• середа

    9 жовтня, 2024

  • 13.2°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 13.2° Переважно ясно

Хроніка війни, 152-й день: росіяни атакують Миколаїв, ЗСУ нищать опорні пункти окупантів на Херсонщині

25 липня триває 152-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

В ніч на 25 липня в Миколаєві вчергове прогриміли вибухи, інформація про руйнування та постраждалих уточнюється.

Як повідомляють у Генштабі, на Південнобузькому напрямку відзначено артилерійські обстріли в районах населених пунктів Потьомкине, Червонопілля, Квітневе, Киселівка, Партизанське, Первомайське, Луч, Посад-Покровське, Благодатне, Шевченкове, Прибузьке, Степова Долина, Нова Зоря. Ворог здійснює інтенсивне ведення повітряної розвідки БпЛА. Також завдав авіаційного удару неподалік Білогірки.

Тим часом, українська авіація нанесла 5 ударів по ворогу на Херсонщині, повідомляє Оперативне командування «Південь».

Парою літаків штурмової авіації та фронтовими бомбардувальниками атаковано 3 ворожих опорних пункти в Бериславському районі, а пари Мі-8 та Мі-24 відпрацювали 2 ворожих опорних пункти в Херсонському.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:58 На Херсонському напрямку найгостріша ситуація сьогодні у Високопіллі та біля Давидового Броду, йшлося у сьогоднішньому ефірі радника голови ОП Олексія Арестовича з Марком Фейгіним.

Олексій Арестович повідомив, що росіяни намагалися наступати південніше Давидового Броду: на Білу Криницю, Білогорку та Андріівку, але ЗСУ відбили ворожий наступ: «Наші зробили там невеличкий плацдарм і радісно його утримують. Росіяни намагалися контратакувати, але не дуже їм це вдалося».

Що стосується Високопілля, Арестович зазначив, що наразі ситуація з обох сторін зрівнялася й тепер все залежить від того, хто перший підтягне резерви. 

Він також додав, що окупанти перекидають «достатньо велику» кількість військ на Херсонському напрямку: «Вже протягом трьох діб. Туди пішли машинки, техніка, ППО. Йдуть вони переважно через Новокаховську дамбу».

22:20 В Україні будуть відзначати День Незалежності, але поки програму заходів не розголошують, повідомив президент Володимир Зеленський.

— Попри те, що є війна, ми точно будемо відзначати всі важливі дати для нашої держави. Так, через безпекові умови – не дуже гучно, не можемо собі дозволити, бо гроші сьогодні йдуть на фронт. Але ці дати обов’язково будуть у нашому календарі, в нашій пам’яті, для наших дітей. Ми повинні робити це обов’язково, – сказав він.

21:28 У Кишиневі допускають, що намагання російської армії захопити південні області України може розповзтися і на Молдову.

Про це в інтерв’ю CNN розповіла прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця.

За словами голови уряду, у Кишиніві дуже серйозно сприймають ризики війни із Росією, особливо коли окупанти атакують Одеську, Миколаївську та Херсонську області.

Гаврилиця додала, що російські формування незаконно перебувають у регіоні Придністров’я, який є міжнародно визнаною частиною Молдови.

— Молдова робить усе можливе для підтримки миру та стабільності та для того, щоб бойові дії не розгорталися саме з цього регіону, — підсумувала прем'єр-міністр сусідньої до України республіки.

20:45 У Кишиніві допускають, що намагання російської армії захопити південні області України може розповзтися і на Молдову.

Про це в інтерв’ю CNN розповіла прем'єр-міністр Молдови Наталія Гаврилиця.

За словами голови уряду, у Кишиніві дуже серйозно сприймають ризики війни із Росією, особливо коли окупанти атакують Одеську, Миколаївську та Херсонську області.

— Це ризик, це поки що гіпотетичний сценарій, але якщо військові дії перемістяться далі на південний захід України і в бік Одеси, то, звісно, ми дуже хвилюємося, — акцентувала вона.

20:20 Російські спецслужби втрачають довіру до президента РФ Володимира Путіна, а він - до них. Особливо це стосується ФСБ, яка готувала стратегію вторгнення в Україну і помилилася в розрахунках. 

Про це з посиланням на журналіста-розслідувача Bellingcat Христо Грозєва повідомляє Цензор.НЕТ.

За його словами, масштаб вербування у ФСБ був «індустріальний»: рекрутингом та кураторством агентів займалося понад 120 офіцерів. Якщо кожен із них «вів» 5-10 агентів, то «можна припустити, що на обліку у п'ятої служби стояли понад 1000 українських агентів впливу».

На основі цих відносин п'ята служба ФСБ і писала для Путіна стратегію про захоплення влади зсередини, про необхідність та достатність військового вторгнення у форматі бліцкригу: «Вони ж і звітували про політичну нестабільність влади та підвищення протестних настроїв в Україні, та про готовність значної частини суспільства прийняти чи принаймні змиритися з новою владою, приведеною з Москви».

20:00 У місті Буча Київської області троє хлопців організували автомийку, щоб зібрати кошти на потреби ЗСУ. Всього хлопці зібрали 2500 гривень, миючи фари автівок.

Лише за 2 дні їхньої роботи мама одного з хлопчиків перерахувала 1000 гривень на платформу UNITED24 через Дію, повідомляє СтратКом ЗСУ.

19:45 У Харкові протягом найближчих тижнів почнуть монтувати залізобетонні укриття поруч із зупинками громадського транспорту.

У місті вже визначили 25 зупинок, на яких сховища встановлять у першу чергу, повідомив міський голова Ігор Терехов.

— Ми вже визначили перші 25 місць, де вони будуть встановлені насамперед — на найзавантаженіших маршрутах тролейбусів, автобусів та трамваїв. Це будуть залізобетонні конструкції, розташовані поряд із зупинковими павільйонами. У разі загрози артилерійського обстрілу там можна буде сховатися та перечекати повітряну тривогу. Такі укриття є в Ізраїлі, наприклад. І вони показують себе ефективними щодо захисту від снарядів і розльоту осколків. Впевнений, що за допомогою таких сховищ нам вдасться зберегти не одне життя, — розповів він.

19:20 Україна може зупинити експорт зерна Чорним морем. Таке рішення ухвалять, якщо в акваторії виникнуть будь-які загрози від Росії.

Про це повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков на брифінгу, пише РБК-Україна.

Посадовець прокоментував обстріл порту Одеси, до якого вдалися окупанти 23 липня. За його словами, навігацію Чорним морем як планували, так і надалі робитимуть.

— Для нас це (експорт зерна, — прим.) також важливо, як і для всього цивілізованого світу. Ми з вами прекрасно розуміємо, якщо щось відбуватиметься у Чорному морі, то, звичайно, ця ініціатива буде зупинена, – сказав він.

18:57 У місті Буча Київської області троє хлопців організували автомийку, щоб зібрати кошти на потреби ЗСУ.

Лише за 2 дні їхньої роботи мама одного з хлопчиків перерахувала 1000 гривень на платформу UNITED24 через Дію, повідомляє СтратКом ЗСУ. Всього хлопці зібрали 2500 гривень, миючи фари автівок.

Як підтримати ЗСУ?

  • на головному меню в застосунку Дія натискайте UNITED24
  • вказуйте бажану суму донату
  • вибирайте спосіб оплати

18:31 Україна припинить експорт зерна у разі загрози в Чорному морі, повідомив міністр інфраструктури Олександр Кубраков.

Посадовець прокоментував обстріл порту Одеси, до якого вдалися окупанти 23 липня. За його словами, навігацію Чорним морем як планували, так і надалі робитимуть.

«Для нас це (експорт зерна, — прим.) також важливо, як і для всього цивілізованого світу. Ми з вами прекрасно розуміємо, якщо щось відбуватиметься у Чорному морі, то, звичайно, ця ініціатива буде зупинена», – сказав він.

17:55 На блокпосту у Василівці Запорізької області щодня росте черга на виїзд з окупованої території, оскільки окупанти пропускають лише від 20 до 150 машин на день. В цій черзі на виїзд померли вже 5 людей.

«Але попит значно більше. І кожен день черга зростає-зростає-зростає. Сьогодні в черзі чекають 1,2 тисячі машин і понад 5 тисяч українців проїзду через цей блокпост», — сказав Іван Федоров в ефірі телемарофону, якого цитує РБК-Україна.

Він додав, що окупанти використовують українців як живий щит.

17:24 Повідомляється про вибух на заводі «Южгидромаш» в окупованому Бердянську.

16:40 Під час кількаденного закриття Миколаєва, про яке раніше повідомляв голова Миколаївської ОВА Віталій Кім, військові разом з поліцією будуть відпрацьовувати навички щодо захисту міста.

Про це в інтервю виданню «Главред» розповів очільник Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Це робиться спільно з військовими, щоб провести «відпрацювання» можливого захисту — і військові, і поліція, і Нацгвардія та облварта. Тобто крім того, що ми ловитимемо диверсантів, ми ще й відпрацюємо навички тих людей, які стоять та охороняють місто, — пояснив Віталій Кім.

16:30 Паспорт бізнесмена Ігоря Коломойського у реєстрі Державної міграційної служби для перевірки паспортів значиться як недійсний, пише видання Forbes.

Це може бути одним із доказів, що олігарх таки позбавлений українського громадянства, про що раніше повідомляли українські ЗМІ

— При введенні серії та номера діючих паспортів система видає повідомлення: «Iнформацiя про визнання недійсним документа в базах даних ДМС відсутня, — зазначає видання.

16:26 Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами морпіхів 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Білинського.

Про це йдеться у відповідному указі від 22.07.2022 №526/2022.

Зокрема, за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі державними нагородами відзначені:

  • Орденом «За мужність» ІI ступеня — капітан Османов Сейдамет Османович
  • Медаллю «Захиснику Вітчизни»: капітан Градінар Сергій Олександрович; старший лейтенант Мельник Владислав Володимирович; молодший сержант Солодкий Максим Миколайович.

16:10 На рахунку протитанкістів 79-ї бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ 10 танків і 15 БТР окупантів.

Про це повідомляють в командуванні Десантно-штурмових військ ЗСУ.

15:55 Служба безпеки України ідентифікувала всіх зрадників, які вступили до так званого «МВД РФ» на Херсонщині.

Як зазначили в пресслужбі СБУ, вже повідомлено про підозру 26 представникам ворожої спецслужби. 14 із них є  колишніми працівниками Нацполіції.

15:44 Міністр інфраструктури Олександр Кубраков заявляє, що домовленість щодо експорту зерна має запрацювати вже цього тижня, Україна готується до старту руху суден з портів Одещини. Про це повідомляє Радіо Свобода.

— Ми очікуємо, що запрацюємо в найближчі дні. В найближчі дні буде створено координаційний центр в Стамбулі. Все, що залежить від нас, ми готуємо, щоб бути готовими до старту цього тижня, – сказав він під час брифінгу.

15:40 Окупантам не допоможе ремонт мостів в Херсонській області, по яких нещодавно завдали удару Збройні сили України.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ повідомив т.в.о. керівника Херсонської ОВА Дмитро Бутрій, пише Укрінформ.

— Удари були нанесені по Антонівському мосту, Дар'ївському і Каховському… Рух по цих мостах важкої техніки на сьогодні, скажемо так, дуже ускладнений. У них є спроби ремонту мостів, є повідомлення про те, що вони планують наведення понтонних переправ. Але повірте, наші вояки як працюють ефективно, так і будуть працювати… Це (ремонт мостів – прим.) їм (російським окупантам,— прим.) точно не допоможе, — сказав Дмитро Бутрій.

15:01 Перші три німецькі зенітні самохідні артилерійські установки «Гепард» привезли в Україну. Їх передали на потреби Збройних сил України, -повідомив міністр оборони Олексій Резніков у телемарафоні «Єдині новини».

— Сьогодні офіційно зайшли три перші «Гепарди». Це протизенітні ракетні комплекси, до яких нам передали кілька десятків тисяч набоїв. Ми очікуємо 15 «Гепардів», – сказав він.

14:45 Пісенний конкурс «Євробачення 2023» проводитиме Велика Британія від імені цьогорічного мовника-переможця — української телекомпанії UA:Суспільне мовлення. Про це йдеться в офіційній заяві організації.

Україна автоматично пройде у фінал — до складу «великої п’ятірки».  Найближчим часом розпочнеться вибір міста, де пройде конкурс.

14:32 Українські захисники вже знищили близько 50 російських складів з боєприпасами завдяки ракетним системам HIMARS.

Про це міністр оборони Олексій Резніков розповів в ефірі національноготелемарафону.

— Мова йде на півсотні об'єктів тільки там, де зберігаються боєприпаси. Що відповідно обрізає їх логістичні ланцюжки і позбавляє їх спроможності вести активні бойові дії, - заявив глава Міноборони.

14:12 Річний дефіцит державного бюджету України в умовах продовження війни досягне 50 мільярдів доларів в кінці 2022 року.

Про це повідомив радник президента України з економічних питань Олег Устенко в ефірі інформаційного телемарафону, передає УНІАН.

— Я очікую, що на кінець року в нас буде сукупний дефіцит державного бюджету близько 50 мільярдів доларів. Це буде близько 30-35% українського ВВП. Це дуже великий дефіцит, але він - не проблема економічної політики в цілому і навіть не проблема економічної політики військового часу. Це проблема війни, — зазначив він.

13:58 25 липня перші три німецькі зенітні самохідні артилерійські установки «Гепард» привезли в Україну. Їх передали на потреби Збройних сил України.Про це повідомив міністр оборони Олексій Резніков у телемарафоні «Єдині новини».

—Сьогодні офіційно зайшли три перші «Гепарди». Це протизенітні ракетні комплекси, до яких нам передали кілька десятків тисяч набоїв. Ми очікуємо 15 «Гепардів», – сказав Олексій Резніков.

13:35 14 колишнім поліцейським з Херсону повідомили про підозру у колабораціонізмі, повідомляє  Офіс генпрокурора.

Вони перейшли на сторону окупанта, добровільно згодившись служити в «ГУ МВД в Херсонской области», створеному росіянами.

Всього підозру оголосили 26 зрадникам, які стали співробітниками цього органу. Їх ідентифікувала СБУ.

12:51 Президент України Володимир Зеленський звільнив Руслана Демченка з посади Першого заступника Секретаря Ради національної безпеки і оборони України. Відповідний указ розміщено на офіційному сайті президента. Документ датований 25 липня 2022 року.

Руслан Демченко - надзвичайний і повноважний посол України. Працював першим заступником міністра закордонних справ України, послом України в Сербії і Чорногорії, Генеральним консулом України в Стамбулі. На посаду першого заступника секретаря РНБО був призначений 16 червня 2020 року.

12:20 Фінансова ситуація на миколаївських комунальних підприємствах «Миколаївводоканал» та «Миколаївоблтеплоенерго» вкрай складна, повідомив Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич під час інтерв’ю телеканалу НІС-ТВ 22 липня.

— Все якщо не дуже погано, то дуже-дуже погано, - сказав він.

За словами мера міста, КП «Миколаївоблтеплоенерго», працює, миколаївці сплачують за послугу десь на рівні 70- 80%. 

— Навіть, знаходячись за кордоном чи не в місті вони сплачують за спожите тепло. Я хочу нагадати, що у нас опалювальний сезон розбивається на рік, влітку невеликі цифри, люди сплачують. Але в будь-якому разі, є компенсація різниці в тарифах, ми будемо з бюджету фінансувати цю компенсацію. Якщо люди продовжать так сплачувати, як платили, то в принципі опалювальний сезон у нас пройде з натяжкою, але пройде, - зазначив Олександр Сєнкевич.

Що стосується «Миколаївводоканалу», то там, за його словами, ситуація дуже погана. 

— Фактично підприємство обслуговує та сама кількість робітників, які працювали і до війни. Кількість людей і підприємств, які споживають воду, зменшилась. Тобто, фактично на 60% зменшилось споживання цієї води. Не дивлячись на те, що ця вода технічна, вона бере в десятки разів більше хлору, більше коагулянтів. І насоси, і все інше працює так само як і працювало. Крім того, аварійна техніка працює, більшість на дизелі, і вони також витрачають кошти на паливо, на електроенергію, на підкачку і так далі. Ми порахували, що десь у них касовий розрив з того місяці, де вони «з’їли» всі свої «жирові відкладення», то у них до кінця року буде сума майже 240 мільйонів гривень. Це чверть мільярда гривень, - розказав міський голова.

11:38 Окупанти збираються заборонити обіг гривні на Херсонщині, повідомляє кремлівське видання ТАСС з посиланням на колаборанта Кирила Стрємоусова.

«Українську гривню буде виведено з обігу на території Херсонської області. У регіоні ходитиме лише російський рубль», — заявив він.

10:58 У Слов'янську тепер немає води та газу, а електрика подається з перебоями через близькість високовольтних ліній до зони бойових дій. Голова міської військової адміністрації Вадим Лях прогнозує, що за таких умов розпочати опалювальний сезон із настанням холодів не вдасться.

— Ми ж розуміємо, якщо мінусова температура буде, бак замерзне. Цистерну, яку ми підженемо та залишимо на ніч, замерзне. Ви опалюватимете свою квартиру — це якщо буде електроенергія, але каналізація замерзне. Тут потрібно серйозно замислитись, як бути далі, як виживати. Саме виживати, тому що опалювального сезону фактично не буде, — сказав Вадим Лях.

10:20 Втрати ворога станом на 25 липня. 

09:39 Правозахисна організація Human Rights Watch задокументувала злочини РФ у Херсонській та Запорізькій областях — катування, нелюдське поводження, довільні затримання і незаконні позбавлення волі цивільних.

HRW поговорила з 71 людиною, які розповіли про 42 випадки, коли російські сили утримували людей без зв'язку із зовнішнім світом або коли люди зникали після затримання.

«Опитані розповідали, що їх катували або були свідками тортур шляхом тривалого побиття, а в деяких випадках — електричним струмом», — йдеться у звіті, додаючи, що травми включали сильні опіки; порізи; струси мозку; зламані зуби; зламані кістки, включаючи ребра; і розбиті кровоносні судини.

У звіті також задокументовані тортури трьох тероборонців, які утримувалися як військовополонені, і зазначається, що двоє з них загинули.

09:15 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 25 липня

Миколаїв:

Ввечері, 24 липня, після ворожих обстрілів в одному з районів міста відбулася пожежа на відкритій території. Постраждалих немає.

Вночі, 25 липня, орієнтовно о 02:40 у Миколаєві пролунала серія вибухів. Наразі відомо про потрапляння у поля поза межами міста на територіі прилеглих сіл. Детальна інформація уточнюється.

Миколаївський район:

Ввечері, 24 липня, о 20:35 були зафіксовані ворожі обстріли селища Засілля Первомайської громади, переважно по відкритих територіях. Постраждалих немає.

Вночі, 25 липня, близько 03:00, почався обстріл с. Мішково-Погорілове Мішково-Погорілівської громади. За попередньою інформацією зазнала поранень 7-річна дитина. Внаслідок обстрілів пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, електро- та газопостачання. Частково зруйновані та пошкоджені житлові будинки, автотранспорт. Також виникла пожежа двоповерхового житлового будинку.

Баштанський район:

Тривають обстріли території та прилеглих населених пунктів Широківської громади.

Так, протягом дня, 24 липня, внаслідок ворожих обстрілів відбулося займання полів із зерновими. Постраждалих немає.

Також окупанти продовжують обстрілювати територію та прилеглі населені пункти Березнегуватської громади. Під постійним вогнем залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування. Інформація щодо потерпілих відсутня. Інформація щодо руйнувань житлових будинків уточнюється.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

08:53 25 липня внаслідок обстрілу окупантами Миколаївського району Миколаївської області отримала поранення 8-річна дівчинка, повідомляє Офіс генпрокурора.

В ОВА відзначили, що мова йде про село Мішково-Погорілово. Внаслідок обстрілів пошкоджено об'єкти критичної інфраструктури, електро- та газопостачання. Частково зруйновані та пошкоджені житлові будинки, автотранспорт. Також виникла пожежа двоповерхового житлового будинку.

Всього за 5 місяців повномасштабної війни на Миколаївщині постраждали 55 дітей. В Україні — 1044, з них 358 загинули.

08:11 Вночі, 25 липня, орієнтовно о 02:40 у Миколаєві пролунала серія вибухів. Наразі відомо про потрапляння у поля поза межами міста на територіі прилеглих сіл. Детальна інформація уточнюється, повідомили в Миколаївській ОВА.

Ввечері, 24 липня, після ворожих обстрілів в одному з районів міста відбулася пожежа на відкритій території. Постраждалих немає.

07:41 Поблизу Іванівки ворог намагався провести повітряну розвідку за допомогою безпілотного літального апарату «Мерлін-ВР». Влучною роботою зенітно-ракетного підрозділу розвідку припинено, розвідника знищено, , повідомляє Оперативне командування «Південь».

Ракетно-артилерійськими підрозділами наших військ виконано близько 190 вогневих завдань.

Загальний результат за бойовий день свідчить, що вороже військо зменшено на:

  • 66 окупантів
  • 5 танків
  • 2 самохідні гаубиці «Гвоздика»
  • протитанковий ракетний комплекс «Фагот»
  • 3 одиниці броньованої техніки
  • 9 одиниць автомобільної

Також знищений командно-спостережний пункт 785-го окремого загону спецпризначення нацгвардії РФ та 2 склади з боєприпасами.

07:18 На південному фронті героїчно загинув полковник Віталій Гуляєв, який командував 28-ою окремою механізованою бригадою імені Лицарів Зимового походу. Про смерть офіцера повідомили у «Думській».

До цього полковник займав посаду начальника штабу 28-ї бригади. Перед цим призначенням ніс служу у 93-й бригаді «Холодний Яр». Для Лицарів Зимового походу став командиром восени 2021 року.

— За його керівництвом бійці бригади відбивали спроби висадки морських десантів на Одещині та Миколаївщині, зупинили наступ ворога на Миколаїв, тіснили загарбників та звільняли населені пункти на Херсонщині, — присвятили його пам'яті слова в одеській газеті.

Читайте також: