• понеділок

    7 жовтня, 2024

  • 14.8°
    Похмуро

    Миколаїв

  • 7 жовтня , 2024 жовтня

  • Миколаїв • 14.8° Похмуро

Війна, 204-й день: ЗСУ на півдні знищили надзвуковий російський бомбардувальник, тривають позиційні бої

Боєць ЗСУ йде повз будинок, зруйнований ракетним ударом на околиці Миколаєва

15 вересня триває 204-а доба спротиву українців повномасштабному збройному вторгненню Російської Федерації.

За даними Оперативного командування «Південь», українські військові на південному фронті продовжують покращувати тактичне положення, а також знищувати окупантів та їхню техніку. Зокрема за 14 вересня знищили ще один надзвуковий російський бомбардувальник Су-24М.

Ракетно-артилерійські підрозділи ЗСУ за добу виконали 285 вогневих завдань: зокрема по трьох районах зосередження живої сили, озброєння та техніки в Голій Пристані, Дудчанах і Криничанці, по складах боєприпасів в Дудчанах і в Садовому, по пункту управління безпілотниками в Комишанах.

Як зазначили в ОК, «під щільним вогневим контролем» перебували Каховський міст і переправа в Дар'ївці. Окупанти не мали «жодної можливості» ними користуватися.

За словами командування, ситуація на південному фронті «стабільно напружена», тривають позиційні бої. Сили оборони продовжують покращувати тактичне положення і закріплюватися на звільнених територіях.

Своєю чергою ворог силами до двох взводів штурмував в напрямку з Архангельського на Іванівку у спробі покращити своє положення. Однак успіху не мав і відступив, втративши одну БМД-2 і «значний відсоток» живої сили.

Протягом дня росіяни також продовжували ракетно-артилерійські, танкові і мінометні обстріли українських позицій й населених пунктів вздовж лінії зіткнення. Авіацією атакували і передові, і тилові райони.

Онлайн-репортаж

Оновлюється

22:00 Росіяни найняли на війну в Україні у ПВК Вагнера злочинця-маніяка, який відзначився поїданням людини.

Про це повідомляє латвійське видання The Insider з посиланням на правозахисників.

Конкретний випадок зафіксували на зоні в Саратові.

— Беруть усі статті, але віддають перевагу вбивцям і тим, хто займався розбоєм та пограбуванням. Теж добре беруть тих, хто потрапив до в'язниці за завдання тяжких тілесних ушкоджень. І ось зараз стали брати вже людей, засуджених за зґвалтування, але їх в окремий загін. Ми знаємо дві історії з саратівських зон, з жахливих зон, там одна є дуже спеціальна. Звідти взяли маніяка, у якого, так би мовити, у портфоліо канібалізм. Він також поїхав на війну, — розповіла юристка Ольга Романова.

За її даними, «вагнерівці» таким чином навербували на війну проти українців близько 10 тисяч ув'язнених.

21:40 У Росії висловили публічне обурення через те, що королівська сім'я Великої Британії не бажає бачити на похоронах Єлизавети ІІ нікого з цієї країни.

Офіційний коментар представниці МЗС РФ Марії Захарової з’явився на сайті.

Перш за все, вона пожалілася на аморальність.

— Розглядаємо цю британську спробу використати національну трагедію, яка торкнулася серця мільйонів людей у всьому світі, з геополітичною метою для зведення рахунків з нашою країною в дні жалоби як глибоко аморальну, — йдеться у повідомленні.

Після чого вона додала, що британська королева начебто «билася зі Степаном Бандерою».

— Це особливо по-блюзнірськи перед пам'яттю Єлизавети II, яка, як відомо, служила в роки Другої світової війни в лавах територіальної оборони британських збройних сил, які билися з нацистами та їхніми українськими посібниками – Степаном Бандерою та Романом Шухевичем, — говориться в заяві РФ.

21:20 Миколаїв закріпив партнерство з великим німецьким містом Ганновер.

Про договір написав міський голова Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Мери обох міст погодили меморандум в онлайн-форматі.

Федеральний міністр розвитку ФРН вже привітав цей крок.

Очікується, що перший транспорт допомоги від Ганноверу прибуде до Миколаєва у п'ятницю, 16 вересня. 

— Сердечно дякую за цей великий знак солідарності, — підкреслив мер Ганноверу Беліт Онай.

Документ про співпрацю між двома містами передбачає сумісну діяльність у багатьох сферах.

—  Ганновер став першим німецьким містом, з яким Миколаїв підписує меморандум про співпрацю. Для нас це велика честь і відповідальність. Щиро дякую громаді Ганновера і меру міста Беліту Онаю за підтримку Миколаєва та всієї України у нашій боротьбі за європейські цінності та демократичне майбутнє. Сьогодні Ганновер приймає велику кількість українців, які змушені були покинути свої домівки. Ми завжди будемо вдячні за це. Я впевнений, після завершення війни ми разом реалізуємо багато чудових проектів і наша співпраця стане важливою основою для розвитку обох міст, — наголосив Олександр Сєнкевич.

Пакт між Ганновером і Миколаєвом також прокоментували у німецькому міністерстві розвитку.

— Все більше і більше німецьких та українських муніципалітетів об’єднують зусилля в рамках спеціальної співпраці міст. Це яскравий знак солідарності. Німецькі муніципалітети, такі як Ганновер, зараз надають конкретну допомогу з доставкою допомоги та приймають людей, які виїхали з України. Путін розраховує на те, що ми, європейці, колись втомимось і згуртованість зменшиться. Тим більше важливо день за днем доводити йому, що він неправий, — сказано у заяві.

21:00 По результатам цієї війни українська нація зробить так, щоб росіяни більше не зазіхали на землі суверенної України.

Таким чином вважає заступник правлячої політсили Туреччини (Партія справедливості та розвитку) Нуман Куртулмуш.

Політик підкреслив, що Україна є прикладом країни, яка змусить агресора «залишити себе в спокої». 

Він також додав, що Анкара виконала всі зобов’язання щодо експорту зерна з чорноморських портів України.

 Туреччина є країною, яка до кінця бореться за захист своїх національних інтересів, — підсумував Нуман Куртулмуш.

20:40 Під час обіду у Києві президентку Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн почастували кавунами і динями, які були вирощені у звільнених селах Херсонської області.

Про цей символічний жест написав у твіттері голова Представництва Євросоюзу в Україні Матті Маасікас.

— І слинки капають, і сльози на очі накочуються. Зеленський пропонує на обід з Урсулою фон дер Ляєн дині та кавуни з нещодавно деокупованих сіл Херсонської області,  підкреслив дипломат.

Шматки бахчевих супроводжувала листівка, яка пояснювала, що за ці кавуни варто віддячити ЗСУ.

—  Завдяки мужності наших воїнів та ретельно спланованим контрнаступальним діям Збройних Сил України нещодавно було звільнено 5 сіл – Високопілля, Нововознесенське, Білогірка, Миролюбівка та Сухий Ставок, – зазначено в листівці. – Херсон – один з регіонів-лідерів з вирощування кавунів і динь. Херсонські кавуни відомі далеко за межами області, вони є певною мірою основним продуктом регіону. Сьогодні хочемо пригостити вас кавунами та динями, вирощеними у нещодавно деокупованих селах, — сказано у повідомленні.

20:20 Голова міста Загонь в Угорщині Ласло Гельмеці завжди зустрічає біженців, які приїжджають з південних областей України, де продовжуються бойові дії.

Про це пише Управління Верховного комісара ООН у справах біженців.

Загонь — єдине прикордонне місто між Україною та Угорщиною, де є залізнична станція. Перед 24 лютого з 4,5 тис. мешканців міста більше половини були пенсіонерами, але потім цей населений пункт став ключовим на шляху біженців до ЄС. За словами мера, у більшості вони зустрічали людей з Херсонщини або Миколаївщини.

— Спочатку ми були настільки захоплені поточними проблемами, що насправді не усвідомлювали, з якою кількістю людських страждань ми маємо справу. Лише через кілька тижнів ми мали час по-справжньому сісти й поговорити з людьми, — каже Ласло Гельмеці.

Зараз муніципальна влада опікується проблемами українців разом з представниками ООН. Біженці отримують інформацію, гаряче харчування та медичне обслуговування.

— У нас ще не було можливості відійти назад і ретельно обміркувати те, через що ми пройшли. Муніципальні працівники відіграють важливу роль у тому, щоб усе це відбулося, — від координації до допомоги з роботою для українців, — додав угорський політик.

20:00 Нещодавно в Україні зареєстрували законопроект №8029, в якому пропонується надати чоловікам право виїжджати за кордон під час воєнного стану на умовах гарантованої фінансової підтримки Збройних Сил України.

— На даний час у відкритих джерелах йдеться про рівень безробіття 35%. Маємо величезну кількість громадян без роботи й можливості заробляти на себе, сім'ю, не кажучи про таку важливу нині підтримку Збройних сил України (ЗСУ), — йдеться у пояснювальній записці законопроєкту.

У документі пропонують викласти у новій редакції статтю 2 (Документи, що дають право громадянину України на виїзд з України і в'їзд в Україну) Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України, а саме дозволити чоловікам виїжджати за кордон, якщо вони нададуть наступні документи:

  1. рішення органу державної влади про офіційне відрядження за кордон (утому числі для перевезення гуманітарних вантажів);
  2. документи, що засвідчують факт навчання чи вступу на навчання у зарубіжному навчальному закладі;
  3. письмове погодження на виїзд за кордон від територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  4. документи, які підтверджують:
  • наявність рахунку в одному з державних банків України з гарантійним внеском у розмірі не менше 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (який встановлений на час виїзду), кошти з якого громадянин не може використовувати за межами України;
  • передачу відповідному банку нотаріально засвідченої заяви про добровільний обов’язок поповнювати рахунок із гарантійним внеском коштами в сумі, яка дорівнює мінімум розміру податків з мінімальної заробітної плати (на час перерахунку), за кожен місяць (або частину місяця) перебування за кордоном під час дії в Україні воєнного стану;
  • дозвіл відраховувати з рахунку з гарантійним внеском передбачену в цьому абзаці мінімальну суму на спеціальний рахунок для збору коштів на підтримку Збройних Сил України після завершення кожного місяця, протягом якого громадянин перебував за межами України під час дії воєнного стану (або якщо громадянин не повідомив банк про повернення в Україну).

Тобто перерахованим вище особам необхідно буде внести гарантійний внесок в державний банк в сумі 5 прожиткових мінімумів для працездатних осіб (станом на сьогодні це 13 тисяч гривень), з якого щомісяця сума, яка дорівнює податкам з мінімальної зарплати (2697,5 гривень) буде перераховуватися на рахунок ЗСУ.

— Крім осіб, зазначених у частині четвертій цієї статті, право виїзду за межі України під час дії воєнного стану може бути надано й іншим категоріям громадян, визначених Кабінетом Міністрів України, — йдеться у Порівняльній таблиці.

Також пропонують додати у статтю 3 наступний пункт: «Заборонено перешкоджати громадянам України виїжджати з України, якщо вони не входять до категорій, яким законодавчими чи іншими нормативними актами встановлено заборону на виїзд за кордон, або якщо вони надали документи, необхідні для виїзду з України в умовах воєнного стану відповідно до частини четвертої статті 2 цього Закону».

Наразі законопроект № 8029 направлено на розгляд профільного комітету ВРУ.

19:40 Україна одночасно веде переговори з кількома партнерами про постачання систем протиповітряної та протиракетної оборони.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, відповідаючи на запитання «Європейської правди» після переговорів з президенткою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляєн.

Глава держави наголосив, що «закриття неба» від ракетних атак стало би ключовим фактором гарантування безпеки в Україні, і він розраховує на виконання своїх зобов’язань двома державами-партнерами – США та Німеччиною.

— ППО та ПРО – це для нас пріоритет. Ми почали розмови, і є позитивний результат щодо постачання (американсько-норвезької системи) NASAMS та (німецької) IRIS-T. Від Німеччини ми очікуємо декілька систем, поки що не отримали жодної. Так само як і від США. Але, тим не менш, це частково закриває питання дефіциту систем ППО, – заявив він.

Утім, переговори України не вичерпуються лише цими двома партнерами, додав Володимир Зеленський: «Окрім цього, ми налаштовані працювати ще із Францією, з Італією. Я також налаштований і поки не отримав позитивної реакції від Ізраїля».

Президент не розраховує на подальше розширення кола можливих постачальників таких систем.

— Держав, які спроможні нам з вами гарантувати закриття неба з точки зору ППО, не так багато. Тому навколо цих п’яти держав і треба вирішувати це питання, – заявив він.

Володимир Зеленський окремо підкреслив, що затримка з постачанням систем ППО має наслідком втрачені українцями життя.

— Але Німеччина не винна в тому, що Росія ракетами б’є по Україні. Вина у цьому тільки Росія. Це теж треба розуміти, – підкреслив президент.

19:24 Сенатори США від Демократичної та Республіканської партій представили закон, згідно з яким Росія може бути визнана державою-спонсором тероризму.

Про це повідомляє Reuters.

— Потреба в цьому заході є більш гострою, ніж будь-коли раніше, — заявив на прес-конференції один із авторів законопроекту, сенатор-демократ Річард Блюменталь.

Ще один автор законопроекту, республіканець Ліндсі Грем заявив, що цей крок надішле Києву потужний сигнал підтримки України. Також це дозволить подати на Росію позов у судах США через її дії в Україні та посилити санкції.

Інші американські законодавці також підтримали цю ідею. Спікер Палати представників від Демократичної партії Ненсі Пелосі у липні заявляла, що це рішення «давно назріло».

У свою чергу Кремль повідомив Вашингтону, що дипломатичні відносини між країнами будуть сильно зіпсовані або навіть розірвані, якщо Росію додадуть до списку держав-спонсорів тероризму. Наразі до цього переліку входять чотири держави: Куба, Північна Корея, Іран і Сирія.

19:05 Німеччина вперше з початку російського вторгнення в Україну передасть ЗСУ бронетехніку. Йдеться про 50 бронеавтомобілів Dingo.

Про це заявила міністр оборони країни Крістін Ламбрехт, пише BILD.

За даними видання, поставки цих бронемашин з кінця липня розглядалися як альтернатива передачі Україні бронетранспортерів Fuchs. Dingo – це броньована та опціонально озброєна колісна техніка, яка використовується для патрулювання та розвідки. Німецька армія має понад 500 автомобілів Dingo у різних модифікаціях.

Крім цього, німці передадуть Україні ще дві реактивні системи залпового вогню MARS і близько 200 ракет. Підготовка екіпажів триватиме у Німеччині і почнеться вже у вересні.

Під час свого виступу на конференції Бундесверу Ламбрехт високо оцінила успіхи української армії під час контрнаступу. Видання припускає, що саме ця операція ЗСУ стала ключовим чинником у рішенні німців передати бронетехніку, тому що усього кілька тижнів тому Німеччина була проти цього.

Водночас Ламбрехт виключила можливість поставки Україні бойових машин піхоти Marder. Вона заявила, що у Міноборони вже на фінішній прямій угоди з Грецією, яка отримає 40 Marder, а свої 40 радянських БМП-1 передасть Україні.


18:50 Президент Фінляндії Саулі Нійністе допустив можливість подальшого посилення умов видачі віз росіянам.

Про це він сказав на зустрічі з журналістами, передає Інтерфакс-Україна.

— Наступним кроком може стати посилення правил для громадян РФ, які володіють нерухомістю у Фінляндії. Факт наявності в людини дачі, квартири або нерухомості у Фінляндії ми, здається, розглядали як фактор, що сприяє отриманню візи, — сказав Саулі Нійністе.

Він додав, що «пропозиція щодо власників нерухомості є лише невеликою частиною комплексних заходів із посилення візового режиму з РФ».

Відповідаючи на запитання, чи має Фінляндія за прикладом країн Балтії та Польщі повністю відмовитися від видачі туристичних віз, президент зазначив, що «віза не є суб'єктивним правом і, отже, коли йдеться про туристичні візи, цілком виправдано використовувати дискреційні повноваження».

18:30 Батьки олімпійської чемпіонки та учасниці «Танців з зірками» Ольги Харлан навідріз відмовилися їхати за кордон.

Фехтувальниця Ольга Харлан родом з Миколаєва, та коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну, спортсменка була кордоном, пише ТСН. 

А от батьки знаменитості залишилися вдома. Ольга Харлан зізналась, що вмовляла їх виїхати до неї за кордон. Утім, вони навідріз відмовилися. Лише в перший місяць повномасштабної війни батьки миколаївської фехтувальниці поїхали на захід України, а потім повернулися до Миколаєва.

— Переконати їх дуже складно. Я дуже на цьому наполягала, але вони мені дали зрозуміти, що вони нікуди не поїдуть. Там їхні батьки, там їхній дім, і вони, якщо доведеться, я впевнена, що стануть перед танками, – розповіла Ольга Харлан в інтерв'ю для «Rostyslove Production».

Загалом, Ольга Харлан дуже хвилюється за батьків. Вони постійно живуть під обстрілами. Як зізналась спортсменка, її мама й тато ночують у підвалі, аби почуватися у безпеці.

— Я знаю, що мої батьки, вони не хочуть їхати, тому що вони не хочуть їхати з їхнього будинку, бо Миколаїв – це їхній дім. Вони не хочуть віддавати комусь Миколаїв. Я розумію, що мама сказала: «Не дай Бог, вони прорвуться, і лише тоді ми поїдемо». Обстріли – це дуже страшно, це жахливо. Мої батьки вже п'ять місяців, тому що перший місяць вони були в Івано-Франківську, ночують у підвалі. Ми живемо у приватному будинку, але вже п'ять місяців, можна сказати, вони живуть під землею», – поділилася Ольга Харлан.

Сама ж Ольга Харлан нині перебуває у свого бойфренда в Італії, куди поїхала ще до 24 лютого. Туди ж знаменитість забрала й свою рідну сестру з племінником.

— Я зараз в Італії, у Болоньї. І тут я була 16 лютого, тут я перебуваю багато часу вже. Я тут тренувалася і тренуюся. Після 24 лютого я забрала свою сестру рідну зі своїм племінником. Вже шість місяців вони тут, – зазначила Ольга Харлан.

18:09 З початку повномасштабної війни Росії проти України в Миколаївській області загинуло близько 440 людей та пошкоджено майже 11 тисяч об'єктів, з яких 7 150 – це житловий фонд.

— На даний момент постраждало цивільне населення – це 1613 осіб, з них 436 загинуло в тому числі 11 дітей. Пошкоджені об'єкти, зараз майже 11 тисяч  – це 10 940, з них 7 150 – це житловий фонд, в тому числі багатоповерхівки. Саме такі зараз є руйнування, — повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

17:38 Місцеві паблики повідомляють про роботу ППО в окупованій росіянами Євпаторії.

16:52 Є офіційна версія генштабу російської федерації і міністерства оборони про перегрупування, але про її точно «забули» повідомити особовому складу, який був у Харківській області.

Про це заявив представник ГУР МО України Андрій Юсов, повідомляється на сайті ГУР.

— Вони не в курсі про перегрупування і активно розповідають своїм співрозмовникам на іншому кінці дроту про втечу, про колосальні втрати, про полон, в який потрапляє значна кількість підрозділів, про кадирівців, які тікають з поля бою. Це добра терапія, тому що люди, які слухають це на території РФ, часто кажуть: «Та ну, не може такого бути, тут же по телевізору зовсім інше показують. Скоро вам допоможуть». Тоді російський солдат каже своїй мамі або дружині: «Ні, не допоможуть», — сказав Андрій Юсов.

16:39 Європарламент більше не вважає Угорщину повноцінною демократією та визнає її «виборчою автократією» через дії угорського уряду та прем'єр-міністра країни Віктора Орбана.

Про це йдеться у заяві Європарламенту.

Парламент засудив «навмисні та систематичні зусилля угорського уряду щодо підриву європейських цінностей». Члени Європейського парламенту проголосували за документ, який визнає, що Угорщина не може вважатися демократією.

16:23 Сьогодні, 14 вересня, Личаківський районний суд Львова продовжив строк утримання під вартою підозрюваного у держзраді нардепа Віктора Медведчука на 60 днів.

Він залишиться під вартою до 14 листопада,  йдеться у повідомленні пресслужби суду.

16:04 Миколаївська обласна військова адміністрація зробила запит на отримання мобільних котельних та дизель-генераторів на опалювальний сезон.

Про це під час брифінгу сказав голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

— Ми надіслали запит про те, що нам такі модульні котельні потрібні. Окрім, котельних ми попросили дизель-генератори, щоб ми могли забезпечити в той чи інший спосіб опалення, — сказав Віталій Кім.

15:51 Влада Бєлгородської області РФ запровадила дистанційний режим навчання у школах прикордонних з Україною районів.

Як повідомив голова регіону В’ячеслав Гладков, обмеження застосували і в дитсадках, де працюватимуть лише чергові групи.

Йдеться про території двох районів Бєлгородської області – 15-кілометрову зону вздовж кордону у Валуйському міському окрузі та 10-кілометрову – у Шебекінському, за винятком самого міста Шебекіно.

15:39 Українські військові завдали понад 140 ударів по позиціях росіян на півдні. Зокрема, окупанти були атаковані під Херсоном.

Про це повідомляє Оперативне командування «Південь».

— За ніч ракетно-артилерійськими підрозділами військ Сил оборони виконано понад 140 вогневих завдань, у тому числі по району зосередження живої сили і бойової техніки ворога в передмісті Херсона, — розповли в командуванні.

Підтверджено ліквідацію 12 ворожих солдатів. При цьому були знищені сім одиниць ворожої автомобільної техніки.

Також зазначається, що бійці ЗСУ забезпечують вогневий контроль Каховського мосту. Таким чином росіяни не можуть відремонтувати і використовувати його.

15:23 Україна отримала перші 500 мільйонів євро негайної допомоги від Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) для задоволення невідкладних потреб.

Про це йдеться в повідомленні ЄІБ.

— Україна отримала перші виплати з нашого пакета термінових заходів (Ukraine Solidarity Urgent Response) на 1,59 мільярда євро, підготовленого в тісній співпраці з Єврокомісією. Кошти допоможуть Україні вирішити її найнагальніші потреби, — заявили в ЄІБ.

15:09 Миколаїв поки не може приєднатися до «зернової угоди». Це питання буде розглянуто тільки у випадку суттєвих змін на південному напрямку по лінії зіткнення.

Про це розповів голова Миколаївської ОВА Віталій Кім під час брифінгу Медіацентру Україна - Укрінформ.

— Миколаїв не може приєднатися до зернової угоди через безпосередню близькість до лінії бойових дій. Про це можна буде говорити, коли лінія бойових дій суттєво зміниться на нашу користь, —  зазначив він.

14:49 Європейський парламент схвалив виділення 5 мільярдів євро кредиту для України. Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

«За» відповідне рішення проголосували 534 євродепутати, проти – 30, утримались – 26. Зазначаєтьс, що це другий і найбільший транш пакету підтримки ЄС на 9 мільярдів євро, з яких 1 мільярд євро вже виплачено.

— Макрофінансова допомога є надзвичайним ресурсом, який надається на дуже вигідних умовах для країн-сусідів ЄС, яким важко платити за рахунками. Загальна сума таких вигідних кредитів від ЄС Україні з початку війни може скласти понад 10 мільярдів євро, якщо весь пакет буде підтверджено, — йдеться в повідомлені.

14:34 Європейський парламент схвалив виділення 5 мільярдів євро кредиту для України.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

«За» відповідне рішення проголосували 534 євродепутати, проти – 30, утримались – 26. Зазначаєтьс, що це другий і найбільший транш пакету підтримки ЄС на 9 мільярдів євро, з яких 1 мільярд євро вже виплачено.

— Макрофінансова допомога є надзвичайним ресурсом, який надається на дуже вигідних умовах для країн-сусідів ЄС, яким важко платити за рахунками. Загальна сума таких вигідних кредитів від ЄС Україні з початку війни може скласти понад 10 мільярдів євро, якщо весь пакет буде підтверджено, — йдеться в повідомлені.

14:22 Європейський парламент схвалив виділення 5 мільярдів євро кредиту для України.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Європарламенту.

«За» відповідне рішення проголосували 534 євродепутати, проти – 30, утримались – 26. Зазначаєтьс, що це другий і найбільший транш пакету підтримки ЄС на 9 мільярдів євро, з яких 1 мільярд євро вже виплачено.

— Макрофінансова допомога є надзвичайним ресурсом, який надається на дуже вигідних умовах для країн-сусідів ЄС, яким важко платити за рахунками. Загальна сума таких вигідних кредитів від ЄС Україні з початку війни може скласти понад 10 мільярдів євро, якщо весь пакет буде підтверджено, — йдеться в повідомлені.

14:07 Росія не визнає власні паспорти, видані на території самопроголошених «ДНР» і «ЛНР», а їх власників не пропускають через кордон.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони.

Зазначається, що після наступу українських військ різко змінились настрої проросійськи налаштованих жителів окупованого Донбасу. Серед них панує невдоволення перебігом «спеціальної операції» та діями російського уряду.

— Панує думка, що РФ здає інтереси «республік». Ці настрої додатково посилились після того, як зʼясувалось, що видані на території ОРДЛО російські паспорти не мають юридичної сили на території РФ. Принаймні тим, хто намагався виїхати із «Л/ДНР» за таким паспортом, на російському кордоні пояснюють, що «ви ніхто і звати вас ніяк», — заявляє розвідка

13:49 Державне бюро розслідувань затримало у деокупованих Ізюмі та Куп’янську колаборантів, які працювали на російських загарбників.

Про це повідомляє пресслужба ДБР.

— У звільненому Ізюмі вдалося викрити та затримати двох зрадників з числа вже колишніх працівників правоохоронних органів.

13:27 Частина російських військ відступала з Харківщини в паніці, стверджує британська розвідка.

Військова техніка, яку залишили відступаючи російські війська, включає засоби, необхідні для забезпечення артилерійського стилю ведення війни Росії. Серед них як мінімум одна контрбатарейна РЛС та одна артилерійська система управління та контролю IV14.

— Залишене зброя вказує на неорганізований відступ деяких російських підрозділів і ймовірні локальні збої в управлінні, — йдеться у звіті.

12:56 Російські військові посилюють «фільтраційні» заходи на окупованій частині Херсонщини, каже міський голова Олешок Євген Рищук. За його словами, останнім часом вони почали заселятися в будинки місцевих жителів.

— Дуже багато, особливо ці села, що розташовані ближче до річки, – Козачі Лагері, Підстепне, Піщане, дуже багато туди заїхало вояк (російських – прим.), заселяють хати, вчора мені навіть писали, що виселяють людей з хати. По-перше, вони (окупанти – прим.) вже бояться жити в будівлях культури, в школах, бо бачать, що прилітає дуже швидко, вони розходяться по хатах, – розповів Євген Рищук.

12:29 Повітряні сили 14 вересня збили чотири літаки російські військ: один на східному фронті та ще три — на південному.

Зокрема, штурмовик Су-25 російських ВКС знищено на східному напрямку, три бомбардувальники Су-24 збито на півдні України. Також знищено один безпілотник оперативно-тактичного рівня.

— Винищувальна, штурмова, бомбардувальна авіація, а також ударні безпілотники Повітряних Сил на різних напрямках продовжують завдавати ударів по ворожих позиціях, техніці та логістиці окупантів різними типами озброєння, – додали там.

12:17 «Укрзалізниця» запустила перший рейс до звільненої Балаклії

— Перший рейс на Балаклію і одразу повний вагон пасажирів, які повертаються додому. Вже уявляємо собі перші рейси до Донецька та Сімферополя, – йдеться у повідомленні перевізника.


11:19 На звільнених територіях будують оборонні споруди на випадок повторного вторгнення, повідомив премʼєр-міністр Денис Шмигаль.

— На деокупованих територіях негайно створюють фортифікаційні споруди для того, щоб їх захистити від повторного захоплення, — сказав він.

Премʼєр зазначив, що подекуди вже є оборонні споруди, але влада робить їх більш правильними та капітальними.

10:43 Інформація щодо ворожих обстрілів у Миколаївській області за минулу добу, станом на 08:00 ранку 15 вересня

 М. Миколаїв

Вночі, 15 вересня, близько 00:30 були обстріли на околицях міста Миколаєва. Детальна інформація уточнюється.

Миколаївський район: 

Вчора, 14 вересня, під ворожими обстрілами було с. Калинівка Воскресенської громади. Зафіксовані пошкодження житлових та нежитлових будівель. Постраждалих немає.

З вечора, 14 вересня, та протягом ночі, 15 вересня, ворожі обстріли фіксувалися по околицях сіл Солончаки, Дмитрівка, Яселка, Іванівка, Куцуруб Куцурубської громади. Села Іванівка та Яселка наразі без електропостачання. Постраждалих немає.

Опівночі, 15 вересня, ворог наносив удари по с. Шевченко Шевченківської громади та с. Мішково-Погорілове Мішково-Погорілівської громади. Наслідки уточнюються.

Також вночі, 15 вересня, з 00:30 ракетні удари були нанесені по інфраструктурному об'єкту в с. Чорноморка Чорноморської громади. Постраждалих немає.

Протягом ночі, 15 вересня, до 06:17 ранку ворог неодноразово наносив удари по території м. Очаків Очаківської громади. Попадання переважно по аквазоні. Постраждалих немає.

 Баштанський район:

Під постійним вогнем залишаються села, що знаходяться на лінії розмежування Березнегуватської громади. Вчора, 14 вересня, о 10:45 під обстрілами опинилися станція Березнегувате, о 16:10 с. Червоний Яр, о 19:40 с. Мурахівка, о 19:50 смт Березнегувате, влучання зафіксовано по комбікормовому заводу. Постраждалих немає. Інформація щодо пошкоджених житлових будинків уточнюється.

Зранку, 15 вересня, близько 07:00 були обстріли околиць  с. Новоолександрівка Інгульської громади. Постраждалих та руйнувань немає.

Вчора, 14 вересня, о 10:00 зафіксовано обстріли Широківської громади поза межами населеного пункту. Ввечері, о 16:00 було влучання в с. Широке, внаслідок чого зруйновано два житлові будинки, постраждалих немає. З 19:00 14 вересня до 04:00 15 вересня обстріли переважно за межами населених пунктів с. Широке та с. Червона Долина, влучання по сільськогоспдарським будівлям. Постраждалих  немає.

У Вознесенському та Первомайському районах день та ніч пройшли відносно спокійно.

09:52 На Бахмутському напрямку ЗСУ розгромили підрозділи російських десантників, повідомляє Генштаб.

За наявною інформацією, підтверждено знищення значної кількості військовослужбовців та військової техніки підрозділів 137-го парашутно-десантного полку 106-ї парашутно-десантної дивізії збройних сил російської федерації на Бахмутському напрямку.

Значні втрати не дозволяють продовжувати бойові дії вказаним підрозділом без проведення додаткових заходів, додали там.

09:31 За добу ЗСУ знищили 200 окупантів і 60 одиниць ворожої техніки — найбільших втрат противник зазнав на Криворізькому та Миколаївському напрямках

08:27 Російські окупанти вдарили по греблі Інгульця ракетами «Іскандер» та «Кинджал» 

Через атаку рівень води на різних ділянках річки Інгулець піднявся від одного до майже двох метрів. На цю хвилину його вдалося знизити на 13 сантиметрів.

Однак вода вже підтопила 112 житлових будинків, а сам удар ракети пошкодив кілька водоводів. У Софіївський громаді без води майже 5 000 людей. Відновлювальні роботи тривають.

08:00 Інститут вивчення війни не знайшов жодних візуальних підтверджень звільнення Збройними силами України села Киселівка на Херсонщині

Українське командування досі зберігає мовчання, а російська сторона заперечувала таку інформацію. Немає також жодних фото- та відеоматеріалів від самих бійців.

07:14 За добу українські військові на півдні знищили 33 окупантів, 11 російських танків, 5 гаубиць «Мста-Б», самохідну артустановку «Гвоздика», 13 одиниць авто-бронетехніки, а також 2 склади з боєприпасами в Миколаївському і Херсонському районах, повідомило оперативне командування «Південь».

Читайте також: