• понеділок

    16 вересня, 2024

  • 22.4°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 16 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 22.4° Похмуро

У НАТО не розглядають варіант вступу України в обмін на території, — посол Києва

У НАТО не розглядають можливість вступу України до Альянсу через відмову від тимчасово окупованих територій.

Про це повідомила представниця України при НАТО Наталія Галібаренко під час спілкування із журналістами у Брюсселі, пише Інтерфакс-Україна.

За її словами, в Альянсі немає подібних дискусій, що підтвердили делегації різних країн.

Однак раніше повідомлялося, що у НАТО обговорювали можливість вступу України до Альянсу за рахунок відмови від територій, які окупувала Росія. Тоді секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов назвав цю заяву «дивним вкидом».

Наталія Галібаренко наголосила, що від союзників не надходили «мирні непристойні пропозиції».

«Мені доводилося чути висловлювання, мовляв, Україні варто врахувати досвід Німеччини, яка вступала до НАТО частинами. Але це неформальні обговорення, в яких перевіряють ґрунт: вони хочуть подивитися, якою буде реакція. У штаб-квартирі НАТО такого немає», — сказала Наталія Галібаренко.

Дипломатка наголосила, що в НАТО обговорюють, як Україна може поєднати ведення війни із проведенням реформ.

«Всі розуміють, наскільки це важко. Іноді партнери визнають, що вимагають від нас забагато, адже щодо реформ нам висувають ті самі вимоги, які виконували країни у мирний час. Ми не маємо десяти років на реформи. У нас інші терміни», — резюмувала посол.

Нагадаємо, нещодавно кандидат у президенти США від Республіканської партії Рон Десантіс заявив, що він проти членства України в НАТО, оскільки це «не відповідає інтересам безпеки США».

У той же час, президент США Джо Байден пообіцяв Володимиру Зеленському, що Сполучені Штати нададуть невелику кількість ракет далекого радіусу ATACMS для допомоги у війні з Росією.

Нагадаємо, що ще восени минулого року Київ попросив США передати ЗСУ ракети ATACMS за чіткої умови, що Україна буде узгоджувати цілі з американськими представниками.

Крім того, США повернули Україні культурні цінності, викрадені російськими загарбниками з тимчасово окупованих територій: церемонія повернення відбулася під час робочого візиту до Сполучених Штатів президента Володимира Зеленського. 

Нагадаємо, що у тимчасово окупованому Криму росіяни розграбували музей-заповідник Херсонес Таврійський.

Раніше повідомлялось, що російські військові й цивільні особи, які діяли за їхнім наказом, розграбували тисячі цінних артефактіві творів мистецтва з двох музеїв, собору й національного архіву в Херсоні, перш ніж залишити місто після 8-місячної окупації.

Також російські окупанти викрали з херсонського художнього музею імені Олексія Шовкуненка картину відомого українського художника Давида Бурлюка.

Читайте також: