• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

У Польщі заявили, що ракета, яка торік впала у Пшеводуві, була українською

Польські слідчі заявили, що 15 листопада 2022 року під час масованої ракетної атаки РФ по Україні, у Пшеводуві впала українська зенітна ракета С-300 5-В-55 російського виробництва. 

Про це повідомляє Rzeczpospolita з посиланням на власні джерела.

Прокуратура Польщі стверджує, що знає, з якого місця ППО України вона була запущена. Такі висновки експерти зробили попри відсутність співпраці з української сторони, яка «досі не надала Польщі жодних матеріалів». 

— Ми отримали висновок, але через його конфіденційний характер ми не розголошуємо його зміст. На поточному етапі розслідування доказова діяльність в країні вичерпана. Ми направили заявку про правову допомогу в Україну і чекаємо на відповідь, — зазначає речник Національної прокуратури Польщі Лукаш Лапчинський.

Такий висновок був підготовлений «на основі багатьох джерел, заснованих на комплексних, засекречених висновках національних служб, і в цілому схвалений Військовим інститутом техніки озброєння, пише видання.

Зазначається, що під час масованого російського обстрілу України 15 листопада ракети ППО з боку України були випущені парами — одна влучила в ціль, а інша продовжила летіти.

За даними розслідування прокуратури Польщі, ракета нібито не могла бути випущеною з Росії, оскільки вона має радіус дії від 75 до 90 кілометрів. У той час російські позиції були в такому місці, звідки жодна російська ракета не могла досягти Пшеводува. Вони також відкинули можливість, що ракету могли запустити з Білорусі.

Нагадаємо, раніше американські посадовці припускали, що у Польщі впала ракета української протиповітряної оборони, яка намагалася збити російську ракету.

Однак високопоставлений чиновник розвідки США, якого цитує агентство AP, заявив, що російські ракети 15 листопада впали на території члена НАТО Польщі, внаслідок чого загинули дві людини.

Президент Польщі Анжей Дуда також заявив, що у Польщі могла впасти ракета української протиповітряної оборони. Ознак навмисного нападу на країну немає, сказав він.

Читайте також: