• середа

    9 жовтня, 2024

  • 14.7°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 9 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14.7° Ясне небо

У Ватикані розповіли про священника УГКЦ, який не полишив Миколаїв у скрутну годину

Офіційне видання Ватикану написало історію про греко-католицького священнослужителя, що залишався з миколаївцями протягом усієї війни.

Матеріал опублікован на VaticanNews.

Отець Тарас Павлусь  директор благодійного фонду «Карітас Миколаїв», що розвозить по місту та навколишніх селах пляшки з чистою водою і запаси їжі. 

— На даний момент ситуація в Миколаєві постійно дуже напружена. Немає жодного спокійного дня: сюди щодня падають ракети, які посилає російська армія. Вони прилітають вночі: то о третій-четвертій, то о шостій годині ранку. Горять поля на околиці міста, горить пшениця і її неможливо збирати, — підкреслив парох греко-католицької церкви.

За словами священника, не дивлячись на відкриту небезпеку, частина його пастви повертається к місто.

— На початку війни, в березні-квітні, в місті залишилося від 150 до 250 тисяч жителів. Але зараз багато хто повертається, я це бачу по кількості машин, по людях на вулицях і по дітях, яких все більше бачать на дитячих майданчиках, вони маленькі діти, і це, з одного боку, тішить серце, а з іншого — лякає, тому що ми близько до лінії фронту, і всяке може статися. у будь-який час. Але у людей є велике бажання повернутися додому. Вони мені кажуть: «Отче, як би важко не було, дім є дім», — наголосив падре.

Отець Тарас Павлусь додає, що він намагається допомогати нужденним ліками і медикаментами, частину з яких надсилають інші благодійні католицькі організації з Латинської Америки.

Священник продовжує нести службу у двох громадах: одній у Миколаєві та іншій у селі Шевченкове, де він постійно жив до російського вторгнення. Щодня він відправляє літургію для чотирьох родин, що не покинули місто.

— Приходять також волонтери та військові з різних регіонів України. Вони знають, що, незважаючи на війну, молитви не повинно бракувати, бо вони потребують Божої допомоги <...> Звичайно, я боюся, в цих умовах це по-людськи, але страх долається. Греко-католицький священик не тільки для вірних греко-католиків, він є перш за все священик і повинен служити всім людям, — підсумував він.

Нагадаємо, єпископ з Італії монсеньйор Франческо Савіно вважає, що у нього «ніби посттравматичний синдром» виник після поїздки до прифронтової Миколаїв та сусідньої Одеси.

Читайте також: