• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Проблема відновлення будинків у Миколаєві: що змінилось за півроку?

Зруйнований ракетний ударом будинок на Пограничній у Миколаєві, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Зруйнований ракетним ударом будинок на Пограничній у Миколаєві, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Півроку тому ми писали про проблему відновлення житлових будинків у Миколаєві. Тоді ми охопили три багатоповерхівки: Погранчину, 43, Крилова, 54 та Адміральську, 32. Це три історії будинків, які пережили ракетний удар РФ і з того часу почали свій шлях відновлення. 

Однак проблема відбудови у кожному з цих будинків різна. «НикВести» відслідкували, як змінилася ситуація за останні пів року та що чекає на мешканців багатоповерхівок у майбутньому.

До демонтажу всього два сертифікати. Що з Пограничною?

Мешканці зруйнованого будинку на Пограничній, 43 досі чекають на відбудову. Ракета влучила у п'ятиповерхівку у жовтні 2022 року. Тоді загинули 7 людей, серед яких був 11-річний хлопчик.

Жителька будинку Тетяна Гончарова під час розмови з журналісткою Юлією Бойченко, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Жителька будинку Тетяна Гончарова під час розмови з журналісткою Юлією Бойченко, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

В той день росіяни вдарили трьома ракетами: дві впали поряд з будинком, а третя – влучила у саму багатоповерхівку, каже її мешканка Тетяна. У цей час вона з чоловіком та сином була вдома – у своїй квартирі на другому поверсі. 

«Перший приліт я почула у ліжку, коли дивилась телевізор. Був глухий вибух, не такий як завжди. Чоловік спав поряд, а син був у сусідній кімнаті. Нас врятувала ковдра, яка затримала скло (під час першого вибуху, – прим.), а так би ми отримали уламками поранення. Ми усі підірвалися й побігли у коридор, навіть капці не одягнули. Тоді усе було у пилюці, зовсім не було чим дихати. Ми усі утрьох стали у коридорі, міцно обійнялися і через 5-6 секунд стався другий приліт. Він був настільки потужний, що ми присіли. Потім ми почули крики по допомогу – це був батько хлопчика з першого поверху, який потім помер», – згадує ті події жінка. 

Залишки речей в зруйнованих квартирах на четвертому поверсі дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Залишки речей в зруйнованих квартирах на четвертому поверсі дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»
Залишки речей в зруйнованих квартирах на четвертому поверсі дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Залишки речей в зруйнованих квартирах на четвертому поверсі дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»
Залишки речей в зруйнованих квартирах на четвертому поверсі дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Залишки речей в зруйнованих квартирах на четвертому поверсі дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Після цього родина спустилася на перший поверх, звідки лунали крики по допомогу. Однак самостійно допомогти мешканцям, що опинилися під завалами, не вдалося, згадує Тетяна. 

«Мама хлопчика сильно кричала. Мій син вихватив телефон і побіг уперед. Він сказав «мамо, я нічим не можу допомогти, плити надто важкі». Я кажу йому «синок, не чіпай, щоб ти не зробив ще гірше». А хлопчик Артемчик дивився на мене своїми очима, сказав «Мені так боляче, допоможіть», – згадує мешканка будинку. 

Жінка одразу спробувала викликати рятувальників, однак, згадує вона, це було важко зробити через велику кількість пилу, що здійнялася у повітрі.

«Я виходжу з підʼїзду, намагаюсь набрати служби і тут третій приліт. Ми заховалися за зелені двері і посипались уламки. А коли я підняла голову вгору, зі мною сталася істерика від картинки, яку я побачила. Я закричала так, що в мене сів голос», – ділиться Тетяна.

Тетяна Гончарова, жителька будинку на Пограничній, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Тетяна Гончарова, жителька будинку на Пограничній, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

З моменту ракетного удару по пʼятиповерхівці минуло 1,5 роки. За цей час люди повернулись до вцілілих першого та другого під'їздів будинку, але лише «одиниці, яким немає де жити», каже жінка. 

«Перший та другий під'їзди придатні до використання і людям навіть дозволили заселитися – туди підвели воду, газ, світло», – додала вона. 

Інші два під'їзди планують демонтувати. Спочатку мова йшла лише про 12 квартир на 3-5 поверхах будинку, згідно рішенню виконавчого комітету Миколаївської міської ради від 24.05.2023.

Скриншот з сайту Миколаївської міської радиСкриншот з сайту Миколаївської міської ради

Наразі в 3 та 4 під'їздах ніхто не живе: усі мешканці тимчасово живуть в іншому місці, а ключі від власних осель залишили Тетяні на зберігання. Там небезпечно знаходитись навіть у вцілілих квартирах, каже жінка, оскільки над ними знаходиться велика кількість будівельного сміття.

Ключі від квартир, які зберігає пані Тетяна, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Ключі від квартир, які зберігає пані Тетяна, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Жінка каже, що департамент житлово-комунального господарства міської ради, попри рішення виконкому, збирається демонтувати усі два під'їзди будинку, а це 40 квартир замість 12. 

«Я спілкувалася з юристом, який сказав, що згода, яку мені наполегливо рекомендували підписати, стосується тих квартир, які зруйновані і є у рішенні виконкому, а не ті, які вціліли. У «Дії» в мене квартира фактично ціла, пошкоджені лише вікна і двері. Основна кількість – саме такі квартири. А зруйновані квартири, так, можливо й повинні надавати своб згоду, але не ми. Якщо я даю згоду, то це згода на демонтаж моєї власності. Згідно рішення виконкому, вони повинні були розібрати зруйновані квартири, сходи, а далі дивитись. Будівельники, які розбирали завали казали що це все лементарно відновити, адже це кірпічний будинок, а не панельний. Я і ще декілька осіб не надали свій дозвіл. У своїй заяві ми аргументували це тим, що наших квартир у переліку рішення виконкому немає», – каже Тетяна

Підʼїзд, в який прилетіла російська ракета, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Підʼїзд, в який прилетіла російська ракета, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Однак зміна кількості квартир, що підлягають демонтажу, повʼязана суто з технічною помилкою, пояснив перший заступник директора департаменту житлово-комунального господарства міської ради Ігор Набатов. 

«Техзвіт передбачає демонтаж повністю 3 та 4 під'їздів. Є додаток експертної організації, яка забезпечує проведення технічного обстеження. На момент, коли приймалося рішення виконкомом, то ось в такій редакції звучав його висновок в одній частині, а в іншій частині – трохи інакше. Ми направили документи до регіональної комісії ТЕБ НС і отримали відповідне погодження. Потім ми побачили, що є момент невідповідності і отримали додаткові документи від експертної організації», – розповів Ігор Набатов

Зруйновані бетонні перекриття в будинку, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Зруйновані бетонні перекриття в будинку, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Наразі в департаменті очікують внесення змін у рішення виконавчого комітету. «Найближчим часом ми це зробимо, тому що є усі шанси забезпечити демонтаж цих під'їздів», запевнив Ігор Набатов. Він додав, що ці два під'їзди вже не придатні до проживання. 

«За інформацією від експертної організації, в 3 під'їзді на першому і другому поверсі навіть є провалля. Тому говорити про те, що там можна далі проживати – не зовсім вірно. По четвертому під'їзду дійсно може здатися, що там можна якось проживати, тому що нижні квартири четвертого під'їзду фактично не постраждали. Але конструктив такий, що експертна організація сказала, що необхідно демонтувати», – сказав Ігор Набатов

Дім на Пограничній, 32, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Дім на Пограничній, 32, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Всього мешканці будинку подали 23 заявки на житловий сертифікат, з яких 5 – ще на розгляді, каже Ігор Набатов. Якщо ще дві квартири надішлють свої заявки на житловий сертифікат та придбають нову оселю, департамент вже зможе демонтувати підʼїзди, пояснив він. 

«Відмов було не багато, здається чотири, але з цих чотирьох відмов вже дві квартири подалися і отримали сертифікат. Ще дві квартири не подавалися і не отримували», – уточнив Ігор Набатов

Після демонтажу двох під'їздів будинок планують обстежити, щоб зʼясувати, чи можливого його відбудувати, пояснили в департаменті ЖКГ. 

«Ми людям казали, хоча й не можемо обіцяти, що після демонтажу будуть обстеженні всі конструктивні елементи, які залишилися, й далі вже зможемо прийняти остаточне рішення щодо можливості або неможливості відновлення», – сказав Ігор Набатов

Вже третя експертиза будинку на Крилова. Навіщо?

Більш зрозумілою сьогодні є ситуація з панельним будинком по вулиці Крилова, 54. Вже майже два роки будинок стоїть без жодного перекриття, продовжуючи руйнуватись з середини. Ворожа С-300 повністю знищила з 10 по 5 поверхи сьомого підʼїзду. 

Пошкоджений підʼїзд будинку на Крилова в Миколаєві, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Пошкоджений підʼїзд будинку на Крилова в Миколаєві, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

За півтора роки після прильоту і департамент ЖКГ, і самі жителі провели дві експертизи, які дали дві протилежні відповіді: і демонтаж, і відновлення. Саме тому департамент ЖКГ замовив третю експертизу, яка незабаром має дати остаточну відповідь, каже голова правління ОСББ Олена.

«За висновками першої експертизи сьомий під'їзд мали демонтувати, шостий – відновлювати. Тому що там теж частина зачепила верхніх квартир дві. За цим планом і збиралися йти. Чекали, поки там департамент зробить проєкт. Але жителі сьомого під'їзду стали проти демонтажу. Їх можна було тоді зрозуміти, тому що неясно було, як працює система видачі сертифікатів. Люди нервували. Вони не погодились, стали проти, і замовили другу експертизу за власний кошт. Вона показала, що можна відновити сьомий під'їзд. І департамент замовляє третю експертизу. Вже, як кажуть, уточнюючу. Але, на жаль, я так думаю, що все-таки треба демонтувати під'їзд. Він два роки простояв без даху. Дві зими, вірніше, пережив. І вже почалися обрушення. Нещодавно, буквально, жителі шостого під'їзду відчули, як там щось падає. Ми пішли, подивилися, викликали спеціалістів. В департамент дзвонили. Критичного наче нічого не було. Якби з самого початку взялися його відновлювати, може і можна було б зберегти. Але так як тягнулося все довго і нудно. І пішли, звісно, порушенням», — розповіла Олена.

Наразі жителі зруйнованих квартир на Крилова, 54 частково отримують сертифікати на нове житло. Але не всі. На паузі це питання у мешканців квартир з 1 по 4 поверх, адже за рішенням другої експертизи вони були неушкоджені.

«Хто подався на сертифікат, то у нас деякі купили вже квартири. Єдине, що зараз вийшло так, що за другою експертизою нижні поверхи з 1 по 4  там начебто цілі квартири. Тому поки не буде висновків третьої експертизи, сертифікати отримати вони не можуть. Такий, звісно, колапс. Питання ще в тому, що у деяких не в порядку документи. Отримати сертифікат можна тільки, якщо квартира зареєстрована в останніх державних реєстрах, є деякі квартири не приватизовані. У них там взагалі біда виходить. Я не знаю, як вони будуть це все вирішувати з ними», — пояснила вона. 

Через удар в домі повністю знищені з 10 по 5 поверхи, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Через удар в домі повністю знищені з 10 по 5 поверхи, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»
Через удар в домі повністю знищені з 10 по 5 поверхи, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Через удар в домі повністю знищені з 10 по 5 поверхи, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»
Через удар в домі повністю знищені з 10 по 5 поверхи, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Через удар в домі повністю знищені з 10 по 5 поверхи, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Від висновків третьої експертизи залежить також те, чи отримають якісь компенсації інші жителі дому, в яких частково постраждало житло від вибухової хвилі удару. Одним з таких є миколаївець, рок-музикант Геннадій Гримов, який живе у шостому підʼїзді десятого поверху дому. 

У своїй квартирі під тривогами та обстрілами російської армії увесь 2022 рік він писав нову музику, з якою сьогодні виступає по Україні та збирає кошти для ЗСУ.

«Я ж писав музику тут під бомбардуванням, в принципі, кожен день вдома. Тривога, не тривога, а я в навушниках сидів. В ту ніч ми також були вдома. Жінка сиділа на кухні прям перед вікном, в інстаграмм новини читала. І якраз воно як бахнуло, скло все розлітається, а на ній жодного шмоточка. Відвело. Від удару у мене балкон просів вниз, тріщина пішла. Кажуть, що це тріщина типу по шву. Поруч сусідня квартира вже аварійна. Людину вивезли звідти. Там у нього взагалі жах, там тече все. В інших квартирах розвалені стелі. Вже зараз сипляться по ночам, щось падає там інколи. Я в підвішеному стані. Я не можу ремонт робити, бо поки не розумію, що буде. Але і не дуже собі можу уявити, як будуть зносити двопід'їзний будинок на одному фундаменті, де плити перекриття переходять в квартири. Я не знаю, як воно буде», — розповідає чоловік.

Третя експертиза має поставити остаточну крапку у питанні відновлення будинку на Крилова, 54, каже перший заступник директора департаменту ЖКГ Ігор Набатов. 

«Ми замовили третій технічний звіт у київського інституту, який на сьогоднішній день веде технічні умови і допомагає в проєктувані загалом панельних будинків», – уточнив Ігор Набатов

Наразі департамент чекає на результати третього обстеження будинку – вони мають бути вже цього місяця. Лише після цього буде зрозуміло, що робити з будинком далі.

Жителі Крилова чекають на остаточне рішення експертизи, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Жителі Крилова чекають на остаточне рішення експертизи, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Якщо експертиза буде якісною і покаже, що будинок підлягає відновленню, пояснив раніше «НикВести» директор департаменту ЖКГ Дмитро Бездольний, то єдине, що можна буде зробити — замовити проєкт на відновлення будинку і пропонувати донорам реалізувати його.

«Але вартість реалізації буде дуже недешева. Багато хто, не розуміючи тонкощів, каже, що відновити дешевше ніж будувати. Це не так. Тому що для того, щоб відновити, треба спочатку розібрати і потім вже побудувати», — додав Дмитро Бездольний

Однак відновлення багатоповерхівки на Крилова, 54 ускладнюється тим, що це панельний будинок, каже Дмитро Бездольний: «Панельні будинки по Україні не відновлюються. Там навіть було на законодавчому рівні прийнято, що забороняло це». 

До цього президент України Володимир Зеленський пропонував розглянути можливість прибрати по всій країні панельні будинки під час післявоєнного відновлення України.

А Верховна Рада навіть прийняла у першому читанні законопроєкт №6458 «Про здійснення комплексної реконструкції кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду». Саме згідно нього панельні будинки підлягають демонтажу. Однак, пояснюють ініціатори законопроєкту, перед цим жителі мають отримати нове житло.

За півроку дещо змінилася ситуація з відмовами на демонтаж будинку. Серед жителів вже є ті, хто отримав житловий сертифікат, каже Ігор Набатов.

«У нас були відмови від демонтажу, люди стояли на своєму і хотіли повного відновлення. Було близько 20 відмов, з них є одна квартира, яка все ж подалася і вже отримала житловий сертифікат. Ще є 8 квартир, які раніше також відмовлялися від демонтажу, а зараз подалися на сертифікат, але ще не отримали його», – додав він.

Це що стосується лише тих мешканців, які раніше відмовлялися від демонтажу. А всього мешканці подали 14 заявок на отримання житлового сертифікату, з яких 5 – вже отримали його, а 9 – ще чекають.

«Всі сертифікати, які видані, це верхні поверхи, стосовно яких у нас не було сумнівів за результатами першого та другого техзвітів», – додав Ігор Набатов

Корпус зруйнованого дому на Адміральській, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Корпус зруйнованого дому на Адміральській, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Будинок на Адміральській чекає на проєкт

Жителі Адміральської, 32 наразі єдині, хто впевнені, що їх житло буде відновлено. За останні кілька місяців вони отримали позитивне рішення незалежної експертизи, яку замовили самостійно, і тепер чекають на відновлення, розповідає житель дому, миколаївський будівельник Віктор Загоруй.

«Ми замовили експертизу і вона з першого разу дала відповідь, що дім можливо відновити. Оплачували її також ми. Це була наша ініціатива. Усі жителі приїхали за тиждень після прильоту і на зібранні вирішили робити експертизу. Я, як будівельник, трохи розумію ситуацію. Але нам потрібна була чітка відповідь, чи підлягає дім відновленню. Спочатку пішли шляхом капітального ремонту, але треба змінювати конструктив, а це вже реконструкція. Капремонт було простіше зробити, а реконструкція трохи складніша. Тому архітектура взяла паузу, але вони повинні дати згоду на реконструкцію цього будинку. В кінці місяця має бути сесія міської ради, на яку винесуть рішення про включення цього будинку поки що в програму соціально-економічному розвитку на проєктування», — розповідає Віктор Загоруй.

Миколаївський будівельник Віктор Загоруй, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Миколаївський будівельник Віктор Загоруй, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Ще на початку війни в домі на Адміральській майже ніхто не жив, адже по сусідству з ними був зруйнований авіаударом готель «Інгул» і мешканці переживали можливих повторних ударів. Сьогодні частково люди проживають закордоном, хтось в інших містах України або винаймає житло в Миколаєві.

«Тут третина людей одразу виїхала. Якби в ту ніч в домі було більше людей, там всі мертві були. Єдиний більш-менш цілий лишився перший підʼїзд. Зовні він наче нормальний, а зсередини двері повилітали, дах весь потріскався. Моя квартира не згоріла лише тому що ми робили лите перекриття. І хочу зазначити, що не дивлячись на те, що жителі цього зруйнованого підʼїзду мають право отримати житловий сертифікат, категорично ніхто не хоче. Всі жителі хочуть тут. Ні одна людина не погодилась на сертифікат», — запевняє Віктор Загоруй.

Залишки після удару на місці дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Залишки після удару на місці дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»
Залишки після удару на місці дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Залишки після удару на місці дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»
Залишки після удару на місці дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Залишки після удару на місці дому, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Віктор Загоруй сподівається, що вже у жовтні наступного року вдасться вийти на початок будівництва, яке триватиме до півроку. А наразі департамент ЖКГ працює над розробкою технічного завдання, каже заступник директора департаменту Артем Сапожник. «Це перша стадія, яка передує самому договору на проєктні роботи», додав він. Сам проєкт збираються робити за кошти міського бюджету – він коштуватиме близько 1 мільйона гривень. 

На розробку проєкту може піти до півроку часу, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»На розробку проєкту може піти до півроку часу, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

«Проєкт із експертизою буде готовий у цьому році. Це однозначно. Це реально і потрібно зробити. Орієнтовано, це може зайняти 5-6 місяців», – додав заступник директора департамента ЖКГ. 

Відновлювати будинок планують не капітальним ремонтом, а реконструкцією, кажуть в департаменті. Адже мета – не просто відновити будинок до минулого стану, а й «поліпшити його характеристики», додав Артем Сапожник.

«Ви бачили, що четвертого під'їзду там взагалі немає. А ті три інші, які начебто є, досить пошкоджені. Усі внутрішні опорядження, скажімо так, треба проєктувати і робити наново: і перекриття, і балки, і покрівля» – сказав він.

Однак звідки брати кошти на реконструкцію – наразі невідомо. Поки в департаменті розглядають два варіанти: коштом міжнародних партнерів або державного бюджету. 

Віктор Загоруй показує зруйновану квартиру сімʼї, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»Віктор Загоруй показує зруйновану квартиру сімʼї, фото: Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Ще однією проблемою на шляху до вирішення відновлення будинку стали «юридичні перепони» щодо можливості введення договорів на реконструкцію, каже заступник директора департамента Ігор Набатов. 

«Для розуміння: ця реконструкція обов'язково має бути відображена у програмі соціально-економічного розвитку. Це рішення сесії. Без цих змін ми просто банально не зможемо укласти договір», – сказав він і додав, що наступної сесії міської ради депутати мають ухвалити відповідні зміни.

У цьому матеріалі ми відслідкували ситуацію з відновлення низки багатоквартирних будинків у Миколаєві, зруйнованих обстрілами російської армії, зокрема:

  1. п’ятиповерхівка по вулиці Пограничній, 43, яка була пошкоджена 13 жовтня 2022 року. Влада має намір демонтувати третій та четвертий підʼїзди. Це зроблять, якщо жителі ще двох квартир отримають сертифікати на нове житло.

  2. 7- й підʼїзд багатоповерхівки по вулиці Крилова, 54, який був пошкоджений 30 вересня 2022 року. Жителі чекають що до кінця квітня поточного року вони отримають остаточну відповідь, можна відновити будинок чи ні. 

  3. триповерхівка по вулиці Адміральській, 32, яка була пошкоджена 20 липня 2023 року. В ДЖКХ обіцяють до кінця року розробити проєкт на відбудову, а далі шукатимуть кошти на роботи.

У всіх трьох випадках питання відновлення зруйнованих багатоповерхівок рухається досить повільно. За цей час дехто з мешканців, які раніше відмовлялись у знесенні своїх домівок і навіть не розглядали можливість отримати сертифікати, наполягаючи на відновленні, вже отримують їх. Якщо з будинком на Адміральській ситуація більш-менш зрозуміла – його все ж збираються відновити, то з будинками на Пограничній та Крилова навіть через півроку ситуація залишається остаточно невирішеною. 

Зважаючи на позицію міської влади, можна зробити припущення, що будинок на Пограничній все ж планують демонтувати, а остаточну відповідь по будинку на Крилова зможе дати лише експертиза. У будь-якому разі, ми й надалі слідкуватимемо за ситуацією з цими трьома будинками.

Ми створили цей матеріал як учасник Мережі «Вікно Відновлення». Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win (з активним лінком на сайт).

Юлія Бойченко, Аліса Мелік-Адамян, «НикВести»

Читайте також: