• вторник

    8 октября, 2024

  • 13.1°
    Пасмурно

    Николаев

  • 8 октября , 2024 октября

  • Николаев • 13.1° Пасмурно

193-й день войны: россияне били по Николаевщине ракетами, ВСУ уничтожали их на Херсонщине

Фото: 59 окрема мотопіхотна бригада імені Якова Гандзюка

4 вересня триває 193-я доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

Вчора вдень росіяни двічі атакувавли Миколаївщину ракетами повітряного базування. Х-59, випущена з Су-35 по Центральному району Миколаєва, влучила в приватне обійстя, зруйнувала будинок, господарчі споруди. Поранення отримала господарка оселі, повідомляє Оперативне командування «Південь». 

Друга ракета типу Х-31, випущена з Су-35, влучила в приватний будинок в Березнегуватській громаді. Внаслідок руйнування будинку загинула дитина, ще двох дітей і одного дорослого члена родини поранено.

Протягом дня двома штурмовиками Су-25 і чотирма Мі-8, важкою артилерією, мінометами, танками та реактивними системами залпового вогню ворог гатив по наших позиціях та мирних населених пунктах.

Авіація ЗСУ протягом вчорашнього дня нанесла 24 удари по опорних пунктах, районах зосередження живої сили та техніки, командних пунктах та транспортних шляхах.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:50 В південній області України моторизована піхота вибила росіян з двох населених пунктів, повернувши туди український стяг.

Про це повідомив президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні.

Лідер держави наголосив, що росіяни вже чують кроки наближення українських воїнів и починають тікати з півдня України.

— Хочу відзначити також 42-й окремий мотопіхотний батальйон – завдяки його героїчним діям звільнено два населені пункти на півдні нашої держави. Дякую усім вам, хлопці, — підкреслив Володимир Зеленський.

Слова подяки від президента почули бійці  63-го батальйону 103-ї бригади тероборони, які звільнили населений пункт в Донецькій області, а також 54-та бригада за просування вперед на напрямку Лисичанськ — Сіверськ.

22:15 За сім днів положення формувань ЗС РФ, які утримують оборону на правому березі Дніпра в Херсонській області, погіршилося в рази.

Про тенденцію написала італійська газета Corriere de la Serra.

Журналісти з посиланням на військових аналітиків підкреслюють, що в росіян  «на дніпровському напрямку біда»

— Знищені танки та бронетехніка, задокументовані на відео нальоти безпілотників турецького виробництва TB2, авіація може вільно діяти, оскільки протирадіолокаційні ракети послабили щит ППО. Постійні згадки про пошкодження незамінних для росіян мостів і поромів у Криму висувають гіпотезу про відступ на другу лінію, — описали вони ознаки провалу військ Росії на херсонському напрямку.

21:45 Представник Сполучених Штатів Америки в РФ Джон Салліван полишив посаду після трьох років роботи.

Про завершення дипломатичної кар’єри досвіченого посла докладно написали у AP.

Його від’їзд, який очікувався цієї осені, відбувається на фоні довготривалої агресивної війни Росії проти Україеи.

— Від’їзд посла Саллівана запланований і є частиною звичайної дипломатичної ротації. Він пропрацював повний термін на посаді посла США в Росії, керуючи одними з найбільш критичних двосторонніх відносин у світі в безпрецедентні часи, — наголосили в Держдепартаменті. 

У Вашингтоні додали, що продовжують однозначно виступати проти війни і підримувати Україну.

Головним дипломатом США в РФ замість Саллівана залишиться заступник голови місії Елізабет Руд, доки Джо Байден не обере нового посла.

21:10 Колишній керівник американською армією в Європі Бен Годжес закликає вирішити придністровську проблему, поки у Росії немає сил, щоб цьому протистояти.

Цю тему він підняв у Твітері.

Генерал-лейтенант написав, що в першу чергу покінчити з невизнанною Придністровською республікою буде корисним для її мешканців.

— Можливо, Україні та Молдові настав час вирішити придністровську проблему. На даний момент Кремль справді не може цього зупинити. Невже жителі Придністров'я хочуть бути прикутими наручниками до трупа, яким є сьогоднішня російська федерація? Чи є для них надія на позитивне майбутнє?,  поцікавився офіцер армії США.

20:45 Ймовірно, сьогодні ранком над селищем Високопілля в Херсонській області замайорів український прапор. Як мінімум з частини населенного пункту росіян було вибито.

Інформацію підтвердив замголови Офісу президента Кирило Тимошенко, опублікувавши фото з підняттям прапору і назвавши селище.

Перші публікації з цим фото почали викладатися у відкритому доступі ще зранку, але досі на офіційному рівні інформація не була підтверджена. Різні джерела вказують, що знімок робили на даху місцевої лікарні.

Російська армія захопила Високопілля 15-16 березня. Вже під кінець червня ЗСУ наблизилися до цього населенного пункту і почалися бої за його звільнення від загарбників.

20:10 В розпорядженні української армії є засоби, які дозволяють контролювати армію РФ на південному фронті, щоб їй не надходили підкріплення у вигляді свіжих резервів.

Про це пише «Укрінформ», цитуючи керівницю об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони України «Південь» Наталію Гуменюк.
 
Речниця ОК підкреслила, що українські сили на Херсонщині продовжують використовувати перевірену формулу, руйнуючи тилову логістику ЗС РФ і транспортні шляхи для підвозу живої сили та БК.

— Ми і надалі будемо працювати за тією самою формулою, що й працюємо зараз: як тільки вони будуть намагатися, щоб їх там (на півдні - ред.) стало більше, ми застосуємо всі засоби і сили для того, щоб їх стало менше. Я вірю в нашу перемогу, в наші сили і вірю, що ми це зможемо, — запевнила спікерка ЗСУ.

19:45 Деморалізація ворога на херсонському напрямку дійшла до межі, коли російські солдати пишуть відмову від участь у війни в Україні.

Про це йдеться у вечірньому зведенні Генерального штабу ЗСУ станом на 4 вересня 18.00.

Загарбники збунтувалися через погані умови. Наприклад, на деяких позиціях вони вимушені знаходитися навіть без доступу до води.

 Проблемним для противника залишається питання поповнення своїх втрат у живій силі. В районі Херсону військовослужбовці 127 полку 1 армійського корпусу підняли бунт, написали відмову від участі у бойових діях. Частину військовослужбовців забрали представники контррозвідки противника, подальша їх доля невідома,  йдеться у повідомленні.

19:10 Ракетна атака по Миколаєву вночі на 4 вересня побила водопровідну мережу у центральній частині міста. Комунальні служби взялися за ремонт.

Про це повідомляє МКП «Миколаївводоканал».

Відновлення водопостачання затягнеться орієнтовно до 20:00 п'ятого вересня.

Тимчасово води не буде:

  • мікрорайон Сухий Фонтан
  • вулиця Адмірала Макарова
  • вулиця Шевченка
  • вулиця Потьомкінська
  • вулиця Велика Морська
  • вулиця Спаська
  • вулиця Нікольська
  • вулиця Адміральська (від вулиці Пушкінська).

18:45 Як тільки українська армія 29 серпня перейшла до наступальних дій в Херсонській області, медикам у Миколаєві додалося роботи, але вони залишилися і сумлінно виконують свій обов'язок.

Про цих людей написав кореспондент The Guardian.

Лікарня швидкої медичної допомоги тимчасово закривалася після попадання російської крилатої ракети, яка перетворила на уламки новенький травмпункт. Але зараз, коли на Херсонщині точаться важкі бої, медзаклад знову відкрився.

— Ми прийняли першого пацієнта з моменту відкриття. Пацієнта з пораненнями голови від розриву міни — вхідні та вихідні поранення черепа. Ми будемо оперувати пухлину мозку, — розповів завідуючий відділенням анестезіології на прізвище Федоренко.

Видання The Guardian переговоривши з медиками у Миколаєві підкреслює, що наразі на них навалилося величезне навантажання.

— Але з початком контрнаступу на Херсон лікарі, медсестри, фельдшери та допоміжний персонал, що залишилися в Миколаєві, працюють наполегливіше, ніж будь-коли, — говориться у матеріалі.

Завідуючий відділенням анестезіології також подякував миколаївцям, які пожертвували свою кров.

— Вони були фантастичними, — емоційно визнав лікар.

18:15 У росіян на південному фронті ще є ресурси, аби утримувати під постійними обстрілами села, що були звільнені за контрнаступальних дій в Херсонській області.

Обстановку на фронті окреслила керівниця пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталя Гуменюк.

За її словами, росіяни користуються своїми перевагами у далекобійній артилерії та авіації.

— Звільнені населені пункти, де тільки закріплюються наші війська, піддаються масованому обстрілу, тому що ворог ще має потужності в авіації, далекобійній артилерії. Людям потрібно усвідомлювати, що навіть коли по суходолу просунулися українські війська, є ще можливість бути ураженим здалеку, — зазначила речниця.

Начальниця об'єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня попросила громадськість дочекатися результатів дій ЗСУ.

— Я закликаю всіх дочекатися і усвідомлювати, що таке саме контрнаступ. Вивчайте військову справу разом із нами, ми всі перебуваємо на війні... Контрнаступ — це виснаження сил ворога і одночасне проведення тієї бойової роботи, яку ми зараз виконуємо, — підсумувала Наталя Гуменюк.

17:45 Російський обстріл Миколаєва в ніч з 3 на 4 вересня пошкодив по 3 лікарні і освітніх заклади, 26 житлових будинків, готель та музей.

Про це написав міський голова Олександр Сєнкевич у Telegram.

Згідно останній інформації, загалом у будівлях вилетіли 74 вікна. В 7 будинках пошкодило дах.

У лікарнях повибивало вікна, двері, порозбивало фасад. У кабінетах розкололо меблі, понівечило стелю, кімнати і палати засипало уламками.

Окремі вулиці довелось перекрити для транспортного руху, щоб прибрати каміння та землю, які попадали внаслідок вибухів.

Прокуратура відкрила справи за фактом масованого удару по Миколаєву, Вознесенську та Очакову. Провадження розпочато через порушення законів та звичаїв війни.:

17:15 Мешканці Нікополю, яких впродовж багатьох тижнів з території Запорізької АЕС обстрілюють росіяни, вимушені ночувати поза домом.

Про них пише Euronews.

На протилежному березі Дніпра від Нікополю розташований окупований Енергодар і ЗАЕС, якою прикриваються російські формування.

Протягом останніх місяців нікопольці зазнають постійних нічних обстрілів. У суботу там загинули жінка та дитина, кілька людей постраждали, пошкоджено приватні будинки. 

Щоб уникнути загибелі нікопольці у вечірній час виїжджають у безпечніші райони, де сплять у машинах або наметах.

— Наш будинок поки що в цілості, ми хвилюємося кожного разу, коли залишаємо місто. Ми всі молимося богу, я молюся, щоб змогли повернутися в цілий будинок, тому що деякі люди просто залишилися без даху над головою. Росіяни ж стріляють, коли люди сплять. Але в останні дні вони почали стріляти і в світлий час доби, — розповіла вчителька математики Майя Черниш.

16:45 Протягом неділі з транспортних пунктів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшли 13 суден — найбільший результат від точки відліку, коли почала діяти «зернова угода».

Про це повідомило Міністерство інфраструктури України.

 

З порту «Південний» вирушили шість суден, з «Чорноморська» — пʼять, а з порту «Одеса» — два.

На всіх суднах сумарно знаходиться майже 283 тисячі тонн української агропродукції, яка призначається різним країнам.

16:10 Программісти з компанії HackControl оманою змусили російських військових здати геолокацію бази під окупованим Мелітополем, після чого її підірвала українська артилерія.

Цю історію верифікували у Financial Times.

IT-вець Микита Книш разом із колегами з компанії HackControl створили фейкові акаунти жінок у соціальних мережах, після чого почали написувати російським солдатам. Ті почали надсилати фотографії, на яких вдалося зрозуміти, що вони базувалися під Мелітополем.

— Росіяни надсилають «дівчатам» багато лайна, щоб довести, що вони воїни, — каже програміст.

Через декілька днів він дізнався, що з тими росіянами розібралася українська артилерія.

— Моя перша думка була — я ефективний, я можу допомогти своїй країні. Тоді я зрозумів, що я хочу більше цього — я хочу знаходити більше баз, знову і знову, — пояснив свою мотивацію Микита Книш.

15:45 Для нічних ударів по містам Очаків та Вознесенськ російська армія задіювала «Калібри».

Типаж класифікували в ОК «Південь».

У штабі назвали орієнтовний час атаки — що по Очакову, що по Вознесенську росіяни вдарили на світанку.

— В обох випадках ракети влучили в зерносховища, спричинивши масштабні пожежі. Поранено цивільного охоронця об’єкту. З десяток житлових будинків пошкоджено, — йдеться у повідомленні.

15:10 За сьогодні, 4 серпня, на південному фронті українські артилеристи та ракетники знищили як мінімум 20 військовослужбовців ЗС РФ, а також підбили 4 одиниці авто-бронетехніки.

Ці дані оголосили на рівні ОК «Південь».

У штабі додали, що ворог продовжує бути напоготові для нових ракетних ударів по містам Півдня України.

— Корабельне угруповання противника в Чорному морі продовжує погрожувати застосуванням 16 високоточних ракет «Калібр», отже ракетна небезпека не втрачає актуальності, — йдеться у повідомленні.

14:45 У казахському місті Семей відмінили конкурс «Есей перемоги», яким опікувалася Москва. Згідно з правилами, його учасники мали написати твір про велич радянської армії, але громадяни Казахстану засудили це як російську пропаганду.

Про унікальну ситуацію дізналися журналісти Radio Free Europe.

Очікувалося, що кілька інших казахстанських міст візьмуть участь у заході 3 вересня, незважаючи на критику та заклики його скасувати. Учасників мали перевірити на знання «героїчної історії» Радянського Союзу під час Другої світової війни. Але досить швидко обурене суспільство змусило звернути цю ініціативу.

— Ми, швидше за все, скасуємо «Есей перемоги» через реакцію в соціальних мережах на цю подію, — сказав журналістам координатор щорічного конкурсу.

14:10 У місті Вознесенськ Миколаївської області рятувальники зупинили вогонь, який охопив зерносклад елеватора. Пожежа почалася через російський ракетний обстріл.

Про професійну роботу відзвітували у ГУ ДСНС Україна у Миколаївській області.

 
 

Вогонь охопив інфраструктуру для зберігання зерна близько 6 ранку. Зокрема, загорілось покриття двох складів, де лежало зерно.

— На місце виїхали відділення 12 державної пожежно-рятувальної частини 4 державного пожежно-рятувального загону Головного управління ДСНС України у Миколаївській області. О 07:30 пожежу вдалося ліквідуватина площі 100 кв.м Від ДСНС на місці працювали 3 одиниці техніки та 12 чоловік, — йдеться у повідомленні.

13:49 Вночі росіяни масовано обстріляли Миколаїв: поцілили у лікарні, музей, готель, школи та будинки.

«НикВести» побували на місцях прильотів. Фоторепортаж доступний за посиланням.

12:45 Підрозділи противовітряної оборони України вийшли на рівень, коли вони зупиняють до 2/3 (від 50 до 70%) ворожих ракет.

Про покращення ситуації розповів начальник Київської міської військової адміністрації генерал-майор Микола Жирнов в інтерв'ю «Армія Inform».

Високопоставлений військовий запевнив, що доки у ворога буде залишатися авіація або ракетні війська, загроза для України не зникне.

— Аналіз авіаційно-ракетних ударів Росії показує, що від 50 до 70% ворожих ракет збивається засобами ППО, як авіацією, так і зенітними ракетними підрозділами. Але, на жаль, сьогодні 100% ефективність дій ППО ми не можемо забезпечити, це повʼязано з обʼєктивними причинами – недостатньою кількістю засобів розвідки, авіаційних та зенітних ракетних комплексів. В основному – це радянські системи, в яких немає такої ефективності та надійності, як у засобів ППО країн-партнерів НАТО, — описав він реалії сьогодення.

12:10 За висновками американського Інституту вивчення війни, однією з цілей ЗСУ в ході контрнаступальних дій на Херсонщині є збереження життів бійців.

Про це пише 24-й канал з посиланням на останнє зведення аналітиків.

— Висновки Інституту вивчення війни збігаються зі словами радника Офісу Президента Олексія Арестовича в інтерв'ю The Wall Street Journal. Тоді заявив, що першочерговою метою Збройних Сил на півдні є «системне перемелювання» російських військ. ЗСУ поступово знищують оперативну систему матеріально-технічного постачання росії за допомогою ударів артилерії та високоточної зброї, — йдеться у повідомленні.

У ISW вважають маловирогідним швидке відвоювання Херсонщини, але зараз ракетні і артилерійські підрозділи ЗСУ влучно руйнуть логістичну систему ворога на правому березі Дніпра.

— Так можна зберегти більшу кількість життів українських захисників та захисниць. Тому тактика ЗСУ отримала позитивну оцінку від розвідки Британії – там у суботу заявили, що наші війська досягли тактичної «несподіванки». Через велику ділянку фронту окупанти можуть постати перед вибором – на який напрямок перекидати свої війська, — підсумували в Інституті вивчення війни.

11:45 У нічний час росіяни обстріляли Миколаїв — пошкоджень зазнали лікувальні і освітні заклади, музей, готель і звичайні житлові будинки.

Докази чергового війського злочину зафіксували слідчі поліції.

 
 

Також під терором ЗС РФ вночі опинилися Вознесенськ та Очаків.

— Руйнацій зазнали житлові будинки та цивільна інфраструктура. Детальна інформація про пошкодження та постраждалих уточнюється. На місцях подій працюють слідчо-оперативні групи поліції, криміналісти, вибухотехніки, рятувальники та інші служби, — сказано в пресрелізі.

11:15 Мешканці Миколаєва із завзяттям підійшли до питання забезпечення кров'ю поранених українських захисників.

Матеріал про це підготував журналіст The Washington Post, який на власні очі бачив, як велика кількість городян шикуються у єдиний потік, аби здати свою кров.

 

Американська пресса зафіксувала великий ентузіазм миколаївців щодо поповнення запасів крові, які знадобляться для військовослужбовців ЗСУ.

— Сотні цивільних осіб і солдатів вишикувалися в суботу у відповідь на заклики здати кров у цьому південному прифронтовому місті, яке стримує російські сили, — йдеться у репортажі.

58-річна бухгалтерка, яка вперше зайнялася донорством, заявила журналістам: «Нам потрібно пролити більше крові, щоб врятувати солдатів, які воюють за нас».

10:45 Звільняючи населенний пункт на південному напрямку, українські військові майстерно знищили 20 росіян, які переховувалися у будівлі школи.

Цей випадок у розмові з NPR висвітлив учасник оборони Миколаївської області, полковник СБУ, народний депутат України Роман Костенко.

Офіцер розповів, як підрозділи ЗСУ відбили в росіян одне з сел за рахунок винахідливості та елементу несподіваності.

— Вирушили о третій ранку і прийшли до річки. Противник замінував дно річки і, щоб не наступити на міни, наші бійці використовували ласти, — згадав він.

Полковник СБУ каже, що одну з основних ролей у звільненні населенного пункту відіграла західна далекобійна зброя. Завдяки ній у будівлі школи загинули щонайменше 20 російських військових, що ховалися у освітньому закладі.

Конкретну зброю Роман Костенко не назвав, а лише уточнив, що вона надійшла від  «наших західних партнерів».

10:15 Лідер Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган виявив ініціативу отримати роль медіатора щодо Запорізької АЕС.

Про це він заявив Кремлю, передає новинне агентство Anadolu.

За словами турецького президента, Анкара також може зіграти роль сприяння між РФ і Україною по питанню окупованої Запорізької атомної елекстростанції, як це було в питанні експорту українського зерна морем.

В Управлінні комунікацій Туреччини додали, що Ердоган також розмовляв з Путіним на тему двосторонніх відносин і регіональних питань.

09:45 Відбиття населенних пунктів будь-якого розміру на Херсонщині виконує дві задачі: підіймає мораль українців і підриває бойовий дух ворогів.

Про це WSJ сказав генерал-лейтенант армії США у відставці Стівен Твітті.

Згідно оцінок військового, Україна нав'язує ЗС РФ непередбачувані бої на півдні, аби примушувати ворога постійно нервувати.

— Ви змушуєте росіян гадати, куди українці збираються вдарити далі, — сказав ексзаступник керівника Європейським командуванням США.

Він підкреслив, що Україна задіює багато невеликих груп, які сіють хаос по тилам загарбників.

— У такому типі бойових дій ви повинні мати довгострокову перспектив,— наголосив відставний генерал-лейтенант.

Генерал Твітті додав, що навіть невелике просування ЗСУ на півдні вважається тактичним успіхом, оскільки «ці маленькі села багато значать» для українців, а також для західних партнерів.

— Довгострокова перспектива полягає в тому, що чим більше досягне Україна, тим краще їй буде за столом переговорів, — зазначив офіцер.

09:20 Вогнеборець Ігор Івасиків, який за порятунок людей в Миколаївській ОДА після ракетного удару був відзначений президентом як «Національна легенда України», закликав не нехтувати бомбосховищами та розповів, що за півроку війни йому не доводилося діставати дітей з-під завалів.

З лейтентом цивільної служби розмовляли в «Укрінформ».

Співробітник ДСНС підкреслив, що навіть якщо людині здається, що повітряна тривога її не стосується, усе одно краще спуститися в сховище.

— Ще ми «відкопуємо» з-під завалів людей після обстрілів. Я щоразу думаю, що не слід нехтувати бомбосховищами. Якщо влучає ракета, шансів вижити небагато. Бомблять майже щоночі, о другій вони починають стріляти. Недавно ракета влучила у двоповерховий дім, там розбирали завали. Надивився за пів року достатньо. З нашими підрозділами працюють психологи, це - обов’язково. Взагалі, якщо говорити про будні пожежника під час війни,  це постійні виїзди на порятунок. А якщо виїздів немає, то це робота в частині, тренування, — заявив він.

Пожежник з Миколаєва додав, що одна з небагатьох речей, яка залишає його задоволеним після роботи, це невелика кількість постраждалих дітей. 

— Радію, що не доводилося відкопувати дітей. Багато дітей вивезли, часто їх переховують у бомбосховищах. Радий, коли кілька змін поспіль немає обстрілів. Радий, що люди досі дзвонять, коли треба врятувати кота з дерева. Нас в інституті навчали, що не треба нехтувати проханнями про порятунок тварин. Іноді після бомбардувань, коли місто ще відходить, тобі дзвонять люди і просять допомогти чотирилапому (або двері заклинило і собака нервує, або кіт на дереві)… Це означає, що ми досі залишаємося людьми, — розмірковує Ігор Івасиків.

08:50 Ракетно-артилерійські підрозділи продовжують виконання вогневих завдань.

Підтверджені втрати ворога складають:

  • 138 окупантів
  • 9 танків
  • гаубиця «Мста-Б»
  • реактивна система залпового вогню «Ураган»
  • пускова установка С-300
  • гармата-гаубиця 152-го калібру
  • 18 одиниць авто-бронетехніки.

Також знищено склад боєприпасів в Баштанському районі та уражено паромну переправу поблизу Берислава.

08:11 Вогнеборець Ігор Івасиків, який за порятунок людей в Миколаївській ОДА після ракетного удару був відзначений президентом як «Національна легенда України», закликав не нехтувати сховищами та розповів, що за півроку війни йому не доводилося діставати дітей з-під завалів.

Читайте также: