• понеділок

    30 вересня, 2024

  • 26.3°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 30 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 26.3° Переважно ясно

В Одесі затримали блогера з Миколаївщини, який був «правою рукою» Стремоусова

В Одесі затримали проросійського блогера з Миколаївщини, який закликав до захоплення державної влади в Україні та працював на колаборанта Кирила Стремоусова.

Про це повідомляє пресцентр СБУ.

Зазначається, що для конспірації колаборант постійно змінював номери телефонів та використовував вигаданий нікнейм «мужчина».

Під час обшуків за місцями його проживання в Одесі та Южноукраїнську Миколаївської області було виявлено ноутбук і та п'ять мобільних телефонів із доказами підривної діяльності. Також вилучено «посадову інструкцію інформагентства» Стремоусова, де раніше працював колаборант.  

— Проросійський блогер з Миколаївщини фактично був «правою рукою» колаборанта Кирила Стремоусова. До повномасштабного вторгнення РФ вони разом організовували проплачені масові акції, спрямовані на розхитування внутрішньо-політичної ситуації в регіоні на користь країни-агресора. На період захоплення частини Миколаївської області та Херсона Стремоусов увійшов до складу місцевої окупаційної адміністрації РФ, а його поплічник залишився на підконтрольній Україні території, – йдеться в повідомленні.

Для поширення контенту блогер використовував власні сторінки і канали в Youtube, Facebook та Instagram, а також у забороненій соцмережі «Вконтакте» із загальною аудиторією понад 100 тисяч користувачів.

— Він заперечував існування Української державності та українського народу. Також він дискредитував українських захисників і закликав громадян ухилятися від призову. У подальшому його сюжети і публікації «підхоплювали» центральні рупори Кремля і поширювали їх під виглядом «позиції пересічних громадян України», – додали в СБУ,

Затриманому повідомили затриманому про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу. Наразі йому обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою. Зловмиснику загрожує до 10 років тюрми.

Нагадаємо, Кирило Стремоусов — херсонський журналіст-колаборант, директор ІА «Таврія News», який активно підтримував російську окупацію Херсонщини. Називав себе «русским», що багато років «страждав» від «нацистів» та «провокацій СБУ».

На початку березня 2022-го Стремоусов інсценував допит «українського активіста» і поширив відео із його зйомкою, аби створити видимість, що на мітинги проти російської агресії херсонці виходять не добровільно, а під тиском Служби безпеки України. Тоді ж, у березні 2022 року, Херсонська прокуратура оголосила Стремоусову підозру у держзраді. Проти нього запровадили санкції США.

Російські пропагандисти 9 листопада повідомили про смерть Кирила Стремоусова. Деякі російські телеграм-канали написали, що він загинув у ДТП біля Генічеська.

Читайте також: