• четвер

    10 жовтня, 2024

  • 18.9°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 10 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.9° Мінлива хмарність

На Сонці стався потужний вибух та утворився «вогняний каньйон» щонайменше вдвічі ширший за США

На Сонці 31 жовтня сталося виверження, через що утворився величезний «вогняний каньйон», щонайменше вдвічі ширший за США.

Як написало Space, ширина цієї сонячної прірви становить 10 тисяч кілометрів, а довжина — 100 тисяч кілометрів.

Поява вогняного каньйону повʼязана з виверженням магнітної нитки на Сонці. Сонячні магнітні нитки — це величезні дуги з наелектризованої плазми, які розташовані над поверхнею Сонця та проривають його атмосферу.

Коли магнітне поле стає нестабільним, то магнітна нитка руйнується і це призводить до величезного вибуху. Це зафіксував космічний апарат SOHO.

Фізик Кіт Стронг поділився цими неймовірними кадрами виверження на Сонці. 

«Вибух був дуже потужним, і на відео можна навіть побачити, на скільки крихітною є наша планета порівняно з плазмовою ниткою», — сказав фізик.

Вчені поки не визначили, чи призвело це виверження на Сонці до появи коронального викиду маси, коли заряджена плазма з корони — верхнього шару атмосфери Сонця — викидається в космос. Якщо це і сталося, то поки що невідомо, чи міг бути цей викид спрямований у бік Землі. У NASA обіцяють незабаром дати відповідь на це питання.

Але якщо хоча б частина коронального викиду маси буде спрямована в бік нашої планети, то потік плазми може викликати появу вражаючих і дуже яскравих полярних сяйв на нашій планеті ближче до кінця тижня.

Нагадаємо, 21 вересня з’явився перший знімок космічного апарату OSIRIS-REx, який летить у космосі і везе зразки з астероїда Бенну.

Також, Міжнародна дослідницька група в результаті аналізу зображень чорної діри в центрі галактики M87, отриманих за понад 20 років спостережень, отримали перші докази того, що вона обертається.

Читайте також: