• п'ятниця

    20 вересня, 2024

  • 15.4°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 20 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 15.4° Ясне небо

Рада Європи викреслила Україну з чорного списку «корупціонерів»

Група держав Ради Європи проти корупції (GRECO) визнала прогрес України у запобіганні корупції серед депутатів, суддів та прокурорів.

Про це йдеться на сайті GRECO.

Згідно зі звітом, наша держава виконала задовільно або у задовільний спосіб 15 з 31 рекомендації. За останній рік наша держава просунулась у виконанні ще шести рекомендацій. Вони вважаються повністю виконаними додатково до 9 рекомендацій, які Україна виконала за попередній період.

— У світлі досягнутого прогресу GRECO дійшла висновку, що поточний рівень дотримання її рекомендацій більше не є «глобально незадовільним», і, таким чином, Україна виходить із процедури GRECO щодо недотримання. GRECO визнає тверду відданість, виявлену Україною щодо роботи GRECO у надзвичайно важкий час для цієї держави-члена після агресивної війни з боку Російської Федерації. Військовий час спричинив необхідність запровадження воєнного стану, надзвичайного стану та коригування пріоритетів. У такому контексті примітно, що Україна продовжила роботу з виконання рекомендацій GRECO, – йдеться на сайті.

Серед ключових досягнень нашої держави відзначили покращення регулювання з питань конфлікту інтересів у нардепів у зв’язку з обмеженнями на зайняття ними підприємницькою діяльністю, гарантування безпеки суддів і врегулювання питань кар’єрного просування в органах прокуратури. Також GRECO врахувала впровадження ефективних механізмів підвищення обізнаності з питань доброчесності серед народних депутатів та внесений у ВР проєкт етичного кодексу депутатів.

Група звернулася до України з проханням надати звіт про заходи для втілення невиконаних рекомендацій до 31 березня 2024 року.

Нагадаємо, що у 2022 році Україна піднялася у рейтингу сприйняття корупціїУкраїна за підсумками минулого року отримала 33 бали зі 100 можливих в Індексі сприйняття корупції. Таким чином, показник зріс на один бал, і Україна тепер посідає у рейтингу 116 місце (зі 180).

Читайте також: