• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 13.6°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.6° Ясне небо

СБУ затримала ворожих агентів-розробників проросійського медіацентра «Таврія», що мав працювати на Миколаївщині та в інших областях

Кіберфахівці Служби безпеки України затримали зловмисників, які працювали над запуском проросійського мобільного медіа-центру «Таврія».

Про це йдеться в повідомленні пресслужби СБУ.

Головний «офіс» центру мав діяти на території тимчасово окупованих Криму або Херсону і поширювати роспропаганду на аудиторію Одеської, Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Дніпропетровської областей і тимчасово окупованого Криму. Надалі планувалося розширення на Кіровоградщину.

Підпільні осередки «Таврії» мали створити в інших регіонах, щоб вчиняти інформаційні диверсії.

Зловмисники спеціально розробляли мережу Telegram-каналів, додатків онлайн-телебачення і радіомовлення дл повноцінної роботи центру.

Слідство встановило, що до організації проєкту причетні двоє жителів Києва, які відкрито висловлювали підтримку російському вторгненню.

— Один із ворожих агентів на початку вторгнення передавав своєму російському «куратору» інформацію про дислокацію Сил оборони України у Києві. Для комунікації застосовував закриті канали електронного зв’язку, — розповіли в СБУ.

Тоді він отримав завдання розробити план створення прокремлівського медіа-центру.

Тоді зловмисник залучив до роботи свого спільника. 

Під час обшуків за місцями проживання затриманих було виявлено комп’ютерну техніку і мобільні телефони з доказами злочинних дій.

Одному зі зловмисників повідомили про підозру в колабораційній діяльності і державній зраді. Обвинувальний акт скерували до суду.

Інший агент отримав підозру в колабораційній діяльності. Наразі вирішують питання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Нагадаємо, раніше СБУ викрила велику агентурну мережу РФ, серед яких діяли «журналісти» видання херсонського колаборанта Кирила Стремоусова.

Йому належить медіа-ресурс «Таврія Ньюс». Раніше «журналісти» цього «видання» влаштовували провокації у Миколаєві під час дії карантинних обмежень, пов'язаних із поширенням коронавірусу. Разом з ними діяв Ігор Савицький, який представлявся редактором «Таврія Ньюс».

Крім того, на Youtube-каналі Кирила Стремоусова під відео раніше зазначалися контакти його представників у регіонах. Представником Миколаївської області значився Ігор, ймовірно Ігор Савицький.

Читайте також: