• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 18.5°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.5° Мінлива хмарність

Замазєєва повідомила про плани відкрити Офіс відновлення Миколаївщини: «Допоможе будувати прозорий переговорний процес з усіма донорами»

Голова Миколаївської обласної ради Ганна Замазєєва взяла участь у публічній дискусії на тему «Що потрібно для відбудови Миколаєва», організовану Антикорупційною ініціативою ЄС (EUACI), що фінансується Міністерством закордонних справ Данії. В обговоренні також взяли участь Миколаївський міський голова Олександр Сєнкевич та голова Миколаївської обласної військової державної адміністрації Віталій Кім.

Про результати дискусії Ганна Замазєєва написала у Facebook.

— Мала честь, разом з мером Миколаєва та головою Миколаївської ОВА, взяти участь у важливій дискусії з міжнародними партнерами стосовно процесу швидкого відновлення Миколаївщини, яка постраждала від дій рашистських окупантів. Під час продуктивного діалогу з представниками Королівства Данія, керівниками різних гілок державної влади, представниками незалежних проєктних міжнародних організацій та представниками Антикорупційної ініціативи ЄС обговорювали конкретні кроки по майбутній відбудові Миколаєва та Миколаївщини. Цікава та ґрунтовна презентація Незалежного звіту оцінки пошкоджень, збитків та потреб Миколаєва, яка була представлена – це перший, але дуже важливий крок до майбутнього ефективного відродження потенціалу регіону. Цифрова платформа, що містить  і публічний Модуль фіксації пошкоджень та перелік проєктів відновлення обласного центру, де є максимальні дані про пошкоджену інфраструктуру - це як перша цеглинка, яка забезпечить прозорість у процесі відбудови усієї Миколаївщини. Зі свого боку акцентувала увагу на комплексному підході, відкритості усіх органів влади регіону та створенні прозорих правил у процесі відновлення Миколаївщини!

Також, підкреслила, що з урахуванням усіх збитків, які були нанесені Миколаївщині, ми не маємо права розраховувати лише на ті джерела відновлення, які сьогодні нам готові надавати міжнародні партнери, зокрема Королівство Данії. Репарації від рф після нашої перемоги й данська допомога, завдяки чому планується почати відбудову - все це добре і за це ми безмежно вдячні нашим справжнім друзям, але є й нюанси, які будуть залежати від нас на місцях. Переконана, що вже сьогодні нам потрібно враховувати й «непораховані» аспекти агресії, які лягають тягарем на нашу державу і які вона «відшкодовує». Мова йде про лікування та необхідність реабілітації людей, які постраждали внаслідок агресії рф, про відновлення майже повністю зруйнованих галузей, які були в нас розвинені.... А це – і робочі місця, і наповнення бюджету регіону, і соціально-гуманітарні аспекти життя регіону.  Тобто, ми вже зараз повинні прямо сказати собі, що лише допомоги міжнародних партнерів буде недостатньо, тому ми повинні шукати додаткові джерела - залучати внутрішній ресурс, - написала Ганна Замазєєва.

Вона вважає, що для цього потрібно розвивати державне приватне партнерство, створюючи, в тому числі спільні Україно- та Миколаївсько-Данські компанії у тих сферах, що можуть бути цікаві нашим міжнародним партнерам. Також необхідна активізація роботи з Фондом державного майна України в рамках залучення бізнесу в регіон під ті об’єкти, які їм можуть бути цікавими.

Для реалізації запланованого в Миколаєві вже планують відкрити Офіс відновлення.

— Бізнес, який теж готовий долучатися до відбудови регіону, повинен отримати від нас, як від місцевої влади чіткі та прозорі пропозиції до співпраці. Зокрема, маємо чітко говорити про прозору приватизацію або оренду майна з можливістю неодмінних поліпшень та інше. Круто, що вже намітили план роботи на найближче майбутнє, зокрема й у питанні необхідності створення «Офісу відновлення Миколаївщини». Це допоможе будувати прозорий переговорний процес з усіма донорами, виносити на громадські обговорення усі ключові питання відновлення наших сіл, селищ та міст, і будувати ефективну комунікацію,Такі діалоги як цей, надихають та дають впевненість, що консолідована позиція обов’язково приречена на успіх і призведе не просто до відновлення Миколаївщини, а й дасть імпульс для розвитку потенціалу регіону, - написала Ганна Замазєєва.

Нагадаємо, раніше Ганна Замазєєва відкрила в Миколаєві Громадську приймальню по консультативній роботі з родинами полонених.

Читайте також: