• неділя

    6 жовтня, 2024

  • 18.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 6 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 18.4° Похмуро

З автономним опаленням, їжею та генераторами: як у Миколаєві працюють центри реінтеграції бездомних

Центри реінтеграції бездомних громадян у Миколаєві станом на 7 грудня працюють в штатному режимі. Заклади, в яких люди на тривалому перебуванні, забезпечені автономним опаленням, свердловинами, генераторами та запасами їжі.

Про це розповів директор центру реінтеграції бездомних громадян Олександр Гайдуков, передає Суспільне.

Станом на 7 грудня в одному з міських центрів реінтеграції проживає Олександр. Чоловік жив у селі Пески Баштанського району, яке в березні потрапило під окупацію російських військ. Олександр очікує, поки йому за допомогою волонтерів зроблять документи. Будинок у рідному селі зруйнований - повертатися немає куди. До того ж чоловік втратив ногу.

— Почали бомбити. Пошкодило ногу. 12 днів пролежав, не могли вивезти ні в лікарню, нікуди. Просили, а вони (російські військові — ред.) казали, що тільки в Херсон. Коли звільнили село, 15 листопада у Баштанці мені відрізали ногу, — розповів Олександр.

Станом на 7 грудня в цьому центрі перебувають 40 людей.

— Від початку бойових дій через центр реінтеграції пройшли 56 переселенців. Станом на 7 грудня в центрі перебувають 11 переселенців, — розповів Олександр Гайдуков.

Тих, хто може працювати, залучають до громадських або господарчих робіт. Всіх тричі на день годують. Поряд з центром встановлений намет. Його відкривають, коли температура повітря падає нижче п’яти градусів морозу. Тут є одноразовий посуд, обігрівач, лавки, стіл, рукомийник. Раз на день видаватимуть гарячу їжу.

Також в місті є окремий центр реінтеграції, в якому, окрім чоловіків, приймають і жінок. Соціальний працівник Олександр розповідає, що від наявності електропостачання центр не залежить. Є два генератори — на три та п’ять кіловатів, твердопаливний котел, який топлять дровами та вугіллям. Зі свердловини підіймають воду насосом, який живиться від генератора.

На сьогодні (станом на 7 грудня — ред.) перебувають 84 людини. З них — 48 чоловіків, решта — жінки. З цих 84 людей половина потребує сторонньої допомоги — це пенсіонери, люди з інвалідністю, люди на візках або лежачі", — розповів соцпрацівник Олександр.

Олександр говорить, що всього тут може розміститися понад 110 людей. До таких центрів людей з вулиць привозять волонтери, швидкі допомоги. Дехто приходить сам. У порівнянні з аналогічним періодом 2021 року, бездомних в центрах поменшало, але додались внутрішньо переміщені особи. Зменшення кількості бездомних Олександр пояснює тим, що вони оселяються в покинутих або частково зруйнованих будівлях. Також в умовах війни побільшало точок видачі гарячої їжі від волонтерів.

Читайте також: