• четвер

    19 вересня, 2024

  • 16.1°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.1° Похмуро

ЄС хоче виділити Угорщині заморожені €13 млрд на підтримку фінансової допомоги Україні

До кінця листопада Єврокомісія має намір розморозити близько 13 мільярдів євро для Угорщини, щоб отримати підтримку Будапешта для збільшення бюджету блоку та значної фінансової допомоги Україні. 

Про це пише Financial Times.

Зазначається, що виплата частково спричинена бажанням заручитися підтримкою Орбана для збільшення бюджету ЄС.

Відомо, що ЄС має так звані фонди згуртованості для допомоги менш розвиненим членам блоку. У 2022 році через ці програми підтримки ЄС запланував для Угорщини 22 мільярди євро. Проте Єврокомісія заявила, що притримає їх, доки уряд країни не виконає умови, пов’язані з незалежністю судової системи, академічними свободами, правами ЛГБТ та системою притулку.

Наразі Єврокомісія пропонує збільшити спільний бюджет на 66 мільярдів євро для покриття збільшених витрат, частина з яких сприятиме програмі фінансової підтримки України. 

Так, кілька країн виступили проти розміру запропонованого збільшення, включно з Берліном.

Однак питання бюджету потребує підтримки з боку всіх 27 держав-членів ЄС, які повинні будуть робити додаткові внески зі своїх національних бюджетів.

Нагадаємо, що в Угорщині вважають, що Україна не має реального шансу повернути собі окуповані території та що Росія нібито не становить загрози для Центральної Європи, оскільки росіяни не змогли досягти швидких і гучних результатів.

Раніше повідомлялося, що Міністр сільського господарства Угорщини Іштван Надь заявив, що його країна дійшла згоди з Румунією, Словаччиною та Болгарією про введення національних заборон на імпорт української агропродукції для захисту своїх ринків, якщо ЄС не продовжить заборону, яка закінчується 15 вересня.

Читайте також: