• понеділок

    30 вересня, 2024

  • 16.5°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 30 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 16.5° Похмуро

Twitter-акаунти з платною підпискою поширюють дезінформацію про Україну, — BBC

Деякі акаунти у Twitter з платною підпискою, яка дає користувачам більше функціональних можливостей, підживлюють дезінформацію про війну Росії в Україні.  Так, один акаунт, який видає себе за «перевірене джерело інформації», стверджує, що це Україна обстріляла Краматорськ 27 червня.

Про це йдеться у матеріалі BBC.

Британський суспільний мовник розглянув кілька фейків, які поширювали акаунти Twitter з «блакитною галочкою».

Наприклад, з кількох облікових записів поділилися публікацією про те, що французьку поліцію обстріляли з американських гвинтівок, які походять з України. Цей фейк переглянули понад мільйон разів.

BBC Verify не вдалося знайти жодних доказів того, що будь-яка зброя, надана Україні американцями, використовувалася під час нещодавніх заворушень у Франції.

Журналісти відстежили, що вперше фотографію цих гвинтівок використали в російському військовому блозі 2012 року про змагання зі стрільби на полігоні під Москвою.

Ще кілька платних акаунтів у Twitter нещодавно поширили заяву про те, що росія виявила в Україні «фабрики немовлят».

Вони стверджують, що дітей віком від двох до семи років «вирощують на фабричних фермах» і відправляють у «дитячі секс-борделі», або вилучають їхні органи та продають на Заході.

Одразу після російської атаки на Краматорськ 27 червня один з акаунтів Twitter опублікував твіт, у якому стверджувалося, що удар був завданий Україною помилково. Нібито ракета Storm Shadow «раптово різко змінила траєкторію і влучила в казарми українських військових, де перебували іноземні солдати та найманці».

Нагадаємо, що соціальна мережа Twitter виходить із добровільного кодексу практики боротьби з дезінформацією в Європейському союзі. 

 

Читайте також: