• четвер

    3 жовтня, 2024

  • 17°
    Ясне небо

    Миколаїв

  • 3 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 17° Ясне небо

У Миколаєві наразі зареєстровано майже 35 тисяч переселенців

У Миколаєві працюють центри з надання соціальних послуг для внутрішньо переміщених осіб із Херсону та області.

Про це розповів директор Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради Сергій Василенко під час брифінгу, пишуть «НикВести».

Внутрішньо переміщені особи мають змогу отримати довідку та зареєструватися в одному з територіальних центрів.

– На сьогодні ми видали такі довідки 34 тисячам осіб, з них близько 20 тисяч отримали виплати з державного бюджету. Вони продовжують їх отримувати. Ми знаємо, що місто Миколаїв теж є прифронтовим, оскільки Кінбурнська коса, на жаль, ще не звільнена. Але ми віримо, що це буде найближчим часом. Тому всі ті жителі, які зареєстровані як внутрішньо переміщені особи у нас залишилися працювати, –  зазначив Сергій Василенко. 

Під час війни територіальний центр від Департаменту праці та соціального захисту облаштував місця для розміщення внутрішньо переміщених осіб. Зокрема для переселенців з Херсону.

– Потік переселенців із Херсону був масовий, коли місто тільки звільнили. Тоді люди масово почали приїжджати в Миколаїв. В першу чергу, для оформлення виплат для внутрішньо переміщених осіб, для пошуку житла та отримання гуманітарної допомоги. Зараз потік зменшився після того, як з наших управлінь тимчасово виїхали структури ООН, які оформлювали на додаткову грошову допомогу. Тобто у нас, коли працювала ООН з початку листопада по середину березня з невеличкими перервами. Вони реєстрували та надавали вже грошову допомогу, – розповів директор Департаменту праці та соціального захисту населення Миколаївської міської ради.

Ілюстративне фото

За словами Сергія Василенка, головна потреба ВПО не у пошуках житла, а в отриманні продуктової гуманітарної допомоги та ліків. А також на сьогодні медикаменти – одна із проблем. Власне потребу людей в цьому задовольняє «Червоний Хрест».

– На сьогодні в нас діє видача довідки й оформлення на державну виплату, яку отримують внутрішньо переміщені особи. На жаль, це невеличка виплата – 2000 гривень, і 3000 гривень – сім’ям із дітьми та особам з інвалідністю. Одяг можуть отримати та продуктові набори через «Щедрик». Вони оформлюються в онлайн, а ми організовуємо видачу за цією програмою «Щедрик», яку здійснює всесвітня організація ООН. На сьогодні ми плануємо вийти на показник видачі хоча б 100 наборів в день, а найближчим часом ми збільшимо таку видачу до 600, – зауважив Сергій Василенко.

Продовольчі набори вагою 12 кілограмів ВПО та інші категорії населення можуть отримати 1 раз на місяць. Проживання здійснюється у двох дитсадках, а також у кожному територіальному центрі Миколаєва, де розміщено 10-15 ліжок для внутрішньо переміщених осіб.

Нагадаємо, в Україні перевірятимуть переселенців щодо отримання неправомірної допомоги. Також запровадять додаткові виплати постраждалим через війну.

Читайте також: