• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 13.1°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.1° Мінлива хмарність

«Миколаївоблтеплоенерго» через різницю в тарифах заборгувало за газ більше ₴100 млн

Комунальне підприємство «Миколаївоблтеплоенерго» винне за газ різним постачальникам 106 мільйонів гривень. Якщо КП не укладе договори реструктуризації боргів, то рахунки підприємства знову можуть заарештувати.

Про це йшлося на засіданні бюджетної комісії Миколаївської міськради у вівторок 6 вересня, пишуть «НикВести».

Директор підприємства Микола Логвінов повідомив, що у грудні 2021 року облтеплоенерго отримало від держави 264 мільйони гривень. За рахунок цієї суми закрили частину боргів, накопичених до 1 червня 2021 року.

Нагадаємо, що величезні заборгованості у підприємства виникли через різницю між затвердженим та економічно обґрунтованим тарифом. КП відпускало тепло населенню за затвердженими тарифами у той час, як ціни на газ та його транспортування значно зросли.

Таким чином, залишок боргу перед «Миколаївгазом» становить 17,5 мільйона гривень, термін реструктуризації, за яким планують укласти договір, — 84 місяці. Перед дочірньою компанією «Газ України» борг — 8 мільйонів 600, термін реструктуризації — 72 місяці. Перед НАК «Нафтогаз України» борг — 80 мільйонів гривень, термін реструктуризації — 84 місяці.

Микола Логвінов зазначив, що договори мають розпочатися виконуватися через 6 місяців після скасування військового стану, однак укласти їх потрібно вже зараз.

— Ці договори мають бути обов'язково зроблені, підписані. Ми із цим затягнули. Якщо ми цього не зробимо, то наприкінці вересня НАК «Нафтогаз» подає виконавчі листи та у нас заарештовуються усі рахунки. І ми втрачаємо можливість оперативно використати кошти. У НАК «Нафтогаз» своя політика, їм начхати, що йде війна, — сказав директор КП.

У результаті члени бюджетної комісії більшістю голосів підтримали укладання договорів реструктуризації, це питання розглянуть на сесії.

Нагадаємо, після початку широкомасштабної війни Кабмін ухвалив рішення залишити ціни на газ для населення без змін. Пільгова ціна діятиме і для критично важливих підприємств.

Як повідомлялося, мер Миколаєва Олександр Сєнкевич вважає, що опалювальний сезон в Миколаєві має пройти за планом, хоч і буде найскладнішим за всі роки.

Раніше міський голова повідомляв, що в Миколаєві планують «зашивати» квартири без вікон, власники яких евакуювалися.

Також  міська влада Миколаєва розглядала розглядає варіант вибіркового опалення будинківу зимовий період. Це насамперед торкнеться будинків, де не встигли вчасно замінити розбиті вікна. Крім того, частину будинків неможливо буде опалювати через технічні проблеми. 

Нагадаємо, що вранці  26 липня російська ракета влучила в одну з котелень Миколаєва. Директор комунального підприємства «Миколаївоблтеплоенерго» Микола Логвінов повідомляв, що її полагодять до старту опалювального сезону.

Віцепрем'єрка України, міністерка з питань реінтеграції  Ірина Верещук розповіла про процес можливої часткової евакуації з Миколаївської, Харківської та Запорізької областей.

Читайте також: