• середа

    9 жовтня, 2024

  • 21.2°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 21.2° Похмуро

«Ми всі об'єднані та мотивовані», — миколаївці брали участь у танцювальному флешмобі у Відні та збирали гроші на допомогу пораненим

У неділю 10 липня на головній площі у Відні (Австрія) пройшов танцювальний флешмоб Charity Ukraine-Austria Dance Flashmob, за допомогою якого учасники збирали гроші на лікування українців, що постраждали від російської агресії.

Брали участь в акції понад 200 осіб, кілька десятків з яких — біженці з Миколаєва, пишуть НикВести. 

Флешмоб організували дворазова чемпіонка світу з бальних танців, учасниця та переможниця шоу «Танці з зірками» Олена Шоптенко, студія «Panchenko Dance», Посольство України в Австрії та громадська організація «TUMA» («Товариство української молоді в Австрії»).

Перед флешмобом відбулися чотири репетиції, по 3,5-4 години кожна. Учасники переважно тренувалися у залі, наданому урядом Австрії, ще одне заняття пройшло на футбольному полі.

— Побачивши перед собою у залі понад 200 українців, які з'їхалися з різних куточків Австрії до Відня, щоб взяти участь у нашому флешмобі для підтримки Батьківщини, я повірила, що танець зараз теж комусь потрібен. Це один із інструментів нагадування про те, що в нашій країні триває війна. І це також один із способів для кожного зробити свій внесок у підтримку України. З якою мотивацією та самовідданістю учасники флешмобу працюють над постановкою, вивчають рухи українського народного танцю, доводячи їх до ідеалу! Я в захваті від українців! Я в захваті від того, яка у нас культура та душа! — писала у своєму Instagram Олена Шоптенко , коментуючи тренування.

Приєдналася до флешмобу і мешканка Миколаєва Катерина Сиваш. Вона залишила місто ще в лютому і за порадою близьких друзів знайшла тимчасовий притулок в одній із країн Євросоюзу — Австрії. Катерина неодноразово брала участь у мітингах та акціях на підтримку України у Відні, а також три місяці вела групові благодійні безкоштовні мовні заняття для українських дітей. За цей час миколаївська студентка навчала понад 80 діток, більшість із яких були з її рідного міста.

— Про флешмоб я дізналася через Instagram. Я давно була підписана на Олену Шоптенко, вона завжди мене дуже надихала і, коли побачила її пост, відразу ж записалася. Брати участь чи ні — сумнівів не було, бо я намагаюся ловити будь-які можливості допомогти нашій країні та бути корисною. До цього я 14 років займалася балетом у народному колективі «Дивертисмент». Мій крайній флешмоб був у 2014 році на 225-річчі Миколаєва. До цього і після ми завжди танцювали на Дні міста та інших святах, тож поринути в атмосферу творчості та дитинства було дуже приємно, — розповіла Катерина Сиваш кореспондентові НікВести .

Олена Шоптенко та Катерина Сиваш

Дівчина з теплом згадує репетиції та зазначає, що була здивована, коли виявилося, що тренувати учасників буде особисто Олена Шоптенко.

— Самі тренування були дуже структуровані, організовані та позитивні. Першого ж дня ми вивчили основну зв'язку і навіть стали в літери. Відчувалося, що ми всі об'єднані та мотивовані представити Україну на найвищому рівні та зібрати якнайбільше коштів на допомогу. У флешмобі брало участь понад 200 людей, миколаївців точно було чоловік 15-18 — це лише з тих, з ким я встигла розмовляти. Взагалі, ми всі дуже потоваришували за ці дні і нам не вистачатиме репетицій, — зазначає дівчина.

І вже ввечері 10 липня на площі Штефансплац кілька сотень українців познайомили європейців із нашою культурою та народним танцем. Катерина розповідає, що подивитися на виступ зібралася велика кількість мешканців та гостей Відня, а також інших українських біженців.

— Ми танцювали три рази і за всі ці три рази натовп людей не зменшувався, нам аплодували, підтримували, кричали «Слава Україні!». Найкрутіше було наприкінці. Хтось вигукнув: «Давайте заспіваємо гімн України» і ми всією площею заспівали в унісон. У такі моменти я уявляю, як ми так само щасливо, дружно і в унісон співатимемо Гімн України у День Перемоги, — зазначає Катерина.

Нагадаємо, у Нью-Йорку 9 квітня тисячі людей вийшли підтримати Україну та засудити російські військові злочини.

Читайте також: