населенням і тиском на співробітників ЗАЕС. 

— Стрілянина не припиняється. Сьогодні знову обстріляли будівлю, де розташована міська адміністрація. Також було пошкоджено інфраструктуру міста. По всьому місту було чути стрілянину і вибухи, тому стрілянина триває і вдень, і вночі. Це, природно, породжує страх у населення, — каже мер.

Хоча від приїзду МАГАТЕ були великі очікування, але вони не виправдалися, бо росіяни ігнорують міжнародну організацію.

— Але найгірше те, що російські окупанти використовують АЕС як своєрідний форт для наступу на підконтрольні Україні території, — підсумував Дмитро Орлов.

Політик також додав, що окупанти у деяких випадках не дозволяють українцям виїхати на територію, яка підконтрольна ЗСУ.

— Ми бачили приклади, коли люди отримували поранення, намагаючись вибратися, і, на жаль, у нас були навіть убиті люди, — визнав він.

19:50 Наступальні дії на Херсонщині спрямовані на загнання росіян у пастку, щоб якомога менше ризикувати життям українських військових.

Про це виданню RTS розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

Як підкреслив керівник регіону, багато роботи на фронті виконує розвідка, яка докладає максимум зусиль, аби вороги опинилися у несприятливому становищі.

— У російських окупантів багато людей, а також дуже великі запаси боєприпасів. Наша армія багато використовує розвідку і намагається загнати супротивника в пастку. Ми не хочемо, щоб наші солдати гинули, тому намагаємося думати головою, щоб виграти, — сказав політик, додавши що, мабуть, цей наступ принесе плоди через певний час.

Віталій Кім також сказав, що за останні дні надійшло багато «хороших» новин.

19:30 У Миколаєві намалювали мурал, присвячений роботам художника-аматора Сергія Луньова. На стінописі зображено лева з Каштанового скверу та ворота на Обсерваторній. Донедавна міські пейзажі миколаївського художника Сергія Луньова красувалися лише на папері формату А3.

Про створення муралу кореспондентам «Суспільного» розповіли автори проєкту Альона Мартинова та Дмитро Слепуха.

Муралісти познайомились з Сергієм Луньовим на презентації свого муралу «Скарбниця нашого міста».

— У нього дуже великий стаж, дуже багато картин. Дуже талановитий, але наразі через стан здоров’я він не може (писати картини, — прим.). Художник, який не малює, це як співак, який не співає. І дуже захотілося мені, принаймні, щоб цей голос його творчий продовжив звучати, — розповіла муралістка Альона Мартинова.

У 2020 Сергій Луньов переніс інсульт. Після цього не може повернутись до пензля. Але з гордістю демонструє свої минулі роботи.

— Це як наче такий забутий припорошений скарб, тому хотілося витягнути його на білий світ, здути пилючку і показати людям, що ось, дивіться. Можливо, хтось захоче придбати. Тим паче сам художник каже, що вони продаються, і з продажу можна навіть, як це заведено зараз, відраховувати там якісь відсотків десять на ЗСУ, щоб підтримати й творчість, на благо миру, і на благо воїнів, — відзначила муралістка Альона Мартинова.

Муралісти Дмитро Слепуха, Альона Мартинова разом з художником Сергієм Луньовим та його дружиною. Фото: Назарій Рубаняк/Суспільне Миколаїв

Висота муралу на різних ділянках сягає від 1 метра 70 сантиметрів до 2 метрів 70 сантиметрів. Ширина складає понад вісім метрів. Яскравий малюнок привертає увагу місцевих жителів.

— Дуже приємно, що Миколаїв стає трішки цікавішим, трішки розмальованішим, веселішим, кольоровішим. Приємно, гарно, класно. Більше б таких муралів в Миколаєві, — сказав журналістам житель Миколаєва Володимир.

Через пережитий інсульт сам Сергій Луньов не зміг розповісти про свої картини, тільки посміхається. Значить, все недарма, кажуть муралісти, і закликають всіх поціновувачів мистецтва звернути увагу на талановитого художника, у творчому доробку якого 161 картина.

Мураліст Дмитро Слепуха говорить, на створення муралу витратили тиждень.

— Малюнок сам — ну дні три, напевно. Але треба було підготувати стіну, пофарбувати, зашпаклювати, почистити. На цій вулиці ще багато є місць, де можна малювати. Але я думаю, це на наступний рік, — розповів Дмитро Слепуха.

19:10 Латвія робить усе можливе, щоб якнайшвидше розпочати переговорний процес про вступ України до Європейського Союзу, і готова ділитися відповідним досвідом.

Про це заявив Президент Латвії Егілс Левітс на спільному з Президентом України Володимиром Зеленським та Прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравецьким брифінгу в Києві, повідомляє Укрінформ.

Егілс Левітс зазначив, що Україна не тільки політично і культурно є членом європейської родини, але також належить до Європейського Союзу як вільна і демократична країна, яка нещодавно отримала статус кандидата у члени ЄС.

— Зараз ми робимо все можливе, щоб іти далі цим шляхом і забезпечити початок перемовин про вступ України до ЄС. Ми можемо допомогти нашим досвідом, як досягти цієї мети. Я впевнений, що ми зможемо досягти її дуже скоро, оскільки переважна більшість рекомендацій, які були надані Європейською комісією, вже виконана або буде виконана у найближчому майбутньому. Відтак наше завдання полягає в тому, щоб іти далі і розпочати перемовний процес, — сказав президент Латвії.

Він акцентував, що відносини між нашими країнами є дуже тісними. Латвія надає Україні гуманітарну та військову допомогу. Окрім того, Латвія розпочала спеціальну програму допомоги у відбудові деяких об’єктів у Чернігівській області.

18:50 Контрнаступ Сил оборони України примушує окупантів просити допомоги в Червоного Хреста та тікати на вкрадених велосипедах.

Про це повідомляє українська розвідка.

Військові з 202-го окремого мотострілецького полку, що знаходяться у Харківській області, відійшли з позицій та перемістились у найближчу лісосмугу. Підрозділ залишився без командирів та зв’язку. Наразі телефонують рідним з проханнями зв’язатися з командуванням та з’ясувати, куди їм рухатися далі. Деякі з них просять дружин звертатися на гарячі лінії міністерства оборони Росії та Червоного Хреста з вимогою вивести їх із території України.

Окупанти намагалися чинити спротив наступу на Харківському напрямку, обстрілюючи позиції ЗС України з танків та важкої вогнеметної системи «Сонцепьок». Втім зазнали серйозних втрат, залишили позиції та малими групами відійшли назад. Скаржаться на потужний наступ ЗС України, відсутність боєкомплекту та техніки. Через відсутню логістику відступають дезорганізовано. Для відходу з бойових позицій використовують відібрані у місцевого населення велосипеди та моторолери. Багато військових іде пішки.

На Дніпропетровському напрямку ворог намагається утримати позиції. Втім, наростає невдоволення новим підкріпленням — більшості «новобранців» 55-60 років.

Щоб утримати позиції в Херсонській області, окупанти підвезли «свіжих» солдат з території РФ. Втім, поповнення категорично відмовляється брати участь у наступальних бойових діях.

18:30 З сьогоднішнього дня, 9 вересня, в Южноукраїнську почнуть вмикати вуличне освітлення.

Про це повідомляє Тероборона Южноукраїнська.

Відзначається, що ліхтарі горітимуть до 23:00, тобто до початку комендантської години. Дозвіл на це дали військові.

18:11 Завершено досудове розслідування та скеровано до суду обвинувальний акт стосовно екскерівника Миколаївської окружної прокуратури Геннадія Германа за фактом державної зради (ч. 2 ст. 111 КК України).

Розслідуванням встановлено, що на початку березня 2022 року він з власної ініціативи вирішив сприяти РФ у веденні агресивної війни проти України.

17:51 237-й гвардійський десантно-штурмовий полк РФ припинив своє існування у зв'язку з загибеллю або пораненням всіх військовослужбовців, повідомляє (https://t.me/DIUkraine/1295) Головне управління розвідки.

До речі, це ті самі «легендарні» псковські десантники.

16:51 Зенітні самохідні артилерійські установки Gepard будуть поставлені Україні зі складів промислових підприємств, питання щодо їх оснащення ще вирішуватиметься.

Про це сказав журналістам у Берліні представник пресслужби Міноборони ФРН Давід Гельмбольд, передає Укрінформ.

— «Гепарди» багато років не стоять на озброєнні Бундесверу, це означає, що немає необхідності заміняти їх, вони надаватимуться з запасів промисловості, — сказав Давід Гельмбольд.

16:41 Кіберфахівці Служби безпеки України затримали зловмисників, які працювали над запуском проросійського мобільного медіа-центру «Таврія».

Про це йдеться в повідомленні пресслужби СБУ.

Головний «офіс» центру мав діяти на території тимчасово окупованих Криму або Херсону і поширювати роспропаганду на аудиторію Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей і тимчасово окупованого Криму. Надалі планувалося розширення на Кіровоградщину.

16:25 На півдні Збройні сили України 9 вересня ліквідували ще 11 загарбників і знищили 5 одиниць бойової техніки в районі Дар’ївки та наведеного моста в районі Нової Каховки.

Про це повідомив речник оперативного командування «Південь» Владислав Назаров.

— Авіацією Сил оборони по ворожих позиціях нанесено 2 удари, ракетно-артилерійськими підрозділами виконано понад 170 вогневих завдань. Силу вогневого контролю відчули райони зосередження живої сили та бойової техніки, понтонна переправа в районі Дар’ївки та наведений міст в районі Нової Каховки, — зазначив полковник Владислав Назаров.

16:10 Центральний районний суд Миколаєва заарештував 62-річного миколаївця з можливістю внесення застави в 1 мільйон 736, 7 тисяч гривень за підозру у передачі спецслужбам РФ інформації про переміщення та розташування підрозділів ЗСУ.

Про це повідомляє пресслужба Центрального районного суду.

— Відповідно до матеріалів клопотання, підозрюваний, маючи «проросійські» погляди систематично, використовуючи заборонену в Україні соціальну мережу, надавав відомості щодо переміщення та розташування підрозділів ЗС України іншій особі, достовірно знаючи, що зазначена особа, в подальшому буде надавати цю інформацію представникам збройних сил та спецслужб РФ, — йдеться у повідомленні.

15:52 У Росії залишилося менше ніж 200 «Іскандерів», тому окупанти випускають по Україні старі ракети С-300, яких вистачить на три роки.

Про це повідомив представник Головного управління розвідки Міноборони України Вадим Скібіцький, передає пресслужбу Головне управління розвідки України.

— В росії залишилося менше 200 «Іскандерів» і вона їх береже, натомість випускає по Україні старі ракети С-300, котрі треба утилізувати. «Іскандер» зараз застосовується дуже рідко. Востаннє, буквально у серпні, коли вони застосували в район Києва з території білорусі, — ідеться у повідомленні.

15:41 Надходження до місцевих бюджетів Миколаївщини від податку на доходи фізичних осіб з заробітних плат військових збережуться.

В цьому запевнив народний депутат України Олександр Пасічний, який представляє 127 округ Миколаївської області у Верховній Раді.

 

— На сьогодні вже здійснені реальні кроки в цьому напрямку. Я довів свою позицію, на яку вже є відповідна позитивна для нашої області реакція. На всіх рівнях завжди підкреслюю, що саме Миколаївщина, яка має особливий статус, як прифронтового регіону, де ведуться бойові дії, повинна мати фінансові преференції під час війни. Ми, безумовно, відбудуємо нашу область! Абсолютно точно сюди прийдуть серйозні інвестиції. Миколаїв та область стануть ще кращі, ніж до війни. Але все це буде після нашої ПЕРЕМОГИ! А сьогодні Миколаївщині потрібна державна фінансова підтримка. І ми її отримаємо! — запевнив Олександр Пасічний.

15:25 МАГАТЕ готує резолюцію щодо ситуації на Запорізькій АЕС. У документі агентство хоче закликати Росію припинити бойові дії навколо станції.

Про це повідомляє Reuters.

Проект резолюції готують Польща і Канада. Його представлять наступного тижня на засіданні ради керуючих МАГАТЕ, який складається з 35 країн.

— Агентство засуджує постійні насильницькі дії Російської Федерації на ядерних об'єктах в Україні, включаючи триваючу присутність російських військ і персоналу «Росатому» на Запорізькій атомній електростанції, — йдеться в повідомленні.

15:08 Загальна кількість відновлених об'єктів на території Вознесенського, Миколаївського та Баштанського районів Миколаївської області становить майже 1,6 тисячі.

Про це повідомив заступник керівника Офісу президента (ОП) Кирило Тимошенко на брифінгу в п'ятницю, передає Інтерфакс-Україна.

За його словами, загальна кількість зруйнованих об'єктів інфраструктури в області сягає майже 7 тисяч, серед них 4047 приватних будинків, 835 багатоповерхівок, 105 шкіл, 79 дитячих садків.

14:54 Звільнення міста Балаклії (Харківська область) від окупантів безумовно є важливим для України. Однак говорити про «перелам» ще зарано.

Про це в коментарі «РБК-Україна» розповів військовий експерт Михайло Жирохов.

На його думку, деокупація Балаклії - це все-таки більш в медійному сенсі є дуже-дуже потужна перемога.

— Звільнення будь-якого населеного пункту, тим паче таке велике місто як Балаклія, дуже важливе в плані морального духу та розвитку взагалі операції в Харківській області тощо. Але говорити, що це таки собі «перелам» на фронті я б не став говорити. Далі в нас наступ на Ізюм та Куп'янськ, — пояснив Михайло Жирохов.

14:41 Українська армія була і залишається однією з тих, де служить найбільше жінок.

Про це написав Президент Володимир Зеленський у своєму телеграм-каналі.

«Коли йдеться про захист свободи, неважливо, чоловік ти чи жінка. І наші громадяни та наша боротьба це довели. Українські жінки нарівні з чоловіками боронять рідну землю й виконують найскладніші завдання. Наша армія була і залишається однією з тих, де служить найбільше жінок», — написав він.

14:27 ЗСУ звільнили від окупантів Волохів Яр у Харківській області. Наші захисники підняли український прапор у населеному пункті.

Про це повідомляє Східне оперативно-територіальне об'єднання Національної гвардії України в Facebook.

— Харківщина. Волохів Яр — наш. Слава Україні! — йдеться в описі під відео.

14:09 За останні декілька днів українським захисникам вдалося звільнити від росіян понад 1000 квадратних кілометрів української землі.

Про це йдеться в дописі у Facеbook Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного.

— Понад 1000 кв км звільнено від окупанта в останні кілька днів. Нам дуже важко, але ми просуваємося вперед. Вдячні співгромадянам, які допомагають і чекають на нас, — зазначено в дописі.

13:58 Починаючи з понеділка, 12 вересня, тимчасово буде припинено роздачу хліба на всіх точках.

Про це повідомляє Миколаївська міська рада.

Зазначається, що це пов'язано з процедурою перепідписання угод між WFP (World Food Programme) від ООН та хлібозаводами по всій Україні.

13:41 Прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков відмовився коментувати звільнення Збройними силами України міста Балаклія Харківської області.

Про це повідомляє російське державне федеральне інформаційне агентство «ТАСС». 

— Кремль не коментує ситуацію навколо Балаклії та інших подій у зоні спеціальної військової операції, це питання Міноборони РФ, — заявив Дмитро Пєсков.

13:32 Поширювала матеріали про виправдовування та заперечення збройної агресії РФ — 53-річній мешканці Первомайського району повідомили про підозру.

За даними слідства, зловмисниця з квітня по червень 2022 року, використовуючи заборонену в Україні соціальну мережу «Однокласники», поширювала матеріали, які заперечують збройну агресію рф проти України, прославляють дії окупантів на території України. Також, жінка публікувала на власній сторінці посилання з соціальних груп, які глорифікують представників армії держави агресора.

12:50 Рада ЄС повністю призупинила спрощений візовий режим з Росією. Таким чином, на громадян РФ поширюватимуться загальні правила візового кодексу. Очікується, що рішення набуде чинності вже 12 вересня.

Тепер для росіян візовий збір зросте з 35 до 80 євро, терміни видачі віз збільшаться до 15 днів, у деяких випадках — до 45 днів.

12:20 Російська армія 9 вересня завдала авіаудару по лікарні Великописарівської громади Сумської області. Є постраждалі, їхня кількість зʼясовується, —повідомив голова ОВА Дмитро Живицький.

«Росіяни продовжують цинічно обстрілювати цивільну інфраструктуру Сумщини – сьогодні після 9 ранку російська ворожа авіація, не перетинаючи кордон України, обстріляла лікарню», – заявив він.

Приміщення зруйновано. Минулої ночі ворог бив по Сумській області мінометами.


11:46 Ефективним українським контрнаступом Україна довела, що здатна деокуповувати свої території, заморожування конфлікту не буде.

Про це заявив у Twitter радник керівника Офісу Президента Михайло Подоляк.

— Що говорить світу ефективний український контрнаступ? 1. Україна довела, що здатна деокуповувати свої території. Заморожування конфлікту не буде. 2. Україна довела, що може креативно та ефективно використовувати сучасну західну зброю. 3. Російським військам час забиратися. Буде боляче,  написав Михайло Подоляк.

11:54 В Повітряних силах ЗСУ відзначають, що в Україні створили унікальну систему ППО, якої немає в світі.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат описав, як наразі влаштована система протиповітряної оборони та чому вона є унікальною.

— Оптимальний та реалістичний варіант вже організований. Ми фактично створили унікальну систему протиповітряної оборони, якої немає ніде в світі. Ми воюємо старими радянськими засобами, використовуючи різноманітні тактичні прийоми. Розробили систему оповіщень. Протидіємо ракетам завдяки ЗРК, винищувачам і плюс ПЗРК — по всій країні розставлені люди з переносними зенітно-ракетними комплексами, які теж мають реагувати та перехоплювати ракети. Є візуальні пости спостереження, — сказав він.

11:13 ДБР повідомило про підозру дезертиру, який на початку повномасштабного вторгнення РФ до України отримавши зброю, боєприпаси та захисну амуніцію, втік до тимчасово окупованого Херсону.

При цьому він хотів обдурити інших військовослужбовців і заманити їх до Херсона під виглядом того, що це наказ командування.

Зараз цей ексвійськовий переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території, пропагує проросійські погляди, підтримує війну проти України та виправдовує злочини РФ проти мирних українців.

10:43 Генштаб опублікував інформацію про втрати окупантів станом на 9 вересня:

10:01 Протягом доби 8 вересня російські війська обстрілювали населені пункти Миколаївського та Баштанського районів.

Вдень, 8 вересня, орієнтовно з 12:00 під ворожими обстрілами перебували селище Тернові Поди та село Мирне Шевченківської громади. Постраждалих немає, повідомляє Миколаївська ОВА. 

Також вночі, 9 вересня, ворог обстрілював селище Любомирівка та села Зоря й Котляреве Шевченківської громади. Постраждалих немає.

Вчора, 8 вересня, близько 13:00, 23:45 та сьогодні, 9 вересня, о 05:30 обстрілів зазнало село Широке Широківської громади. Влучання були у вже зруйнований ЦНАП та школу. Постраждалих немає.

Вчора близько 17:00 були обстріли околиць села Перемога Інгульської громади. Постраждалих та пошкоджень немає. Також внаслідок нічних обстрілів Інгульської громади знеструмлено п’ять населених пунктів.

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Березнегуватської громади. Так, 8 вересня, близько 14:00, виникла пожежа листяної та хвойної підстилки у лісі Березнегуватського лісового господарства. Постраждалих немає.

Вночі, з 8 на 9 вересня, були обстріли на території Явкінського старостинського округу Баштанської громади. Внаслідок чого знеструмлена вся громада. Детальна інформація уточнюється.

09:27 У Військово-морських силах України поки не розкривають деталі оборони портів, узбереж й інших ділянок в акваторії Миколаєва та Очакова, однак відзначають, що ці операції ввійдуть в підручники з військової історії. Про це сказав заступник командира флотилії ВМС України, капітан 3 рангу Іван в інтерв’ю «InformNapalm». 

Як відзначає видання, про успіхи українських військових моряків та їхній значний внесок свідчать і високі нагороди, яких вони були удостоєні. Зокрема Президент України Володимир Зеленський відзначив почесною відзнакою «За мужність та відвагу» один з дивізіонів надводних кораблів Військово-Морських Сил Збройних Сил України та середній десантний корабель «Юрій Олефіренко» ВМС ЗС України.

Десантний корабель Юрій Олефіренко

— Це неабиякі відзнаки. І вони є цілком заслуженими. Адже наші екіпажі показали справжню майстерність під час виконання завдань з оборони морських портів та узбережь, а також інших ділянок в акваторіях неподалік Очакова та Миколаєва. Детальніше ми зможемо розповісти про всі операції, в яких брали участь військові моряки, вже після нашої перемоги. Одне можу сказати точно — кожна з них безумовно увійде в підручники з військової історії. Що стосується нагородження дивізіону ВМС, то варто зауважити, що до цього часу не було дивізіонів корабельно-катерного складу, які мали б свій бойовий прапор. Він — перший у корабельній історії сучасної України, — відзначив офіцер.

08:53 Сили оборони ведуть успішний контрнаступ на Харківському напрямку, повідомляє Генштаб. Завдяки вмілим і злагодженим діям Збройні Сили України, за підтримки місцевого населення, просунулися майже на 50 кілометрів за 3 дні.

За даними розвідки, окремі ворожі підрозділи зазнали значних втрат. Окупанти намагаються евакуювати поранений особовий склад та пошкоджену військову техніку в райони населених пунктів Вільхуватка та Бородоярське. Особовий склад окупаційних військ в цивільному одязі вдається до дезертирства і намагається повернутися на територію Росії. Так, протягом доби, відзначено понад 15 таких випадків.

07:50 Втрати росіян на півдні за минулий бойовий день складають:

  • 59 окупантів
  • 3 реактивні системи залпового вогню «Ураган» і транспортно-зарядна машина для них
  • 2 самохідні гармати артилерії «Піон»
  • самохідна гаубиця «Мста-С»
  • 3 самохідні артилерійсько-мінометні установки
  • танк Т-72
  • 6 одиниць авто-бронетехніки.

Також знищено 2 склади боєприпасів в Бериславському районі та поромна переправа в Новій Каховці.

07:15 Радник Офісу президента Олексій Арестович назвав розкрадання коштів командуванням РФ — як одну з причин небоєздатності російської армії.

Про це він сказав у розмові з російським правозахисником Марком Фейгіним.

— Усі ці генерали-полководці. коли крали шалені гроші на війну з Україною, вони не вірили, що Путін віддасть наказ. Вони думали, мовляв, дідусеві хочеться повоювати, підготовка до війни... Ну ми вкрадемо 4800 з п'яти виданих мільярдів. А потім, коли виявилось, що треба воювати – нічого немає, – сказав Олексій Арестович.

Він також додав, що російські військові буквально босі.

— Хочеш зрозуміти все про державу та право – подивися на черевики солдатів. У російських солдат черевики жахливі, – додав радник.

Читайте також: