• вівторок

    8 жовтня, 2024

  • 15.8°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 8 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 15.8° Ясне небо

Хроніка війни, 164-й день: ЗСУ знищили ще 6 ворожих складів на Херсонщині та уразили 2 пункти управління в Чорнобаївці

Фото: Костянтин Ліберов

6 серпня триває 164-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За інформацією Оперативного командування «Південь», протягом доби українські бійці на півдні завдали 4 авіаційні удари по скупченню окупантів, двох опорних пунктах і складу боєприпасів в Бериславському та Херсонському районах. А ракетно-артилерійські підрозділи виконали низку вогневих задач

Українські військові звітували, що за 5 серпня знищили на півдні 79 окупантів, 4 танки Т-72, 2 самохідні гаубиці «Мста-С», артустановку, радіолокаційну станцію та командно-штабну машину, 10 одиниць броньованої техніки та 11 — іншої автомобільної.

Також ЗСУ уразили 2 пункти управління 76-ої десантно-штурмової дивізії та 49-ої армії в Чорнобаївці й командно-спостережний пункт ворожої батальйонної тактичної групи в Брускинському, а ще — район зосередження озброєння і техніки в Олешках. Окрім того, військові «випалили» 6 складів боєприпасів в Бериславському і Херсонському районах.

За словами командування, ситуація на південному фронті «складна, але сили оборони контролюють її розвиток». Ворог продовжує вести бойові дії по займаному рубежу оборони. На деяких напрямках росіяни проводять ротацію живої сили та перерозподіляють техніку.

В ОК також розповіли, що протягом ночі 5 серпня ворог завдав авіаційний удар парою гелікоптерів Ка-52 (відомих як «Алігатори»). У спробі уразити українські позиції окупанти атакували північний напрямок Херсонщини. Втрат немає.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

23:25 Протягом доби РФ втратила 3 склада БК, 5 баз і 2 контрольно-пропускних пункти.

22:20 На окупованій частині Херсонської области росіяни створюють «спецслужбу», головою якої призначають екс-директора СБУ Олександра Якименка, який втік з України після Майдану.

Про кадрову політику загарбників пише видання «МОСТ» з опорою на власні джерела.

Маріонетковий орган отримав назву «Державна служба безпеки України».
 
У виданні пишуть, що зараз є гарантовані докази, що Росія відрядила Якименка до Херсону.

Колішній голова Служби безпеки України за часів Януковича є чинним громадянином Росії, який проходив службу в її армії.

— Олександр Якименко почав працювати у Службі безпеки України в 2010 році - більше року він був начальником управління в Севастополі. Перебуваючи на цій посаді, Якименко став генерал-майором. У 2011-2012 роках він 11 місяців був головою ГУ СБУ в Донецькій області. Влітку 2012 року Олександра Якименка підвищили до посади першого заступника голови СБУ та очільника управління "К" — по боротьбі з корупцією та оргзлочинністю. На початку 2013 року Якименка, з порушенням законодавства, призначили головою Служби безпеки України. На цій посаді він "відзначився" втягуванням СБУ у спроби влади придушити Євромайдан в лютому 2014 року. Бійці спецпідрозділу "Альфу" були залучені до "зачистки" Будинку профспілок на Майдані Незалежності, де був координаційний центр протесту. Олександр Якименко після втечі і усунення Януковича втратив посаду голови Служби безпеки України. Разом з цим він втік до Росії, — нагадали про кар'єру зрадника у «МОСТі».

21:50 Якщо б Україна отримала HIMARS ще весною, то Маріуполь був би врятований.

Про це заявив посол Польщі у Києві Бартош Цихоцький виданню Polska Times.

Дипломат підкреслив, що американські РСЗВ могли би врятувати багато життя маріупольців.

— Ми чудово розуміємо, що, якби HIMARS дійшов до України раніше, маріупольська трагедія могла б і не статися. Українці просто стояли за 100 кілометрів від цього міста, їх поділяла рівнинна місцевість, вони не могли зрушити лінію фронту і були змушені спостерігати за трагедією своїх товаришів, — сказав представник Польщі.

Ціхоцький додав, що не вагається у перемозі України, якщо Захід продовжить підтримувати Київ усіма силами.

— Ми повинні запитати себе, чи спостерігатимемо за тим, як Україна, стікаючи кров'ю, зрештою перемагає, а потім відновлюється протягом десятиліть, що також призведе до довгострокового стану нестабільності біля наших кордонів. Або ми зараз докладемо ще більше зусиль, прискоримо цю перемогу і, в результаті, скоротимо період відновлення,  акцентував посол.

21:20 Нічний обстріл Миколаєва призвів до загибелі 2 людей, ще близько 10 були поранені.

Про це в ефірі телемарафону сказала голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва.

— Найбільші ушкодження у мікрорайоні Кореніха – це буквально 20 кілометрів від центру Миколаєва. Ракета потрапила до п'ятиповерхового будинку, де загинули станом на кілька годин тому двоє людей, поки що розбирають завали. Приблизно 10 тяжко поранено,  розповіла вона.

За її словами, окупанти обстрілюють регіон як артилерією, так і ракетами.

20:25 Один день з життя Миколаєва під час довгої комендантської години.

19:50 Після підкріплень, засланих на південний фронт, сили Росії від Запорізької області до Херсону зросли до 67 батальйонно-тактичних груп.

Таку чисельність називає італійська газета Corriere della Sera, посилаючись на власні «неофіційні» джерела.

Нарощування російським генералітетом сил на цій ділянці фронту співпадає з прогнозами про активні бойові дії, роблять акцент журналісти.

— Протягом кількох днів Москва додавала війська, танки, великі гармати, понтони, баржі, необхідні для переправлення через річки.  Росія має близько 67 батальйонів на суміжних ділянках Херсона та Запоріжжя, які можуть підтримувати один одного. До цієї фігури входять добірні солдати, а також свіжі сили, щодо підготовки яких циркулюють звичайні сумніви. Не менш відомі питання щодо чисельності: на папері кожна БТГ повинна мати 800-1000 чоловік, однак можливо, що їх набагато менше. Незважаючи на це, деякі експерти вважають це розгортанням, здатним ускладнити контратаку Києва, — пишуть у виданні.

Італійські ЗМІ додають, що українська армія відповідає такому скупченню ворога влучними ударами по його складах, дорогах та загалом логістиці.

19:25 Російські літаки атакували українські позиції біля села Андріївка на Херсонщині, яке утворює плацдарм коло ріки Інгулець.

Про хід боїв відзвітували у Генштабі.

Повідомляється, що окупанти намагаються усіляко протидіяти контрнаступальним діям ЗСУ в напрямку Херсону. 

— Противник систематичним застосуванням наявних засобів вогневого ураження по лінії зіткнення та в глибині оборони намагається утримати зайняті позиції та не допустити створення Силами оборони сприятливих умов для відновлення наступу та звільнення тимчасово захопленої території, — з останнього зведення. 

18:45 Перевірка водіїв під час довгої комендантської години у Миколаєві.

18:25 Українське командування спостерігає за активністю російських підрозділів в Херсонській області, яка може свідчити про їх намірити піти в наступ по правому берегу Дніпра.

Аналіз поточної ситуацію на півдні підготували в управлінні стратегічних комунікацій Збройних Сил України.

За декілька останніх днів росіяни провалили наступ на український плацдарм біля ріки Інгулець. При цьому, вони продовжують накопичувати велику кількість важкої артилерії.

— Протягом останньої доби триває зосередження сил і засобів на Миколаївському та Криворізькому напрямках, що лише підтверджує версію про намір окупантів не лише тримати оборону та блокувати контрнаступ ЗСУ, а й вести контрнаступальні та наступальні дії. Виходячи з перекидання сил та засобів через Берислав, окупанти мають намір посилити тиск на плацдарм ЗСУ на лівому березі Інгульця, зокрема, в районі Давидів Брід. Минулої доби в цьому напрямку було перекинуто мінімум 60 од техніки. Також були зафіксовані у великій кількості 203-мм САУ 2С7 «Піон», в районі Херсона чисельністю «батарея» - 8 од. Також фіксувалося присутність і на правому березі цілого дивізіону – 18 од. Присутність САУ 2С7 «Піон» говорить про те, що противник, по-перше, намагається вийти на якийсь паритет із далекобійною артилерією ЗСУ, по-друге – що РОВ готуються знищувати укріпрайони, — прояснили положення у страткомі.

В управлінні констатують, що у ворога не вистачає боєкомплекту і повноцінної логістики, тому, якщо він піде у наступ, це обернеться самогубством.

 Або командування РОВ пожене всю цю масу з усвідомленням того, що у них вже через три дні активних дій почне виявлятися і позначатися дефіцит БК. Не дивлячись на все вищевикладене, позиція РОВ та їх намір йти у наступ на правому березі Херсонської області є гранично самогубним. Так, вони накопичили на сьогоднішній день таку масу сил і засобів, що матимуть якийсь ситуативний успіх на самому початку свого руху. Але це рух у гору під дуже, дуже крутим кутом. І коли вся ця маса оступиться, вона стрімголов покотиться вниз. Відсутність повноцінної системи управління та системи забезпечення передових підрозділів, кількість яких за 2 тижні зросла більш ніж у 2 рази, а також повноцінної логістики і є тим виступом, про який ця маса оступиться. В принципі, вони вже оступилися, вирішивши триматися за правий берег зубами та пазурами, замість того, щоб виявити «жест доброї волі»— натякнули у ЗСУ.

17:50 Українцям варто зачекати і побачити контрудар на власні очі, а не вислуховувати спекуляції на цю тему від різних експертів.

Таку пораду дав секретар РНБО Олексій Данілов.

Згідно його думки, не потрібно постійно згадувати різні терміни, коли почнеться українське відвоювання територій, оскільки краще самих військових ніхто це не знає.

— Давайте спокійно ставитися до цих речей, коли це (контрнаступ) відбуватиметься. Військові знають свою справу, знають, коли їм потрібно починати і головне, як швидко, з найменшою кількістю втрат робити корисну справу для нашої країни – звільняти наші території від окупанта, — підкреслив голова Ради національної безпеки і оборони.

Представник силового відомства додав, що так звані дивані експерти не розуміють нічого про реальну ситуацію на фронті.

 — Треба набратися терпіння і побачити все це на власні очі, — наголосив він.

17:25 Українські військові збили ворожий БПЛА оперативно-тактичного рівня над Миколаївщиною.

Про цей успіх відзвітували в оперативному командуванні «Південь».

Аппарат росіян приземлили сьогодні.

— 6 серпня в небі над Миколаївщиною воїнами повітряного командування «Південь» виявлено та знищено чергового російського безпілотника оперативно-тактичного рівня, — доповіли у штабі.

16:50 Сухогруз Navi Star, навантажений 33 тис. тонн кукурудзи, дійшов до Стамбула з Одеси в рамках зернової угоди. Зараз його переглянуть перед проходом через Босфор.

Про це повідомляє агентство Anadolu.

Огляд пройде в декілька наступних годин.

— Інспекція пройде відповідно до процедур та принципів, узгоджених у рамках Ініціативи «Безпечне відвантаження зерна та продуктів харчування з українських портів», підписаного між Туреччиною, Російською Федерацією, Україною та ООН 22 липня 2022 року, — заявили у Туреччині.

Окрім Navi Star, який йде під прапором Панами, з Одеси вийшли інші 3 сухогрузи з кукурудзою.

16:25 Сьогодні вдень росіяни обстріляли Березнегувате у Миколаївській області, поранивши 5 мешканців та вбивши медсестру.

Про це повідомила голова Миколаївської облради Ганна Замазєєва в Telegram.

По цивільним у Березнегуватому била ворожа артилерія

— В результаті – 5 людей поранено. На жаль, є загибла, — написала Ганна Замазєєва.

За її словами, вбита жінка працювала все життя медсестрою. Також голова Миколаївської облради додала, що окупанти ведуть вогонь протягом всего дня на межі Миколаївської та Херсонської областей.

16:00 У Миколаєві пролунало декілька вибухів. В області оголосили повітряну тривогу.

15:25 Сили спецоперацій «Азов» зафільмували успішну контратаку на Херсонщині, яка закінчилася оточенням та знищенням группи росіян.

Докази своєї роботи підрозділ опублікував у відкритому доступі.

На першій фазі операції бійці ССО розвідали місцевість. Далі почався штурм, коли українці оточили близько десяти ворогів.

Їм запропонували скласти зброю, але росіяни почали втікати, тому їх атакували дронами. Результатом став полон виживших ворогів, інші — знищені у перестрілці.

Бійці «Азову» розповіли, що у стрілковому бою без підтримки артилерії або іншої техніки, ворог ламається, не витримуючи тиску в моральному плані.

— Тому що ми вдома на своїй землі, ми її відбиваємо. А вони  ніхто, й не хочуть дoхнути за цю землю, — пояснив боєць із позивним «Похмурий», який був поранений у штурмі.

Також на південному фронті військові ССО «Азов» поповнили обмінний фонд на 5 ворогів.

14:50 У місті Нова Каховка Херсонської області, що з весни перебуває під російською окупацією, стріляли в зрадника Віталія Гуру, який погодився зайняти посаду так званого заступника голови окупаційної адміністрації.

Про замах повідомили російські пропагандистські медіа.

Загарбники заявляють, що на Гуру начебто здійснили напад невідомі в його ж домівці. Повідомляється, що зрадника знищували за допомогою пістолета Макарова. «РИА Новости» опублікувало кадри з слідами крові та відстріляними гільзами.

З боку росіян лунає заява, що колаборант вижив, але «у дуже важкому стані». Його планують перевезти до Криму за медичною допомогою.

14:25 У Миколаєві впіймали чергових навідників, що допомогали росіянам знищувати цивільну інфраструктуру в місті.

На їх слід вийшла СБУ.

 

Пара агентів ФСБ займалася диверсіями та розвідкою на Миколаївщині. На користь ворога вони збирали інформацію про інфраструктури, паливні склади, а також переміщенням сил ЗСУ.

Накопичені відомості Росія використала для ракетних ударів та артобстрілів за переданими розвіданими.

 
 

Спіймані чоловіки раділи у месенджерах смертям миколаївців та великим руйнуванням міських заводів.

Один із них планував напад на українських військовослужбовців, аби отримати автомат.

— В мене лише ніж. Прийдеться зарізати декілька ***** і розжитися вогнестрілом, — такі плани мав один з корегувальників.

13:50 Херсонці чекають наближення української армії, яка врятує їх з-під влади російських солдатів, що займаються беззаконням в окупованому місті.

Про це повідомляє датський телеканал TV2 з посиланням на містянку Вікторію.

Мешканка Херсона розповіла, що кожен день росіянам в українському місті бажають лише смерті.

— В мене тверда віра в те, що вони загинуть від рук української армії. Раніше я дивилася на них з презирством, а зараз дивлюся з жалем, тому що вони скоро помруть, — пояснила жінка.

Ще одна дівчина з Херсону на ім'я Ольга переповіла TV2 декілька випадків, коли окупанти намагалися затягнути її у автомобіль, тому тепер вона намагається не ходити по центру міста.

 Мрію влітку знову одягнути шорти. Але росіяни є всюди, і ніколи не знаєш, як вони на тебе відреагують, — пояснила вона, додавши, що нещодавно вона бачила з вікна, як двоє чоловіків схопили жінку та запхали в машину з літерою «Z».

13:25 Російський контрактник з Бурятії Лубсан Тугулов, що воював проти України в складі 11-ої окремої десантно-штурмової бригади, заявив, що його підрозділ зазнав великих втрат пораненими та вбитими на миколаївському напрямку.

Про це він розповів в інтерв'ю виданню «Медиазона».

Окупант пожалівся, що близько половини бійців з його батальону були вбиті чи поранені при спробах захопити Миколаїв.

— Бо немає зв'язку, немає допомоги, немає авіації, немає артилерії. Просто піхоту спочатку закидають на розстріл, а потім працює авіація та артилерія. І все, піхота наша гине, — пересказав він умови бою.

Бурят додав, що за холодну весну на півдні отримав обмороження, контузію і інші травми, але відпускати додому його відмовляються, хоча він написав рапорт разом з 70 знайомими по бригаді.

— Як мені сказали, нас не виводять через те, що ми вже пропалені, що ми вже були під обстрілами, під усілякими гаубицями: «А зараз, якщо ми вас поміняємо, нові прийдуть, і вони боятимуться», — процитував він своїх командирів.

12:50 Після повернення парамедика Юлії Паєвської «Тайри» з російського полону її набрав принц британської корони Гаррі.

Про це повідомляє Daily Express.

«Тайра» розповіла, що цей жест підштовхнув її рухатися далі. Вона назвала послання герцога Сассекського «сильним» і «щирим»

— Він просто надихнув мене продовжувати боротися, — заявила Юлія Паєвська.

Жінка додала, що член королівської родини також висловився у підтримку України «і всіх нас».

12:25 Аналітики розвідки Великої Британії прийшли до висновку, що війна переходить в новий етап. Основні бої пройдуть за південні області.

Цей прогноз міститься в огляді від 6 серпня.

— Російські війська майже точно скупчуються на півдні, очікуючи або контрнаступу України, або готуючись до наступу. Довгі конвої російських військових вантажівок, танків, артилерії та іншого продовжують рухатися з Донбасу на південний захід,  підкреслюють у Лондоні.

Розвідники посилаються на інформацію про перекидання російських сил з Криму та окупованих Мелітополя, Бердянська, Маріуполя.

— До Криму перемістили БТГ чисельністю 800-1000 осіб, їх скоріш за все задіють для посилення російського угрупування на Херсонщині. 2 серпня до Криму перекинули нову БТГ, їх також перекидають зі східного угрупування сил та з високою ймовірністю відправлять на Херсонщину ближчими днями, — пояснюють військовослужбовці корони.

В аналізі додають, що ЗСУ продовжуть ускладнювати логістику для окупантів на правому березі Дніпра.

— Війна Росії проти України невдовзі увійде в нову фазу. Найінтенсивніші бойові дії змістяться на фронт протяжністю близько 350 км - від Запоріжжя до Херсона, — підсумовують у розвідці.

11:50 Після вторгнення в Україну у НАТО усвідомили, що наступною ціллю Росії може стати вже повноцінний член альянсу.

Про це розповів німецький адмірал Вільгельм Тобіас Абрі на офіційному каналі Бундесвера.

Морський офіцер підкреслив, що НАТО більше не цікавлять усі заяви Росії щодо запевнень у бажанні миру, оскільки Москва постійно порушує обіцянки та гарантії.

— Напад на територію Альянсу більше не можна виключати. Наша реакція має вирішальне значення. Як ми використовуватимемо стримування та обороноздатність НАТО, — наголосив адмірал.

Абрі додав, що армії Швеції та Фінляндії ідеально впишуться в наявну систему захисту країн НАТО, посиливши партнерів новітньою авіацією та артилерією.

11:25 Вчора , 5 серпня, у вечірню годину росіяни завдали удару по трубопроводу, який доставляє водень на Запорізьку АЕС. Почався пожар, пошкоджень зазнала лінія електропередач, тому 4-й енергоблок атомної електростанції перевели у резерв, відключивши від системи.

Про інцидент написав голова Запорізької ОВА Олександр Старух.

Військовий керівник регіону додав, що зранку окупанти завдали ракетного удару по Шевченківському району Запоріжжя, постраждалих немає.

— Вночі обстрілу з боку окупанта зазнав проммайданчик смт Степногірськ. Пошкоджена електропідстанція. Наразі у всіх населених пунктах громади електропостачання відсутнє, — повідомив він про наслідки ще одного обстрілу з боку Росії.

10:50 Сьогодні, 6 серпня, близько 3:30 росіяни завдали ракетних ударів по сімом мікрорайонам Миколаєва. Одна з ракет влучила в квартиру 5-поверхівки і важко поранила двох цивільних.

Про наслідки обстрілів повідомів мер Олександр Сєнкевич.

 

Окрім постраждалих мешканців багатоповерхового будинку, фіксуються і руйнування житлових секторів.

— Обстежуємо пошкоджені житлові будинки. Уточнену інформацію повідомлю вам згодом, — додав міський голова.

10:25 Російські безпілотники кружляли над звільненими селами Біла Криниця, Лозове та Андріївка на Південнобузькому напрямку, останнє атакувала авіація ворога.

Про ситуацію на фронті продовжують інформувати у Генштабі.

Російські літаки також бомбардували район балки Хуторської і урочища Плотницького.

— Ворог здійснював обстріли із танків та різних типів артилерії в районах населених пунктів Лимани, Прибузьке, Таврійське, Луч, Мирне, Партизанське, Благодатне, Широке, Киселівка, Квітневе, Кавказ, Біла Криниця, Білогірка, Добрянка, Осокорівка та Миколаївка, — додали у командуванні.

09:50 Відвойований українськими силами плацдарм через річку Інгулець в Херсонській області навколо сел Андріївка і Лозове тримається завдяки 17-тій танковій бригаді.

Про це написав військовий кореспондент Forbes Девід Екс.

За припущеннями журналіста, як би далі не розвивалися події на південному фронті, цей бронетанковий підрозділ буде відігравати ключову роль і в атаці, і в обороні.

— Озброєна Т-64 17-та танкова бригада зараз може бути найважливішою. Вона допомагає утримувати плацдарм через річку Інгулець за 30 миль на північний схід від окупованого Росією Херсона на півдні України. Звільнення Херсона з його стратегічним портом і 300-тисячним довоєнним населенням може бути головним пріоритетом Києва. Його утримання може бути головним пріоритетом Москви. Російська 49-та загальновійськова армія контролює зростаючі сили — наразі 30 батальйонів — які окопаються навколо Херсона і можуть навіть спробувати контрнаступ. Незалежно від того, чи рушать українці на південь від Інгульця, чи росіяни йдуть на північ у напрямку річки, 17-та танкова бригада могла б витримати основний тягар боїв, — підкреслив він.

У Forbes також очікують, що 5-танкова бригада, що захищала Одесу, незабором може вступити в бій на Херсонщині.

— Ця атака так і не відбулася. І оскільки українці придбали все більше і більше протикорабельних ракет, шанс росіян коли-небудь атакувати Одесу з моря, здається, знизився майже до нуля. Тоді був б сенс, щоб 5-та танкова бригада залишила Одесу і вступила в бій навколо Інгульця та Херсона, — наголосив Девід Екс.

09:25 Австралійка Елісон Томпсон, що професійно займається медициною у Маямі, захотіла допомогти українським містам, в тому числі Миколаєву.

Її історію записали у Canberra Times.

Парамедик понад 20 років працювала у гарячих точках через некомерційну організацію Third Wave Volunteers. Сама вона пояснює жагу до волонтерства виживанням під час теракту 11 вересня.

Останньою місією для неї стала Україна, де вона спочатку рятувала дітей з особливими потребами та сиріт.

— Ми спробували врятувати 24 дітей із особливими потребами та сиріт, і це було складно, — розповіла доктор, додативши, що вони намагалися витягати дітей з територій, що підконтрольні Росії.

Томпсон також намагається рятувати тварин, але в основному вона націлена на навчання медицині інших людей на війні. Зокрема, вона доставила до України 50 тисяч турнікетів.

— Ми навчали їх, а вони йшли й навчали інших, — пояснила логіку парамедик.

Австралійка працювала і в районі Миколаєва, коли він знаходився під постійними обстрілами.

— Стає дуже погано... росіяни атакують повсюди. Світу потрібно щось більше робити, українців вбивають, — закликала Елісон Томпсон.

08:50 Голова муніципалітету Хасвік у Норвегії Єва Хусбі вважає, що Росія, як і Радянський Союз, використовує пам'ятники для поширення своєї ідеології Європою.

Про це вона розповіла виданню Morgenbladet.

У якості прикладу політик навела меморіал радянським військовим льотчикам, що залишився на місцевому острові.

Виходячи з реалій сьогодення, вона б ніколи не дала дозвіл на встановлення подібного пам'ятника, але поки що зносити його ніхто не планує.

08:20 Ворог зазнає важких втрат в Чорнобаївці — нові українські удари вибили декілька командних пунктів 49-ої загальновійськової армії  РФ, а також 76-ої бригади «псковських десантників».

Враження цілей підтвердили на рівні оперативного командування «Південь».

Окрім ліквідації вищого командного складу, ЗСУ вибили і командний пункт нижчого рівня.

— 1 командно-спостережний пункт ворожої батальйонної тактичної групи в Брускінському та район зосередження озброєння і техніки в Олешках, — розповіли у штабі.

07:55 Радник президента Михайло Подоляк вдячний канцлеру ФРН Олафу Шольцу за вже надану допомогу Україні, але він також попросив передати додаткову важку зброю для пришвидшення контрудару на півдні.

Про це він розповів в інтерв'ю для Tagesspiegel.

Представник ОПУ підкреслив, що Берлін нарешті побачив до чого призвела його політика лояльності до Москви.

— Німеччина тепер повинна піти в іншому напрямку, — акцентував Михайло Подоляк.

Він додав, що Україна дуже чекає нових систем ППО від німецьких виробників, аби захистити Миколаїв та інші міста.

— Контрстратегія України дуже проста: ми повинні примножити зусилля в найкоротші терміни, щоб повернути якомога більше території, особливо на півдні. Чим більше і чим швидше ми отримаємо важку зброю, тим швидше ми зможемо зупинити цю війну, — підсумував радник Володимира Зеленського.

07:15 В Чорному морі залишилося 9 ворожих бойових кораблів та катерів, що маневрують поблизу кримського узбережжя — решта укривається в пунктах базування, повідомляє Оперативне командування «Південь».

На бойовому чергуванні зараз — 2 надводні і 2 підводні носії крилатих ракет типу «Калібр», а також 1 великий десантний корабель.

Читайте також: