• четвер

    19 вересня, 2024

  • 19.9°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 19.9° Переважно ясно

У Миколаєві пропонують перейменувати понад 200 топонімів

У Миколаєві у вівторок 12 вересня відбудеться презентація результатів дослідження «Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва».

За результатами дослідження пропонується перейменувати понад 200 топонімів у Миколаєві, повідомляє міська рада. 

Зазначається, що команда Платформи MY ART провела аналіз 1200 назв вулиць, провулків, проспектів, парків, скверів та площ Миколаєва на наявність маркерів російської імперської та радянської політик і відповідність існуючих назв стандартам української мови.

В результаті вона отримали список з понад 200 назв топонімів, які пропонують до перейменування відповідно до закону про деколонізацію, та ще 7 назв, які потребують уточнень.

Презентація дослідження розпочнеться о 18:00 по вулиці Маріупольській, 33.

Участь у заході за попередньою реєстрацією.

Нагадаємо, ще у квітні Миколаївська міська рада прийняла нове положення щодо перейменування топонімів — влада планує позбутись в місті від всіх російських назв.

Також депутатська комісія з питань законності затвердила нову редакцію положення про діяльність комісії з топоніміки, яка займалась перейменуванням вулиць.

Зокрема, мер Олександр Сєнкевич повідомляв, що в місті діяла комісія з топоніміки, яка займалась перейменуванням вулиць, проте станом на сьогодні її склад потребує оновлення.

Однак у серпні стало відомо, що топонімічна комісія досі не запрацювала. Через самовідвід одного із кандидатів, депутатам міськради довелося оновлювати склад комісії. 

На сесії 7 вересня депутати Миколаївської міської ради затвердили новий склад топонімічної  комісії. До неї включили генерал-майора Дмитра Марченка, але з приміткою «за погодженням».

Також нагадаємо, що генерал-майор Дмитро Марченко, який керував обороною Миколаєва на початку повномасштабної війни, виступив проти перейменування його імʼям однієї з вулиць міста.

Раніше, за проміжними результатами опитування в межах проєкту «Деколонізація: переосмислення імперського минулого в публічному просторі Миколаєва»,  імʼя Дмитра Марченка стало одним з тих, на честь яких миколаївці пропонують перейменувати вулиці міста. Пропозицію подали 32 опитуваних. 

Читайте також: