• субота

    21 вересня, 2024

  • 13.5°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 21 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 13.5° Ясне небо

Арахамія засумнівався в концепції нейтралітету Швейцарії

Давид Арахамія

Голова фракції «Слуги народу» у Верховній раді, миколаївець Давид Арахамія розкритикував Швейцарію через її позицію щодо постачання зброї в Україну, а також поставив під сумнів ефективність її політики нейтралітету.

Про це він заявив в інтерв’ю виданням швейцарської медіагрупи CH-Media, яке цитує інформагентство Keystone-ATS, передає «Європейська правда».

Давид Арахамія пояснив, що розуміє небажання Швейцарії безпосередньо передавати зброю Україні, але висловив нерозуміння тим, чому вона блокує реекспорт власної зброї з боку інших держав.

— Якщо Швейцарія продовжить йти цим шляхом, то в кінцевому підсумку вона повністю втратить свій ринок озброєнь. Це був би кінець швейцарської збройової промисловості, — вважає він.

Давид Арахамія стверджує, що Україна знає про випадки, коли наявність швейцарських компонентів у певній зброї ставала на заваді її продажу, тому що покупці «не хочуть платити за те, що вони не можуть потім віддати кому завгодно».

Він зазначив, що не бачить великої перспективи в концепції нейтралітету.

— Нейтралітет допоміг швейцарському народу після Другої світової війни, але я не думаю, що він працює в сучасному світі, — сказав він.

Давид Арахамія також закликав Швейцарію більше інвестувати в Україну — зокрема в питанні спільного виробництва зброї, згадавши про її важливі внески у сфері фінансової підтримки та розмінування.

Як відомо, наразі нейтралітет Швейцарії забороняє поставляти зброю безпосередньо в зони бойових дій. Це правило діє, навіть якщо інша країна купила зброю у Швейцарії: країни-покупці повинні підписати так звану декларацію про нереекспорт.

Нагадаємо, Державний секретаріат з питань міграції (SEM) Швейцарії у співпраці з владою кантонів розробив план добровільного повернення українських біженців на батьківщину. В межах плану влада має намір скасувати для українців статус тимчасового захисту «S» у 2024-2025 роках. 

Читайте також: