• четвер

    19 вересня, 2024

  • 19.9°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.9° Переважно ясно

Зеленський підписав закон про обов’язкове звітування політичних партій

Володимир Зеленський

Президент України Володимир Зеленський підписав закон № 9419-1 про відновлення звітування політичних партій.

Про це повідомив нардеп Ярослав Железняк у Telegram.

Згідно із законом, протягом 90 днів із дня набуття законом чинності партії мають подати до НАЗК звіти за періоди дії карантинних обмежень та воєнного стану.

Для партій, які не мають державного фінансування, цей строк складає 120 днів.

Далі НАЗК має перевірити звіти протягом 60 днів. Ще на 60 днів відтерміновується вступ у дію відповідних положень. Тобто на подання перших звітів можна очікувати до п’яти місяців.

Окрім того, вже з наступних парламентських виборів пропонується зменшити поріг для отримання права на державне фінансування з 5% голосів до 3%.

Нагадаємо, що Верховна Рада України прийняла головний законопроєкт про повернення електронного декларування для чиновників, але декларації будуть закритими.

Однак Рада провалила правку №371 про негайне відкриття декларацій чиновників, яку окремо внесла голова антикорупційного комітету Анастасія Радіна.  Таким чином декларації чиновників будуть закриті до 2024 року.  

Як виявилося, лише троє миколаївських народних обранців проголосували «за» — Артем Чорноморов, Олена Мошенець та Ігор Копитін. П’ятеро депутатів були присутні у залі, однак не голосували. Давид Арахімія був відсутнім.

Президент України Володимир Зеленський наклав вето на закон, який зберігає обмеження щодо електронного декларування.

Читайте також: