• субота

    5 жовтня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

Міськраді Миколаєва не вистачило голосів, щоб додати до регламенту розпуск фракцій після заборони їх партій

Миколаївська міська рада не підтримала зміни до регламенту, які передбачають розпуск фракцій після заборони партій.

Під час голосування на сесії 27 грудня проєкт рішення підтримали 23 депутати, 10 утрималися та 4 були проти, пишуть «НикВести».

Як повідомлялося, депутат Миколаївської міської ради, голова комісії з питань законності Олена Кісельова ініціювала внесення змін до регламенту міської ради, щоб зафіксувати розпуск фракцій в разі заборони діяльності партій, від яких вони були обрані.

Проти такої ініціативи виступив депутат Євгеній Павлович. Він вважає, що прийнявши такі зміни, міськрада візьме на себе відповідальність депутатів, обраних від ОПЗЖ, щодо розпуску фракції. Він вважає, що вони мають виконати рішення суду щодо заборони партій та заявити про саморозпуск, як це зробили їхні колеги у Миколаївській та Первомайській райрадах, а також депутати «Партії Шарія» у Миколаївській міськраді.

— Ми чітко знаємо, що робити. Депутати виконують вимоги законодавства, рішення суду і самостійно несуть політичну відповідальність. Якщо ми кажемо про фракцію ОПЗЖ у Миколаївській міськраді, то я не бачу жодним чином моральної відповідальності, політичної і тим більше юридичної відповідальності. Є чітка процедура, яка визначена законом. Якщо депутати фракції ОПЗЖ не бажають виконувати вимоги чинного законодавства, то це їх питання і їх відповідальність. І зараз покладати на нас, на всіх депутатів, відповідальність за бездіяльність щодо рішення суду — це є недоречним, недоцільним і протизаконним, — відзначив Євгеній Павлович.

Авторка проєкту рішення Олена Кісельова вважає, що найголовніше — припинити функціонування фракції ОПЗЖ у раді, а зміни до регламенту — це один з найпростіших способів.

— Якщо партія заборонена, і станом на сьогодні у нас кінець року, тобто вже тривалий час наявна фракція ОПЗЖ в нашій Миколаївській міській раді, то я не буду чекати, коли хтось прийме якесь відповідальне рішення. Просто така структура як фракція ОПЗЖ у Миколаївській міськраді повинна бути припинена. У який спосіб? Я обрала такий спосіб. А створювати навколо цього питання білий шум і маніпулювати, може, це так треба. Але я чітко говорю про свою позицію: я не хочу, щоб у Миколаївській міській раді був такий суб’єкт як фракція ОПЗЖ, — відзначила Олена Кісельова.

У свою чергу Артем Ільюк, який очолював фракцію, вважає, що її вже не існує — структура припинила існування із забороною партії.

— Можна кожної сесії підіймати це питання. Але ми хочемо його вирішити чи ми хочемо просто піаритися на ньому? Якщо ми хочемо вирішити, то у який спосіб? Законний. Закон про заборону партій має стільки неузгодженостей, що нам ще розгрібати всім і розгрібати. Зараз цим питанням займаються парламентарі. На позаминулій сесії я зробив заяву, що фракції ОПЗЖ в міській раді не існує, і депутати є позафракційні та позапартійні. Є проєкт рішення з регламентом, щоб поставити крапку. Ми можемо його прийняти, перегорнути сторінку і піти далі. А можемо кожної сесії піаритися і смикати один одного, — сказав Артем Ільюк.

Проте після тривалої дискусії депатутам міськради все ж таки не вистачило голосів, аби прийняти відповідні зміни до регламенту.

Нагадаємо, 20 березня Президент України Володимир Зеленський заборонив діяльність політичних партій «ОПЗЖ», «Партія Шарія» та низки інших на час воєнного стану.

Депутат Миколаївської міської ради Артем Ільюк заявив, що після рішення РНБО про заборону діяльності партії «Опозиційна платформа – За життя», однойменної фракції у міськраді, яку він очолював, більше не існує, ні де-факто, ні де-юре.

Читайте також: