• четвер

    19 вересня, 2024

  • 23°
    Мінлива хмарність

    Миколаїв

  • 19 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 23° Мінлива хмарність

Зробили з трактора машину для розмінування: історія фермерів з Миколаївщини

Миколаївщина. Край родючих земель, який годує не лише Україну, а й світ. Сьогодні ця земля скалічена війною. Міни та снаряди перетворили поля на зону смертельної небезпеки.

Фермери шукають різні можливості для пришвидшення розмінування земель, адже темпи офіційного розмінування не відповідають масштабам проблеми. Дехто, ризикуючи життям, самостійно обстежує поля. А дехто, наприклад сільськогосподарське підприємство «Снігурівське», шукає нестандартні рішення — вони створили власну машину для розмінування.

«НикВести» навідалися на підприємство та розпитали, як працює машина для розмінування і на скільки безпечною є така її використання.

Трактор для розмінування полів. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»Трактор для розмінування полів. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»

— Зараз знаходимося біля трактора-розмінувальника. Даний агрегат створили наші інженери, щоб мінімізувати ризики, які є на сьогоднішній день, — розповів начальник відділення «Новопетрівка» Артем Пекера.

Ідея створити таку машину виникла у власника підприємства одразу після його деокупації. Над створенням трактора-розмінувальника працювали протягом 3 місяців. Сьогодні його вже активно використовують для розмінування полів. Основна мета — убезпечити працівників від ризиків підриву на вибухівці під час оброблення землі. Артем Пекера розповідає, що техніка є цілком безпечною для людей, оскільки працює дистанційно.

Начальник відділення «Новопетрівка» Артем Пекар. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»Начальник відділення «Новопетрівка» Артем Пекера. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»

— Він дистанційний, ми працюємо віддалено з метрів 800 від даного агрегата. Ми цим самим захищаємо наших людей, працівників від вибухонебезпечних предметів. Трактор повинен всі вибухонебезпечні предмети брати на себе, потім ми заходимо і вже обробляємо землю, — каже чоловік.

Сьогодні завдяки трактору-розмінувальнику працівникам підприємства вдалося обстежити близько 1,5 тисячі гектарів землі. Артем Пекера каже, що техніка з легкістю витримає різного роду міни. Інженери встановили на тракторі спеціальні ударні молотки, які під час руху трактора бʼють об землю. У випадку, якщо вони натраплять на міну, від удару вибухівка здетонує. 

Так виглядають ударні молотки, встановлені на тракторі. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»Так виглядають ударні молотки, встановлені на тракторі. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»
Так виглядають ударні молотки, встановлені на тракторі. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»Так виглядають ударні молотки, встановлені на тракторі. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»

— Якщо ми говоримо про маленькі міни-пелюстки, то тут просто лишається пошкодження у виді подряпин. Якщо ми говоримо про підрив протитанкової міни, то даний агрегат не зможе її витримати. Це буде одноразово, — каже чоловік.

Для керування машиною для розмінування інженери підприємства розробили спеціальний пульт управління. Техніка працює за наступним принципом: механізатор, знаходячись всередині запускає двигун трактора, після чого покидає машину. Далі трактор переходить на повністю дистанційне керування пультом. Техніка оснащена електровижимом щеплення, підрулюючим пристроєм та електричною системою натискання педалі газу.

Артем Пекера каже, що своєю роботою підприємці не лише роблять корисну справу для сільського господарства Миколаївщини, а й допомагають ДСНС.

Трактор для розмінування полів. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»Трактор для розмінування полів. Фото: Дар'я Рогалевич, «НикВести»

Підприємство планує нарощувати кількість такої техніки у своєму арсеналі, для того, щоб пришвидшити розмінування сільськогосподарських земель і якомога скоріше повернутися до повноцінної роботи.

Читайте також матеріал «НикВести» «Саморозмінування: чому фермерам Миколаївщини та Херсонщини доводиться власноруч обстежувати свої землі», де ми з'ясували, чому сільськогосподарським виробникам доводиться ризикувати власним життям, чи допомагає влада фермерам розміновувати їхні землі та як Миколаївські та Херсонські фермери власноруч виносять зі своїх полів вибухонебезпечні предмети.

«НикВести» запитали у заступника голови Миколаївської ОВА Георгія Решетілова, про його очікування щодо повного розмінування Миколаївщини. Він зазначив, що попри всі труднощі, аграрії Миколаївщини не здаються, вони продовжують працювати, годувати країну та світ. Але для повноцінного відновлення фермерам потрібна реальна допомога від держави та міжнародних партнерів. Адже розмінування – це не лише питання економіки, а й питання безпеки та майбутнього.

Нагадаємо, що цьогоріч у Миколаївській області планують обстежити 44 тисячі гектарів сільськогосподарських земель. З початку року вибухотехніки вже обстежили 5 тисяч 96 гектарів, з яких розмінували 2 тисячі 99 гектарів.

Загалом, варто зазначити, що темпи цьогорічного обстеження перевищують показники минулого року, де в середньому за місяць піротехніки обстежували 22,8 тисячі гектарів сільгоспугідь. За підсумками чотирьох місяців 2024-го піротехніки вийшли на середню цифру у 28,75 тисячі гектарів щомісячно. Так, з початку 2024 року в Україні розмінували 108 тисяч гектарів сільгоспземель.

Також ми зібрали усю необхідну інформацію про те, які бувають види вибухонебезпечних предметів та як поводитися, якщо ви знайшли вибухівку. Фахівці ДСНС постійно закликають миколаївців бути обережними і не чіпати підозрілі предмети, не намагатися їх розібрати, перенести з одного місця в інше тощо.

Зауважимо, що на території Миколаївської області випадки підривів на вибухонебезпечник пристроях не є винятком, а за прогнозами Міністерства економіки України спільно з Київською школою економіки, у найближчі 10 років кількість постраждалих від підриву на вибухонебезпечних предметах в Україні може зрости до 9 тисяч осіб.

Читайте також: