• понеділок

    30 вересня, 2024

  • 22.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 30 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.8° Похмуро

Фонд BGV та Естонія запустили програму для безкоштовного протезування українців

Український благодійний фонд BGV спільно з урядом Естонії запустили і реалізовують спільну програму для безкоштовного протезування, а також реабілітації українців, які втратили кінцівки внаслідок бойових дій в Україні.

Про це фонд повідомив у Facebook.

Протезування українців, переважно військових, здійснюється в Таллінні на базі однієї з найсучасніших лікарень в Естонії — Ida-Tallinna Keskhaigla (Східно-Талліннська центральна клінічна лікарня). 

У рамках програми пацієнтам виготовляють та встановлюють надсучасні біонічні електронні протези, які регулюються індивідуально під потреби конкретного користувача, що забезпечує повну симетрію і природність ходи (при протезуванні нижніх кінцівок). 

Такі протези обладнані амортизаторами та низкою рухомих елементів для підвищеної фізичної активності, а також мають спеціальний мобільний додаток, який дає можливість перемикатися з ходьби на різноманітні спортивні режими, забезпечуючи таким чином високий комфорт використання і рівень рухової активності. Вартість одного такого протеза сягає 70-80 тисяч євро.

— Для нас дуже важливо допомагати та підтримувати Україну. У співпраці з українцями ми розпочали наш проєкт для надання послуг із реабілітації та протезування українців, які втратили кінцівки через травми. І наразі ми вже працюємо над наступними проєктами, щоб розширити масштаби співпраці з Україною, –наголосила віце-канцлерка з питань охорони здоров'я Міністерства соціальної політики Естонії доктор Хейді Аласеп.

Для українців протезування у рамках програми є повністю безкоштовним: виготовлення, встановлення, реабілітація в Східно-Талліннській центральній лікарні та логістичні витрати беруть на себе ініціатори проєкту. До кінця року партнери у співпраці планують організувати протезування для 20 українських військових та цивільних, які втратили кінцівки внаслідок повномасштабного російського вторгнення.

Нагадаємо, в Україні з 3 квітня розпочала роботу перша клініка з протезування. Раніше повідомлялося, що для військових і цивільних в цій клініці будуть доступні лабораторія з виготовлення і збирання протезів; департамент фізичної реабілітації; басейн для реабілітації та відділення психологічної підтримки.

Читайте також: