• субота

    28 вересня, 2024

  • 18.5°
    Переважно ясно

    Миколаїв

  • 28 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 18.5° Переважно ясно

Первомайська міськрада просить МОН змінити правила функціонування академічних ліцеїв

Ліцей «Лідер» у Первомайську. Фото з відкритих джерелЛіцей «Лідер» у Первомайську. Фото з відкритих джерел

Первомайська міська рада планує звернутися до Міністерства освіти і науки з проханням дозволити академічним ліцеям мати у своєму складі гімназію.

Відповідний проєкт рішення розміщений на сайті Первомайської міської ради.

У документі зазначається, що у 2025/2026 навчальному році Міністерство освіти і науки України запустить пілотування старшої профільної освіти та буде створено академічні ліцеї. До числа таких ліцеїв увійшов і первомайський «Лідер».

За законодавством, академічні ліцеї обов’язково мають бути відокремлені від початкових шкіл та гімназій. Ліцей «Лідер» з 2025 року припиняє набір в п’яті класи, з 2026-го — не набирає дітей у п’яті та шості, з 2027-го — перепрофільовується в академічний ліцей. Проти цього виступили батьки дітей початкової школи №11, яка розташована поруч, адже учні не зможуть продовжити своє навчання в ліцеї «Лідер».

«Первомайський ліцей «Лідер», як учасник пілотування НУШ, увійшов до переліку закладів освіти, які втілюватимуть реалізацію нової моделі старшої профільної освіти як академічні ліцеї. Батьки учнів початкової школи № 11, яка розміщена поруч із ліцеєм «Лідер», висловлюють обурення у зв’язку з тим, що їхні діти по закінченню початкової школи не зможуть продовжувати навчання в ліцеї «Лідер», — йдеться у документі.

Враховуючи це Первомайська міська рада просить Міністерство освіти і науки визначити організаційні засади функціонування й розвитку академічних ліцеїв. А також дозволити академічним ліцеям мати у своєму складі гімназію. 

Депутати мають розглянути документ на сесії та проголосувати за нього.

Скриншот проєкту рішенняСкриншот проєкту рішення

Навчання на Миколаївщині

Цьогоріч у школах Миколаєва фіксували відтік учнів. Порівняно з минулим навчальним роком, кількість школярів зменшилася на 3 тисячі 300 осіб.

Литва планує побудувати у Миколаївській області школу-укриття до кінця 2024 року. Подібні підземні заклади мають зʼявитись ще у 5 регіонах України.

Станом на лютий 2024 року укриття облаштували у 31% шкіл Миколаєва. Це 21 заклад загальної середньої освіти: 10 ліцеїв та 11 гімназій.

Зазначимо, що освітній портал Education.ua сформував новий рейтинг шкіл Миколаївської області за результатами національного мультипредметного тесту 2024 року. До нього потрапили 199 шкіл регіону.  

Також повідомлялося, що до освітнього застосунку «Мрія», який створили на базі цифрового застосунку «Дія», відсьогодні приєдналися 40 шкіл. У застосунку вже є 100 тисяч користувачів із шести областей України, Запорізької, Миколаївської, Одеської, Івано-Франківської, Київської та Дніпропетровської.

Читайте також: