• середа

    9 жовтня, 2024

  • 20.2°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 20.2° Мінлива хмарність

Хроніка війни, 142 день: Окупанти знову вдарили по Миколаєву - потрапили по двох університетах

Фото: Миколаїв, 14 липня/Світлана Вовк

15 липня триває 142-а доба протистояння українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними оперативного командування «Південь", на півдні ЗСУ знищили 18 росіян, самохідну гаубицю "Гвоздика» та польовий склад боєприпасів.

Також ліквідовано 6 одиниць броньованої та автомобільної техніки. Інші результати дорозвідуються.

Наголошується, що вертолітними парами росіяни завдавали ударів по півночі Херсонщини, намагаючись вразити наші позиції. Атаки були безуспішними і ворог утік. Ворожий винищувач Су-35 тричі намагався атакувати ракетами класу «повітря – повітря» наші штурмовики у небі над Новою Каховкою. Втрат нашої авіації немає.

Крім того, парою Су-24 росіяни намагалися добити залишки техніки, залишені ними на Зміїному. З нашого боку, втрат не було.

ЗСУ завдали чотири удари по скупченню живої сили, озброєння та техніки окупантів у районі Правдиного, Лозового та Благодатного.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:37 Президент Володимир Зеленський: 

— Міністр доповів мені щодо удару російської армії по Миколаєву сьогодні вранці. Зруйновані корпуси двох інститутів – педагогічного та кораблебудівного. Немає таких слів у нормальній людській мові, які можуть охарактеризувати, до якого стану деградувала російська держава. Це ж подвійний злочин – знищувати саме педагогічні інститути, щоб і закладу освіти не було, і нових освітян не могли навчити... 

Ми обовʼязково відновимо все, що вони зруйнували. Кожен із понад двох тисяч освітніх закладів – усі дитячі садочки, всі школи, інститути, університети. А головне – ми збережемо нашу людяність і нашу цивілізованість. А от російське суспільство з такою кількістю вбивць і катів залишиться скаліченим на покоління, причому з власної ж вини, - сказав він у своєму відеозверненні.

23:25 Ректор Національного університету кораблебудування імені адмірала Макарова Євген Трушляков заявив, що російські війська обстріляли головний корпус університету, але він не має сумнів, що виш працюватиме. 

— Жодних сумнівів, що університет працюватиме, що 1 вересня ми розпочнемо навчання в університеті. Однозначно, це буде дистанційна форма навчання, не лише тому що є руйнування в нашому головному корпусі, а й взагалі тому що в Миколаєві дуже небезпечно зараз, – сказав ректор. 

— Руйнування, на жаль, дуже великі. Це наш головний корпус. Загалом у нашому університеті навчаються близько 8 тисяч студентів, з них 1200 – це іноземці. З першого дня війни ми не припиняли нашу діяльність, – додав він.

21:45 Українська стратегія по деокупації Півдня адаптивна до змін умов на полі бої, а стратеги Генштабу будут корегувати плани контнаступу в залежності від дій росіян. Ворог на таку гнучкість не здатен.

Таку думку має професор міжнародної політики Університету Бундесверу в Мюнхені Карло Масала.

Військовий експерт очікує, що контрудар ЗСУ на Херсонщині або Запоріжжі буде проводитися силами малих груп, бо подібна тактика вдається українскій армії накраще і тому вона звільняє село за селом на Півдні.

Масала додав, що коли захисники України відвоюють усі міста і села, які потрібно відбити, тоді Київ зможе виходити на дипломатичний процесс з сильною позицією, яка буде закріплена у результаті важких боїв і довгих операції по звільненню українських земель. Також професор підкреслив, що генералітет ЗСУ має постійно адаптуватися до нових умов у взаємодії з союзниками по НАТО, щоб росіяни не встигали звикати до рівню українських бійців. Тоді вони будуть постійно допускати помилки і програвати війну на чужій території.

21:10 Під час оборони центральної України 20-річний історик-студент Андрій отримав кулю у шию від російського снайпера. Зараз він відновлюється у норвезькому Бергені.

Про цей випадок пише NRK.

Університетський хлопець відразу прийняв рішення встати на захист рідної області від навали зі Сходу.

— Я збрехав мамі. Сказав, що пішов на роботу. Але замість цього я пішов в армію. Я не міг би жити сам із собою, якби не зробив цього, — розповів Андрій.

24 години він вів бій проти російських спецпризначенців, поки не отримав вкрай важке поранення від стрільца ворога з нічним прицілом. Він не мав можливості навіть ворохнутися і лежав, стікаючи кров'ю, доки його не забрали побратими.

Андрія погодилися прийняти норвезькі лікарі у Бергені.

— Спочатку думали, що ми приймемо онкохворих, які не можуть отримати хороше лікування в Україні. Крім того, є поранені цивільні особи. Пізніше Норвегія погодилася прийняти військових, — додала заступник керуючого директора університетської лікарні Хаукеланд у Бергені Клара Джесдал.

На сьогодні там прийняли 67 пацієнтів з України.

— Я вдячний, що мені допомагають у Норвегії. Тут дбайлива людина і хороша система охорони здоров'я, — подякував Андрій.

20:34 В останні тижні російське командування прибігло к терористичним практикам проти мирного населення,  що відобразилося у сьогоднішньому ракетному обстрілі Миколаєва, а також вчoрашньому Вінниці.

Про це в розмові с чеськими журналістами розповів військовий аналітик Їржі Воячек.

Він підкреслює, що загарбники зовсім не рахуються с втратами серед цивільного населення і б'ють по Миколаєву та Вінниці зранку, коли на вулицях багато людей.

— Вони справді виправдовують це тим, що завжди цілять у військові цілі, але, враховуючи людські втрати, не можна припустити, що росіяни будуть цілитися краще, ніж раніше, — нагадав Їржі Воячек.

20:15 Миколаївський політик Сергій Танасов, який с початком повномасштабного вторгнення, повернувся до лав ЗСУ для оборони його області, відмічений указом Володимира Зеленського. Воїна нагородили орденом «За мужність» II ступеня.

Указ №498/2022 розміщений на президентському ресурсі.

До війни 2014 року він служив десантником у 79-й бригаді. Їздив у миротворчі місії в Ірак, Косово та Ліберію. Тримав оборону Донецького аеропорту, за що був записаний у число кіборгів. В останні роки був обраний депутатом Миколаївської міської ради від фракції «Європейська Солідарність», до цього працював головою Березанської РДА.

19:50 Злочини російських військових в Україні будуть допомагати розслідувати 45 країн. Серед них США, країни Європейського союзу, Велика Британія, Канада, Мексика та Австралія.

Про це повідомив голова Офісу президента Андрій Єрмак.

Зазначається, що на пресконференції Ukraine Accountability Conference у Гаазі 14 липня були присутні представники понад 40 країн. Серед них міністри закордонних справ, юстиції, генеральні прокурори та інші посадовці.

В результаті країни підписали спільну декларацію про співпрацю та домовилися координувати розслідування воєнних злочинів Росії в Україні, а також забезпечити відповідальність винних.

19:34 Благодаря американским ракетным артиллерийским системам HIMARS, украинские военные уничтожили уже более 30 логистических военных объектов россиян.

Об этом сообщил спикер Министерства обороны Александр Мотузяник в эфире телемарафона, сообщает «Украинская правда» .

— Позволю себе вспомнить знаменитые HIMARS, которые сегодня прекрасно работают на передовой. За последние недели уничтожено более 30 логистических военных объектов противника, поэтому, например, сейчас наступательный потенциал российских оккупационных войск значительно снижен, – говорит он.

При этом Александр Мотузяник подчеркнул, что сейчас Украина нуждается в дальнобойной артиллерии, позволяющей уничтожать логистику противника: «Собственно, что сейчас активно делается».

Кроме того, по его словам, Украина ожидает от ленд-лиза «очень положительного эффекта, потому что Украина сможет сама выбирать образцы вооружения, военной техники, которая нам будет необходима в тот или иной момент».

19:10 Впервые с 2016 года европейские страны купили у США больше нефти, чем азиатские. Это произошло на фоне российско-украинской войны, заставившей европейцев переориентироваться с россии на другие источники энергоносителей.

Об этом пишет Bloomberg.

Так, последние доступные данные свидетельствуют, что с января по май 2022 года Европа получила в среднем около 213,1 миллиона баррелей сырой нефти, тогда как Азия – 191,1 миллиона баррелей. В последний раз объемы Азии отставали от Европы за тот же пятимесячный период в 2016 году, когда США отменили запрет на экспорт сырой нефти.

Bloomberg отмечает, что это изменение подчеркивает, насколько существенно полномасштабное российское вторжение в Украину переориентировало поставки энергоносителей. В то же время Россия теперь со скидками предлагает свою нефть азиатским странам, в частности, Китаю и Индии.

В то же время специалист по сырой нефти компании Energy Aspects Кристофер Хейнс считает, что, вероятно, такая тенденция сохранится. Он объясняет, что добыча сырой нефти в США растет, но недостаточно быстро, чтобы удовлетворить потребности Азии и Европы.

18:48 Министр обороны Украины Алексей Резников выразил надежду, что в этом году ВСУ проведут успешную контрнаступательную кампанию.

Об этом он сказал в интервью Financial Times.

— Я надеюсь, что в этом году мы увидим контрнаступающую кампанию, и что она будет успешной, — сказал Алексей Резников.

Министр заявил, что до конца этого года на поле боя произойдут серьезные изменения в пользу Украины.

По словам главы ведомства, последние несколько недель Украина использовала HIMARS для нанесения ударов по российским складам боеприпасов далеко за линией фронта, повредив артиллерийскую машину Москвы.

Алексей Резников уверен, что Украина получит большее количество систем большой дальности, в частности, Himars, которые, по его словам, изменили правила игры в войне.

— Мы даем им доказательство того, что мы можем использовать HIMARS с точностью и мы получим еще большую и большую дальность, — сказал Алексей Резников.

18:25 Силы противовоздушной обороны сбивают около 50% выпущенных Россией ракет по украинским мирным городам и селам.

Об этом рассказал министр обороны Алексей Резников в интервью BBC Украина.

– Давайте будем реалистами. Если бы наша ПВО не работала, то, поверьте мне, ужаса и ужаса было бы кратно больше. Когда я говорю «кратно больше», я имею в виду, что 50% летящих в наши города ракет сбиваются нашей ПВО, — сказал Алексей Резников.

По словам министра, сегодня не существует 100% защиты от крылатых и баллистических ракет определенного вида, например от «Калибров».

Алексей Резников отметил, что израильские специалисты гарантируют защиту на 80%, а израильская известная система защиты «Железный купол» сбивает определенный тип ракет, но не крылатые.

18:04 Результат ракетного обстрілу Миколаєва 15 липня: зруйновано два університети

17:58 Ворог сьогодні також завдав ракетні удари по силікатному заводу та туристичним базам відпочинку на Миколаївщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Людських втрат немає, інформація щодо постраждалих уточнюється.

Після обстрілів ворожий безпілотний розвідник «Орлан-10» збирав інформацію про їх результати, але був збитий українським захисниками.

17:12 Військові навчання у Білорусі знову продовжили — як мінімум до 23 липня. Загальна кількість продовжень навчань становить уже 12 тижнів, повідомляє моніторингова група «Беларускі Гаюн».

Графік продовження навчань на білоруських полігонах на даний момент виглядає так:

  • Борисівський (227-й) до 23.07;
  • Стрільбище №1 під Мінськом (Уруччя) до 23.07;
  • Гозький (під Гродно) до 22.07;
  • Брестська до 23.07;
  • Репище (Осиповичі) до 22.07;
  • Мар'їна Гірка до 23.07;
  • Лосвідо (під Вітебськом) до 23.07;
  • Німан (під Березівкою) до 22.07;
  • Обуз-Лісовий (під Барановичами) 22.07;
  • Чепелево (під Слонімом) до 22.07;
  • Доманове (під Івацевичами) до 22.07;
  • Стрільбище під Старими Дорогами до 22.07;
  • Заслонове (під Лепелем) до 23.07.

16:54 Російські війська, ймовірно, готують «масштабний наступ» у напрямку Слов’янська, Сіверська та Бахмута, вважають в американському Інституті вивчення війни (ISW).

Але поки що немає ознак того, як скоро почнеться цей наступ або де саме він буде зосереджений.

Там додали, що російсько-окупаційні війська протягом дня продовжували потужні обстріли, ракетні обстріли та авіаудари по всій лінії фронту.

16:42 Європа обійшла Азію та стала найбільшим споживачем американської нафти вперше за шість років. Про це повідомляє Bloomberg.

З січня до травня цього року Європа отримала в середньому близько 213,1 мільйона барелів сирої нафти, тоді як Азія отримала 191,1 мільйона барелів.

16:25 Україна зобов'язалася не використовувати високоточну американську зброю, включаючи HIMARS, щодо об'єктів на території Російської Федерації.

Про це заявив глава Міноборони України Олексій Резніков в інтерв'ю ВВС.

— Це правда, я цього не ховаю. Ми зобов'язалися, що високоточну зброю ми не будемо використовувати по російських об'єктах на території Російської Федерації. Ми скрізь це довели, навіть я особисто зробив це листом на ім'я мого колеги – керівника Пентагону, – що ми використовуватимемо американську зброю для стримування ворога та деокупації тимчасово окупованих земель лише на території України, – розповів Олексій Рєзніков.

16:10 Служба безпеки України, Головне управління розвідки Міноборони та низка українських відомств оприлюднили назви 100 псевдоукраїнських Telegram-каналів, які працюють на Росію.

Список оприлюднив Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

16:09 Станом на 15 липня противник продовжує утримувати в готовності до завдання ракетних ударів три носії опреативно-тактичних ракет «Калібр» у Чорному морі загальним залпом у 24 ракети.

Про це повідомляють Військово-морські Сили ЗС України.

Крім того, до п'яти носіїв опреативно-тактичних ракет «Калібр» та двох ракетних крейсерів у Середземному морі.

15:50 Фонд Порошенка та волонтери ГО «Справа громад» купили 50 БПЛА Autel EVO II 640T Dual з тепловізорами та додатковими акумуляторами, а також 300 БПЛА Autel EVO Lite+, які отримають підрозділи ЗСУ.

Про це повідомила прес-служба політика.

— Сьогодні в Україну вирушають ці дрони, які так потрібні нашим військовим. Ці дрони оснащені термокамерою, можуть працювати день і ніч. У кожній роті Збройних сил України, яка отримає цей дрон, він коригуватиме вогонь артилерії. Артилерійські снаряди знищуватимуть цю нечисть, яка прийшла на нашу землю, – каже Петро Порошенко, який перебуває зараз в Естонії.

15:25 Окупанти з початку повномасштабного вторгнення в Україну вбили 352 дитини. Про це повідомляє Офіс генерального прокурора.

Станом на ранок 15 липня понад 1009 дітей постраждали: 352 дитини загинули та понад 657 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

15:18 Рятувальники обрушили частину надбудови на будівлі педагогічного університету у Миколаєві, оскільки вона могла будь-якої миті впасти на пішохідну частину.

Про це повідомив міський голова Олександр Сенкевич.

15:11 Миколаївські співробітники ДСНС врятували потерпілого собачку, який переховувався біля будівлі, куди вранці потрапила ворожа ракета.

Як зазначили у відомстві, візуально песик отримав поранення лапок і подряпини. Малюка було передано волонтерам Червоного Хреста, які дбають про його здоров'я та життя.

15:10 В Міжнародному легіоні оборони України підтвердили інформацію про смерть співробітника гуманітарної організації Presidium Network, громадянина Великої Британії Пола Юрі.

Про це повідомили у прес-службі Міжнародного легіону агентству «Інтерфакс-Україна».

– Ми засмучені звісткою про смерть містера Юрі. Хочемо уточнити, що він не був у Міжнародному легіоні. Він не воював в Україні. Він був співробітником гуманітарної організації, як підтвердила Presidium Network, некомерційна організація, де працював містер Юрі, повідомили в організації.

14:52 Голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва ще раз визначила позицію Миколаївщини щодо дій країни – агресора.

Про це вона наголосила на позачерговій сесії Миколаївської обласної ради у п'ятницю, 15 липня, коментуючи перейменування Миколаївського художнього академічного драмтеатру.

З огляду на звернення трудового колективу театру депутатами прийнято рішення про його перейменування.

14:34 Окупанти привезли до Маріуполя мобільні поліклініки, але вони вийшли з ладу вже на другий день.

Про це повідомляє Центр стратегічних комунікацій.

Медична техніка приїхала до міста з Тули, але не змогла опрацювати довше двох діб.

14:20 У той час, як стан здоров'я російського диктатора Володимира Путіна все частіше викликає питання, секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев активно з'являється на публіці і фактично є одним із головних спікерів спецоперації в Україні. Не виключено, що близький союзник Путіна з часів їхньої спільної роботи в КДБ готується стати його наступником.

Про це повідомляє The Washington Post.

Видання з посиланням на свої джерела повідомляє – «історичне засідання Ради безпеки, яке вирішило розпочати війну, було повністю зрежисоване Миколою Патрушевим, він визначав і цілі вторгнення». Коли все пішло не за планом, Путін практично зник з поля зору, а Патрушев часто «світився» на камеру і розповідав про вторгнення.

14:11 Після тривалої перерви Миколаївська міська рада готується до пленарного засідання сесії. Воно заплановане на четвер, 28 липня та відбудеться в онлайн режимі.

Про це стало відомо із джерел в апараті Миколаївської міської ради.

Порядок денний поки невідомий, проте очікується, що на цьому засіданні можливо буде прийнято рішення про розпуск заборонених в Україні партій, перейменування вулиці Московської на Маріупольську, а також затверджено зміни до бюджету 2022 року.

13:55 Вранці 15 липня окупанти потрапили ракетами Миколаївського національного університету імені Василя Сухомлинського. В результаті атаки зруйновано два поверхи, знищено меблі та техніку. Більше фото за посиланням.

13:30 Під час ранкових ракетних ударів 15 липня пошкодження зазнав і Будинок офіцерів флоту, де зараз працює один із волонтерських штабів міста.

Про це повідомив координатор волонтерського центру та відомий миколаївський музикант Володимир Алексєєв.

«Ранкові руйнування… Робоче місце… Будинки, територія, шибки… Люди… Спочатку війни ми допомагали всім, а зараз самі просимо про допомогу. Тому що все, що було, ми всі всі роздавали і собі не залишали», — написав він.

13:21 Після тривалої перерви Миколаївська міська рада готується до пленарного засідання сесії. Воно заплановане на четвер, 28 липня, і відбудеться у режимі онлайн

Порядок денний поки невідомий, проте очікується, що на цьому засіданні можливо буде ухвалено рішення про розпуск заборонених в Україні партій, перейменування вулиці Московської на Маріупольську, а також затверджено зміни до бюджету 2022 року.

12:50 Бойовики самопроголошеної ДНР повідомили про смерть у полоні британця Пола Урі. Він нібито помер «від хвороб та стресу».

Інформацію щодо повідомлень росЗМІ оприлюднила Дар'я Морозова, яка називає себе уповноваженою з прав людини «ДНР».

За її словами, Пола Урі затримали у квітні, коли він намагався прорватися через блокпост бойовиків. Британця начебто намагалися обміняти, але відповіді від Лондона не отримали. Дар'я Морозова також розповіла, що рідна країна не передала своєму підданому через Червоний хрест потрібні йому ліки.

«Полу Урі було надано відповідну медичну допомогу, але з огляду на діагнози та стрес, 10 липня він помер», — заявила псевдоомбудсменко.

12:21 НікВісти побували у НУК ім. адмірала Макарова. Так тепер виглядає будівля та приміщення університету. Більше фото – за посиланням.

11:40 Служба безпеки України в Миколаївській області викрила агентів, які передавали інформацію про розміщення підрозділів ЗСУ та розташування інфраструктурних об'єктів, яку окупанти використовували для ракетних ударів по Миколаєву та Баштанку.

11:01 Миколаївський академічний художній драматичний театр втратив слово «російська» у своїй назві. Відповідне рішення у п'ятницю, 15 липня, ухвалили депутати Миколаївської обласної ради на позачерговому засіданні сесії, повідомляє кореспондент НікВести.

Нагадаємо, що колектив Миколаївського художнього академічного театру відмовився від слова «російська» у назві ще в перші дні вторгнення РФ.

10:23 Тіла загиблих у Вінниці 2 дітей та 11 дорослих ще не ідентифіковані, заявив голова Вінницької ОВ Сергій Борзов. 18 людей вважаються зниклими безвісти.

На ранок 15 липня відомо про 23 загиблих, серед яких троє дітей. У лікарнях залишаються 73 потерпілих.

09:50 Святослав Вакарчук дав кілька концертів неподалік лінії фронту для бійців 93 окремої механізованої бригади Холодний Яр.

Він зізнався, що серед усіх концертів, які він давав останнім часом, саме виступи перед військовими для нього найдорожчі.

09:13 Втрати окупантів станом на 15 липня.

08:54 Російські окупанти вранці, 15 липня, завдали ракетних ударів по двох університетах у Миколаєві. Про це повідомив голова Миколаївської обласної військової адміністрації Віталій Кім у Twitter.

— Сьогодні росія-терорист атакувала 2 найбільші університети в Миколаєві. Щонайменше 10 ракет. Тепер вони атакують нашу освіту. Я прошу університети всіх демократичних країн оголосити Росію тим, чим вона насправді є терористом, – написав він.

08:24 Вранці у п'ятницю, 15 липня, у Миколаєві прогриміло понад десять потужних вибухів, повідомив мер міста Олександр Сенкевич.

— Понад 10 потужних вибухів пролунало лише в Миколаєві! Повітряна тривога продовжується! Не виходьте з будинків та укриттів! – написав він.

08:16 Заступник міністра оборони пояснила, чому не розголошують кількість загиблих військових.

— Це інформація, яку не повинен знати ворог, адже за даними військові фахівці можуть зробити чимало висновків і використовувати цю інформацію для аналізу та планування. Саме тому до завершення воєнного стану ця інформація закрита і не підлягає оприлюдненню, – заявила Ганна Маляр.

07:30 Удари по Вінниці у четвер, 14 липня, наносив малий ракетний корабель РФ. Усього було випущено три ракети типу Калібр, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ракетну атаку окупанти здійснили біля мису Фіолент у тимчасово окупованому Криму.

— Противник продовжує вести оборонні дії, а також застосовує ракетні та авіаційні удари. Малим ракетним кораблем з району мису Фіолент було здійснено пуск трьох ракет ракет типу Калібр, що потрапили по Вінниці, — йдеться в повідомленні.

Також зазначається, що через наростання шторму корабельне угруповання ворожого флоту знову змінило склад: у готовності до ракетних ударів знаходяться три ракетні кораблі з 24 ракетами на борту, також залучено два великі десантні кораблі.

Читайте також: