• вторник

    24 сентября, 2024

  • 21.2°
    Ясное небо

    Николаев

  • 24 сентября , 2024 сентября

  • Николаев • 21.2° Ясное небо

Фініш виборів на Миколаївщині: погляд на Снігурівку

Після того, як в Снігурівському районі на виборах до Верховної Ради України впевнено перемогла "Партія регіонів", а Народним депутатом став опозиціонер - хочеться запитати: "Чому?" 

Чому від виборів до виборів на Снігурівщині перемагає провладна партія? І це там, де обличчя місцевих чиновників фактично не змінюються, а банально "перефарбовуються" в потрібний колір - чи то червоний, чи то блакитний, чи помаранчевий - неважливо! Районом керують одні й ті самі люди. А життя у ньому кращим від цього не стало, та чи стане? Які причини? 

Можливо, у снігурівчан неабияке терпіння, яке скоро може несподівано луснути. Адже мешканці не "лохи", які з надією ставлять "хрестик" у виборчому бюлетені, сподіваючись, що він не перетвориться у "хрестик" на власному житті... Тож, що ми маємо?.

ГАЗИФІКАЦІЯ. БУЛА ЧИ НЕ БУЛА?

Справити враження на виборців під час парламентських перегонів влада намагалася, реалізовуючи одразу декілька великих проектів по всій області. Таким проектом для Снігурівки - останнього негазифікованого райцентру області - стала газифікація.

"Партія регіонів" дотримувалася лицемірної практики: спочатку з пафосом від свого імені оголосила про проведення газифікації, а потім взяла на це гроші з держбюджету. Результатом стала банальна купівля голосів виборців і поки що більш нічого.

Проект забуксував. По виборчому округу №130, до складу якого входив Снігурівський район, мав балотуватися керівник НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін. Підвідомча йому українська газова монополія мала намір виділити на газифікацію Снігурівського району небачену суму - майже 200 млн гривень. А газовий факел у місті ще наприкінці вересня особисто мав запалити чи то президент, чи то прем'єр-міністр України. Але Бакулін несподівано для багатьох мешканців округу так і не пішов на вибори. Одночасно з цим виникли й проблеми із газифікацією - тому у Снігурівці газу немає й досі.

"ВАРЯГИ" VS СВОЇ! ПЕРЕМАГАЄ - СВІЙ! 

Вибори на Миколаївщині продемонстрували конкуренцію і всередині влади, і всередині опозиції. Але, в той час, як між провладними кандидатами йшла нечувана боротьба за право балотуватись на окрузі, представники опозиції зуміли домовитися між собою, приміром, по 130-му округу - кандидат від "УДАРу" знявся на користь місцевого підприємця Ігоря Бриченка, який фактично став єдиним кандидатом від опозиційних сил і переміг адміністративну машину влади та головного опонента-"варяга" Фелікса Ольшевського. Округ №130, куди увійшов Снігурівський район, дав зрозуміти, що місцевий електорат все ж підтримує своїх кандидатів, а не провладних "варягів".

"П'ЯНІ КАРУСЕЛІ", "МЕРТВІ ДУШІ", ПІДКУП

Розмов про порушення і фальсифікації в ході виборів велося багато, а от конкретних фактів оприлюднено значно менше. Але вони були.

Виборцям безпосередньо біля виборчих дільниць в день голосування пропонували спиртне і просили віддати свій голос за "потрібного" кандидата. І що вже традиційно, голосувати ходили і живі, і "мертві", а за ті, хто залишився вдома, не переймайтесь - проголосували і за Вас...

Виборців намагалися підкупити подарунками, "бюджетників" (вчителів, лікарів, держслужбовців) - своєрідно та невимушено залякували, й також натякали на "правильний" вибір, бюджетні кошти влада витрачала, чомусь прикриваючись прапором лише однієї партії...

ШОК МІСЦЕВОЇ ВЛАДИ

По-перше, після оприлюднення перших цифр стало очевидно, що результат виборів по округу №130 став шоком і для губернатора області, і для представників влади міста та району, адже вони досі не можуть оговтатися від того, що люди не злякалися та не повірили в брехню та порожні балачки.

По-друге, обіцянки потрібно виконувати, і це для влади - найстрашніше. 

А ЧАС ІДЕ...

Назар ІНГУЛЕЦЬ для «НикВести»

Читайте также: