• середа

    18 вересня, 2024

  • 18.6°
    Слабкий дощ

    Миколаїв

  • 18 вересня , 2024 вересня

  • Миколаїв • 18.6° Слабкий дощ

Наслідки затоплення Нововасилівки на Миколаївщині. Рік після трагедії

Село Нововасилівка на Миколаївщині пережило 8 місяців окупації. У листопаді 2022 року населений пункт звільнили українські військові. Однак через пів року Нововасилівку спіткала нова біда — затоплення. 6 червня 2023 року росіяни підірвали дамбу Каховської ГЕС на Херсонщині. Нововасилівка опинилася у числі населених пунктів Миколаївщини, які постраждали від затоплення найбільше.

«НикВести» побували у Нововасилівці та дізналися, чи змінилася за рік ситуація та чи отримали постраждалі компенсації за затоплене майно.

Скільки будинків затопило та як допомагали постраждалим

Внаслідок підриву Каховської ГЕС у Нововасилівці затопило 54 будинки. 12 будинків сьогодні потребують капітального ремонту: водою розмило стіни, підлоги згнили від сирості.

— Уже є люди які майже відновили свої будинки, але у кожного був свій рівень підтоплення, у когось було по саму кришу, а в когось тільки затопило поли чи наприклад 50 сантиметрів. Ті,  хто менше був затоплений, відремонтувалися, ті хто більше, на жаль, ні, — розповідає староста села Віталіна Бардіж.

Староста Нововасилівки Віталіна Бардіж. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»Староста Нововасилівки Віталіна Бардіж. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»

Пройшов вже рік, а частині постраждалих від підтоплення виплатити компенсації лише декілька тиждень тому. Однак люди кажуть, що їм не вистачить цих коштів, аби відремонтувати своє житло.

— На компенсацію від держави по капітальному ремонту у нас було оформлено 12 будівель, орієнтовно біля 4 мільйонів гривень було виплат. Виплати затрималися, отримали їх на цьому тижні, — каже староста.

Будинок жительки Нововасилівки Людмили Меншової затопило до самого даху. Сьогодлні в будинку голі стіни, немає підлоги та меблів. Жінці нарахували 290 тисяч гривень компенсації. Однак за її словами, цих коштів вистачить лише на нову підлогу.

Жителька Нововвасилівки Людмила Меншова. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»Жителька Нововвасилівки Людмила Меншова. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»

— Ще нічого не робили, на тому тижні нам виділили гроші, які нам нарахувала комісія, то можна тільки будматеріалами брати. Нам нарахували 290 тисяч гривень. Ми уже питали у людей, то нам на ці кошти можна зробити теплий пол, все, ні на стіни, ні на меблі... то вже ліве питання, — скаржиться Людмила Меншова.

Так сьогодні виглядає будинок Людмили Меншової. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»Так сьогодні виглядає будинок Людмили Меншової. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»

Юрій Гусарєв живе на крайній вулиці села, його будинок — перший, який тогорічний затопило. У чоловіка повістю зруйнований перший поверх будинку, другий поверх постраждав через високий рівень вологості: відклеїлися шпалери, зіпсувалися меблі, на стінах росте грибок. За це все Юрію нарахували понад 400 тисяч гривень.

Юрій гусарів показує човен, на якому плавав у дворі під час затоплення. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»Юрій Гусарєв показує човен, на якому плавав у дворі під час затоплення. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»

— Комісія була може через тиждень як затопило. Прийшли вони, порахували, ну 403 тисячі гривень нам нарахували, ось тільки тиждень назад гроші прийшли. Дали нам 403 тисячі при тому, що долар рік назад був 37, а зараз 43 і що я можу купить за ті гроші, як воно усе подорожчало у 5 разів, — каже чоловік.

Після підтоплення мешканцям Нововасилівки, у більшій мірі, допомагали волонтери. Видавали постраждалим ваучери на закупівлю будівельних матеріалів, привозили гуманітарну допомогу, просушували затоплені будинки.

Так будинок Юрія Гусарєва виглядає сьогодні. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»Так будинок Юрія Гусарєва виглядає сьогодні. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»

— Перших місяці 4 був такий наплив допомоги, і не тільки підтопленим. Так як наше село вважалося найбільше постраждалим, привозили допомогу для усього населення. Потім уже пішло на спад, але на даний час все одно є організації, які запитують потреби для підтоплених будинків, чи може їх треба сушити, чи є потреба в ковдрах та подушках, — розповідає староста Нововасилівки.

Люди не можуть почати ремонт: «щоб висохли стіни, потрібно три роки»

Попри те, що власники затоплених будинків отримали компенсації, вони поки не можуть розпочати відновлення свого житла. За словами Людмили Меншової, для того, щоб стіни будинку просохли, потрібно близько 3 років. Лише після цього можна розпочинати ремонтні роботи.

— Я не знаю коли ми почнемо, треба щоб стіни висохли. У липні коли до нас заїхали волонтери вони нам стіни сушили, бо у нас на стінах гриби росли, спочатку білі потім чорні. Бачте, воно ще не висохне, кажуть, що роки три треба, щоб воно висохло, — каже жінка.

Будинок Людмили Меншової через рік після затоплення. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»Будинок Людмили Меншової через рік після затоплення. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»
Будинок Людмили Меншової через рік після затоплення. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»Будинок Людмили Меншової через рік після затоплення. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»

Від волонтерів Людмила Меншова отримала ваучер на 14 тисяч 800 гривень. За ці кошти родина придбала деякі будівельні матеріали, техніку для ремонту. Та використати будматеріали родина поки не може — чекають коли висохнуть стіни. Жінка не розуміє, коли зможе повернутися додому.

Як змінилося населення Нововасилівки після окупації та затоплення

Табличка при в'їзді у Нововасилівку. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»Табличка при в'їзді у Нововасилівку. Фото: Аліна Квітко, «НикВести»

В період окупації та активних бойових дій з Нововасилівки виїхали більше 30% жителів. Сьогодні більшість з них повернулися додому. Однак частина людей не може повернутися не через зруйноване житло, а через відсутність роботи. Сьогодні це є найбільшою проблемою населеного пункту.

Ця публікація здійснена за підтримки Фонду «Партнерство задля стійкості України», який фінансується урядами Великої Британії, Канади, Нідерландів, Сполучених Штатів Америки, Фінляндії, Швейцарії та Швеції. Зміст цієї публікації є виключною відповідальністю онлайн-медіа «НикВести» і не обов’язково відображає позицію Фонду та/або його фінансових партнерів.

Дивіться також репортажі «НикВести»:

 «Посад-Покровське: Село, яке вижило під обстрілами»

«П'ять ракет зруйнували школу. Репортаж с Березнегуватого»

«Створили добровольчу «пожежну бригаду», щоб врятувати село. Репортаж з Котляревого»

«Онук мив руки водою, що текла зі стелі». Репортаж з Новогригорівки»

«Клейонкою вкривалися, бо зі стелі текло». Репортаж з Первомайського»

«Будинок не придатний до життя»: що змінилося за рік після підтоплення Афанасіївки на Миколаївщині»

Читайте також: