• субота

    5 жовтня, 2024

  • 17.9°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 5 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 17.9° Мінлива хмарність

На Миколаївщині замінованими лишаються ще 10% територій, — ДСНС

Близько 10% територій Миколаївської області залишаються замінованими.

Такі цифри приводить управління екології та природних ресурсів Миколаївської ОДА, посилаючись на сервіс протимінної діяльності ДСНС. 

На сервісі протимінної діяльності Державної служби надзвичайних ситуацій відображається оперативна ситуація щодо замінування території України. За аналізом цієї карти на Миколаївщині замінованими є приблизно 10 % земель.

Як повідомляє Головне управління ДСНС України у Миколаївській області починаючи з 24 лютого 2022 року фахівцями вилучено 8794 одиниці вибухонебезпечних предметів.

— Масоване застосування різних типів боєприпасів, окрім жертв серед населення, руйнування інфраструктури спричиняє забруднення довкілля. У результаті розриву боєприпасів будь-якого калібру відбувається часткова хімічна реакція, що призводить до забруднення ґрунтів та атмосфери. У землі залишається частина металевих уламків та речовин, що не прореагували. Найчастіше оболонки боєприпасів виготовлені з чавунного сплаву, до якого, окрім заліза і вуглецю, додають сірку та мідь. Артилерійські снаряди калібру 120 мм та 152 мм дають відповідно 1600–2350 та 2700–3500 уламків масою від 1 г – такі дані наводять на ресурсі Екополітика. Хімічні елементи з поверхні уламків будуть окислюватися, надходити до колообігу речовин довкілля та включатися до трофічних ланцюгів, – наголосили в управлінні екології. 

Нагадаємо, що на звільнених частинах Херсонської та Миколаївської областей заміновані майже 900 тисяч гектарів землі. Організація об'єднаних націй виділить 4 мільйони доларів США на закупівлю засобів для розмінування території Миколаївської області.

Раніше, голова ОВА Віталій Кім повідомляв, що головна небезпека деокупованих територій Миколаївської області полягає у їхній замінованості. Для того, щоб їх повністю розмінувати може піти не один десяток років.

Читайте також: